Viides uutiskirje

Mökkivuokraajan käsikirjan viides uutiskirje on lähetetty uutiskirjeen tilaajille alunperin 1.4.2017. Blogissa uutiskirjeet julkaistaan yli kuukauden viiveellä. Jos haluat saada uutiskirjeen uunituoreena sähköpostiisi, pääset tilaamaan sen täältä.

Viidennessä uutiskirjeessä kerron, miksi tuohduin ja mitä (hyvää) siitä seurasi, vastaan lukijan kysymykseen ja lanseeraan uuden palvelun. Lukemisen iloa!

Vimmastuminen ja innostuminen
Kemiönsaaren naapurikunnassa järjestetään tapahtuma, jonka otsikkona on ””Skulle jag kunna bli företagare inom matservering och övernattning? eli löyhästi ”Voisinko tulla ruokatarjoilun ja yöpymisen yrittäjäksi?”.
Innostuin. Yöpyminen! Mahtavaa, pääsisinköhän sinne itse kertomaan Mökkivuokraajan käsikirjan palveluista tai olisikohan paikalla joku melkein kollega, joka kertoisi majoituspalveluista? Olisi hienoa kuulla toisten kokemuksia, oppia itse lisää ja kantaa kenties oma kortensakin kekoon.
Juu ei ollut, ainakaan otsikkotasolla tapahtumaan tutustuen. Tilaisuuden järjestää henkilö, joka vetää Enemmän lähiruokaa Varsinais-Suomeen -projektia. Tapahtuman ruokatarjoomapainotteisuus on siis ymmärrettävää, mutta kuulepa tätä:
Yöpymisosion kattavat terveystarkastaja (kertoo asumiseen liittyvistä päätöksistä), rakennustarkastaja (kiinteistövaatimuksista) ja palotarkastaja (pelastautumisvaateista). Nämä kaikki ovat tietysti tärkeitä näkökulmia ja erittäin hyviä pointteja, mutta hyvänen aika, eihän näillä eväin mökkivuokrausta pohtiva pääse puusta pitkälle. Vieraat kaipaavat muutakin kuin hyvin merkittyjä poistumisteitä. Palvelukokemus, lomailun elämys, oikea tunnelma.
Tästä epäkohdasta tuimistuneena naputtelin palvelupaketin, joka sisältää Mökkivuokraajan eKäsikirjan ja tunnin mittaisen henkilökohtaisen sparrauksen eli juuri sinun kysymyksiisi vastauksiaalle viiteenkymppiin (sis. alv).
Haluan, ettei onnistunut mökkivuokraus ole kiinni ainakaan siitä, ettei tietoa ja osaamista saisi. Tämä tarjous on voimassa toukokuun loppuun asti, koska kiirekausi painaa päälle lupaavasti kesää kohti. Täältä voit perehtyä tuohon pakettiin tarkemmin.
Messusin tästä tapahtumasisällön vajavaisuudesta henkilökohtaiseen blogiinikin. Jos tohdit, voit lukaista sen täältä.
Tässä uutiskirjeessä olen jo rauhoittunut epäkohdasta sen verran, että sinä sait luettavaksesi siloitelluman kuvauksen.
Lukija(i)n kysymys
Kiitos, te ihanat uutiskirjeen lukijat! Olette lähettäneet mahtavasti kysymyksiä mökkivuokrauksessa askarruttavista asioista. Lisääkin saa kysyä ja kommentoida. Vastaamalla näihin sähköposteihin, viestittämällä Facebookin kautta tai miten vain parhaiten juuri sinulle sopii.  Kaikki palaute on arvokasta.
Eräs usein toistuva kysymys on, miten hoitaa mökkivuokraus, kun itse asuu kauempana mökistä. Aivan erinomainen kysymys! Vastaus toteutuksineen onkin onnistuneen mökkivuokrauksen kulmakivi.
Sain jokin aika sitten puhelun. Minulle kehuttiin sitä, miten olin kuvannut Lillania sen nettisivuilla ja miten hienosti pyöritin Lillanin vuokrausta. Kysyttiin kautta rantain, voisinko auttaa soittajaa saamaan omaa mökkiään samalle tolalle. Hänellä suurimpana pulmana oli, että hän asuu pitkähkön ajomatkan päässä mökistään. Tarkentavien kysymysten jälkeen sovimme tapaamisen ja kävin tutustumassa hänen mökkiinsä. (Aivan ihana, muuten! Ja sellaisenaan jo valmis ottamaan vastaan vieraita.)
Kirjoitin hänelle tarjouksen, joka koostui kolmesta osasta.
  1. Palvelun käyttöönotto. Kohteen valokuvaus, nettisivujen tekeminen esittelyineen ja varauskalentereineen, ilmoitusten julkaisu.
  2. Yhteyshenkilönä toimiminen. Minun yhteystietoni nettiin, vastailen kysymyksiin, sumplin toiveita, teen buukkaukset.
  3. Mökkivuokrauksen emännöinti. Talon siisteydestä huolehtiminen ja vieraiden vastaanotto kaikkine yksityiskohtineen.
Mökkiemantä
 
