Haastattelu mökkivuokrauksesta

Ilta-Sanomien toimittaja Anu Karttunen soitti minulle ja kysyi, voisinko vastata muutamiin mökkivuokraukseen liittyviin kysymyksiin.

Paperimuodossa juttu julkaistiin tiistaina 6.6., nettiin se ilmestyi sunnuntaina 11.6. Otsikko vaihtui matkan varrella mutta sisältö pysyi samana. Alla artikkeli. Tätä kirjoittaessani juttua on jaettu Facebookissa 118 kertaa. Vastaan jutun lopussa Ilta-Sanomien sivulle kirjoitettuihin kommentteihin.


Seisooko mökkisi tyhjillään? Näin tienaat sillä mahdollisimman hyvät rahat

Vältä aloittelevan mökkivuokraajan sudenkuopat muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

Jos kesämökkiä käytetään vuodessa vain viikko tai pari, kannattaa miettiä, olisiko mökkivuokraajaksi ryhtyminen varteenotettava vaihtoehto. Siitä saa tuloja, ja mökkikin pysyy paremmassa kunnossa, kun se ei seiso tyhjillään.

Mökkivuokrauksen isoin sesonki alkaa juhannuksesta, mutta vielä ehtii mukaan.

– Jos mitään isoa ja dramaattista remonttia ei tarvitse mökillä tehdä, niin kannattaa ja ehtii kyllä. Kaikki eivät ole vuokranneet tulevan kesän mökkiä vuosi sitten, sanoo Sari Hyvärinen, joka on kirjoittanut Mökkivuokraajan käsikirjan ja juuri julkaissut Mökkivuokraajan minioppaan. Hän on myös perustanut hyvää mökkivuokraustapaa edistävän oman yhdistyksen Suomen Mökkivuokraajat ry:n.

Alkeellisemmatkin mökit kelpaavat

Hyvärinen vuokraa itse Taalintehtaalla vanhaa taloa, jonka on kunnostanut. Hän auttaa nykyään myös muita pääsemään mökkivuokrauksessa alkuun.

Hänen mukaansa peruskuntoinen mökki, jossa on sauna, oma rauha ja riittävä asumismukavuus, riittää useimmille vuokraajille.

– Ei haittaa, vaikka ei ole poreallasta. Vähien mukavuuksien mökeillekin löytyy oma kohderyhmänsä, mutta kannattaa huomioida, että vuokratuotto niissä ei ole niin hyvä, Hyvärinen muistuttaa.

Alimmillaan mökkien viikkovuokrat ovat OP:n asiantuntijoiden mukaan noin 300 euroa. Hyvärinen neuvoo muuttamaan alkeellisempien mökkien ulkohuussin kuivakäymäläksi ja hommaamaan sähköttömään mökkiin aurinkopaneelit, jotta mökillä saa esimerkiksi ladattua puhelimen. Ne ovat helposti toteutettavia perusasioita, joita monet mökkiläiset toivovat.

Ranta lisää mökin houkuttavuutta huomattavasti. OP:n asiantuntijoiden mukaan omarantaisesta mökistä, jossa on omakotitalon mukavuudet ja hoidettu piha, voi odottaa 700–1000 euron viikkovuokraa.

Älä lisää tunnearvoa vuokraan

Hyvärisen mukaan mökkivuokraajilla on muutamia yleisiä harhaluuloja, jotka selättämällä vuokraamisen voi saada sujumaan paremmin.

Ensinnäkään tunnepuolen ei pidä antaa vaikuttaa hinnoitteluun. Vaikka mökki on itselle tärkeä, eivät muut ole valmiita maksamaan siitä mitä tahansa.

Toisekseen suomalaismökit tuppaavat usein olemaan kodin ylijäämätavaroiden varastoja.

– Omille tavaroille tulee sokeaksi. Itselle tärkeät, henkilökohtaiset muistoesineet eivät ole vuokraajan mielestä hyvä juttu. Kannattaa pyytää vaikka kaveri mukaan arvioimaan mökkiä – sellainen, joka uskaltaa sanoa suorat sanat, Hyvärinen vinkkaa.

Karsi turhat tavarat

Tavaroita kannattaa karsia jo senkin vuoksi, että siivoaminen helpottuu.

– Jos mökissä on monen vuosikymmenen sedimentteinä tavaraa, on hidasta käydä vuokralaisen jälkeen läpi, onko jotain rikki tai hävinnyt. Yksinkertainen sisustus on helpoin: ei hörselöitä, kuivakukkia, täytettyjä eläimiä tai muita pölyn ja lian kerääjiä, Hyvärinen sanoo.

Mökin pitää ehdottomasti olla siisti. Tässäkin asiassa moni sokeutuu eikä hoksaa koluta puhtaaksi jokaista mökin nurkkaa. Hyvärinen neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota patjoihin, peittoihin ja tyynyihin.

– Kukaan ei halua nukkua tahmaisessa pedissä. Suosittelen hankkimaan uudet petivaatteet virttyneiden tilalle ja huolehtimaan myös liinavaatteiden siisteydestä ja puhtaudesta. Ovathan ne mukavammat itsellekin, hän sanoo.

Hyvät kuvat ovat tärkeät

Hyvärisen mukaan yksi tyypillisistä aloittelevan vuokraajan mokista ovat suttuiset ja epätarkat kuvat. Kuvat ovat tärkeät. Niiden tulee olla realistiset, mutta ei kuitenkaan liiallisuuksiin asti. Mökin hyviä puolia kannattaa tuoda esille.

Harhaanjohtavat tiedot puolestaan voivat johtaa nopeisiin vuokrasopimuksiin mutta kostautuvat pitkällä aikavälillä.

– Mökistä pitää kertoa rehellisesti hyvät ja huonot puolet eikä mitään saa peitellä, Hyvärinen sanoo.

Pelon ilmapiiri jyllää

Entä riitatilanteet? Mitä, jos vuokraajan jäljiltä mökillä vallitsee hävityksen kauhistus?

Hyvärisen mielestä vuokramökkimarkkinoilla jyllää pelon ilmapiiri: vuokraajat pelkäävät, mitä vuokralaiset tekevät, ja vieraat pelkäävät, onko koko mökkiä olemassa ja millainen se on. Siksi hän perusti Suomen mökkivuokraajat ry:n ajamaan laadukasta mökinvuokraustapaa, joka palvelee molempia osapuolia.

– Tämä on ollut melko säätelemätön ala, jossa on villin lännen kulttuuri – se saa, joka kehtaa, Hyvärinen sanoo ja muistuttaa, että loppujen lopuksi ikäviä tapauksia sattuu harvoin.

Muista matkustajailmoitus

Tärkeää on tehdä kirjallinen sopimus vuokraamisesta. Jos asiasta on sovittu puhelimitse, varmistus täytyy lähettää edes sähköpostilla, jotta asiasta on mustaa valkoisella.

Moni mökinomistaja ei myöskään tiedä, että jokaisen vierailijan täytyy täyttää matkustajailmoitus. Siitäkin on riitatilanteessa apua.

Hyvärinen neuvoo olemaan aina itse paikalla vuokralaisen vaihtuessa, jos se vain suinkin on mahdollista. Kaikki palvelut siivouksesta markkinointiin voi hankkia ostopalveluna, mutta täysin avuttomaksi ei kannata heittäytyä.

– Suosittelen, että itsellä olisi edes perustason osaaminen. Silloin on paremmin selvillä siitä, kuinka hyvin vuokraustoiminta sujuu.

Oletko vuokrannut mökkiäsi vieraille? Millainen on hyvä vieras, millainen huono? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Tarkkana verojen kanssa

  • Veroasioiden kanssa kannattaa olla tarkkana erityisesti, jos mökki on myös omassa käytössä.
  • Vuokratulot lasketaan verotettavaksi pääomatuloksi, josta voi vähentää vuokraustoiminnan suorat kulut (kuten markkinointikulut, välityspalkkio), mutta yleisiä kuluja (vesi, sähkö, vakuutus jne.) vain siltä osuudelta, jolloin mökki on ollut vuokralla.

 

Kommentti1

Ei aina ole pakko tienata. Hienoa, jos ylimääräiselle rahalle ei ole käyttöä. Raha ei ratkaise, mutta on yleisin ja ensisijainen syy monelle ryhtyä mökkivuokraajaksi. Mökkivuokrauksen aloittamiseen on kuitenkin monta muutakin syytä. Pakko ei myöskään ole vuokrata. Oikein toteutettuna mökin vuokrauksesta seuraa paljon hyvää.

Kommentti2

Kommentti13

Homeisen asuinrakennuksen tulisi olla käyttökiellossa. Sitä ei siis saisi asuttaa eikä myöskään vuokrata. Kannattaa joko purkaa tai kunnostaa. Keskellä korpea oleva mökki kyllä kiinnostaa moniakin. Valitettavasti en löytänyt OP:n lausuntoa, johon hinnoittelun osalta viitataan. Yleisen mökkihinnoitteluskaalan mukaan 300 euroa sesonkiaikaan on täysin mahdollinen viikkovuokra.

Kommentti3

Mökin säännöt kannattaa laatia selkeästi ja realistisesti. On kaikkien kannalta helpompaa, kun tietää, mitä odottaa, mikä on sallittua ja hyväksyttyä. Kohtuuttomia ei tule vaatia. Normaalin elämisen täytyy olla mahdollista. Sekä polttopuiden että sähkön käytön suhteen kannattaa olla selvät pelisäännöt: tietty määrä polttopuita per vuokra-aika, maksimi taloussähkön määrä ja niin edelleen.

Kommentti4

Kommentti12

Käyttämätön, tyhjillään ja kylmillään oleva rakennus rapistuu. Hyönteiset, jyrsijät ja home pääsevät talon kimppuun. Rakenteet kärsivät kosteuden ja lämpötilojen vaihteluista. Vuokrattuna mökissä on lämpöä ja elämää, joka tekee talolle hyvää. On myös varsin mahdollista, että katsot mökkiäsi tarkemmin ja hoidat paremmin, kun se on arvokas työntekijäsi, joka tienaa sinulle olemassaolollaan vuokratuloja.

Kommentti6

Kommentti5

Mökkivuokratulot ovat yksityishenkilölle lähtökohtaisesti pääomatuloa. Tuloista saa vähentää kokonaan tulonhankkimiseen suoraan liittyvät kulut ja vuokra-aikaa vastaavan osuuden esimerkiksi kiinteistöstä sekä sen ylläpidosta aiheutuneista kustannuksista. Mikäli mökki on hankittu lainalla tulonhankkimistarkoituksessa, kyseisen lainan korot ovat vähennyskelpoisia. Myös poistot kannattaa huomioida. Mökkitalkkari- ja mökkiemäntätyö kuuluvat suurelta osin kotitalousvähennyksen piiriin. Viisas