Mökkiemäntä olisi se pullantuoksuinen tervetulleeksi toivottaja, joka kertoisi talosta, tarkistaisi henkilöllisyydet matkustajailmoituksia täytettäessä ja luovuttaisi mökin avaimen. Olisi saatavilla vieraiden apuna tarvittaessa, huolehtisi talon ja liinavaatteiden siisteydestä.
Mitä mökkiemäntä ei olisi? Eräs Mökkivuokraajat -ryhmän jäsen lomailee paraikaa Krakovassa. Asunto on vuokrattu Airbnb:n kautta. Paikan päällä selvisi, että asunnon siisteyden kanssa on pulmia, vuokraaja pyörittää montaa asuntoa jo pelkästään samassa kerrostalossa ja on palkollisena (viitaten pienempään sitoutumiseen), eri ihmiset hoitavat eri pulmia ja kaikkia vaivaa kielitaidottomuus. Siis ei näin!
Mökkiemäntä -palvelun ajatuksena itselläni olisi juuri se oikea, lämmin ja sydämellinen, henkilökohtaisesti välittävä henki. Mökistä kerrotaan kuin omasta, arvostaen. Kerrotaan tottakai myös kommervenkit mutta ennenkaikkea luodaan vieraille samanlainen tuttuus kuin vierailtaisiin ystävän mökillä. Ei ystävän taloa kehtaa jättää huonoon kuntoon, varastaa tai hajottaa sieltä jotain. Sitä pidetään kuin omaa tai vähän paremminkin.
Tällainen asenne ja henki on toiminut erinomaisesti Lillanissa. Yhteensä kaksi viinilasia on mennyt rikki, molemmista vieraat kertoivat jo vierailun aikana. Uusien lasien hankintahinta veloitettiin sujuvasti yhteisymmärryksessä vuokran yhteydessä.
Yksi pölyhuiska katosi pikkulapsen pakaasiin, oli kuulemma ollut niin ihana. Tämä selvisi kun kyselin vierailta, mistä saattaisin lähteä etsimään huiskaa ja äiti nolona vastasi, että täällähän se, tyttären laukussa. Noh. Aitoja sulkia, pehmeä hömpsyteltävä. Ymmärtäähän sen. Sain postissa tuon kovasti rakastetun huiskuttimen takaisin Lillaniin.
Mökkitalkkarit moni tietää jo. Paikallinen isäntä käy auraamassa lumet, tyhjentämässä rännit, tarkistamassa että kaikki on kunnossa.
Mökkiemäntä. Siinäpä mahtava, uusi palvelusarka! Mielelläni olisin mukana saattamassa tarjoajat ja tarvitsevat yhteen. Olisiko tällaiselle kysyntää (ainakin saamieni viestien ja kysymysten perusteella saattaisi ollakin)?
Olisitko sinä tai joku tuntemasi passeli Mökkiemännäksi ja mille alueelle?
 
Kaipaisiko mökkisi nyt tai tulevaisuudessa hyvähenkistä Mökkiemäntää?
Käsittelen – kaikkien henkilötietolakien mukaisesti – tietojasi luottamuksellisesti, arkistoin huolellisesti, turvassa.
Pidän sinut ajan tasalla Mökkiemäntä -palvelun etenemisestä viestimällä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Käy täyttämässä lomake täällä  jos tarvitsisit Mökkiemäntää tai olisit valmis toimimaan sellaisena!
Muita kuulumisia
Lillanin kesäkuukin täyttyy hyvää vauhtia! Toivottavasti teilläkin mökit alkavat olla jo buukattuina tai mökkivuokrauksen aloittaminen jo hyvällä mallilla.
Itse julkaisin aikoinaan Lillanin nettisivut toukokuussa ja juhannukseksi tulivat jo ensimmäiset vieraat. Vielä siis ehtii, mutta nyt on jo hyvä pitää hoppua.
Jos tuntuu, että tarvitset apua homman käynnistämisessä tai pyörittämisessä, voit hankkia itsellesi apuja vaikkapa alle viidenkympin paketista,  jossa saat Mökkivuokraajan eKäsikirjan ja henkilökohtaista sparraustani. Huomioithan, että paketti on saatavilla vain toukokuun loppuun asti.
Alan julkaista uutiskirjeitä kuukauden viiveellä Mökkivuokraajan käsikirjan blogissa  Olet siis uutiskirjeen tilaajana aina kuukauden edellä muita!
Kiitos, että kuljet kanssani! Ihanaa viikonloppua sinulle ja rakkaillesi toivottaa
Sari/Mökkivuokraajan käsikirja
PS. Onko sinulla toveri tai tuttu, joka saattaisi olla kiinnostunut Mökkivuokraajan käsikirjasta tai vaikkapa Mökkiemäntä -palvelusta? Eikö olisikin mahtavaa, jos hänkin saisi apuja tai työsarkaa näiden avulla? Kiitos, että jaat ja välität!
Orava Consulting
Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Viides uutiskirje”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: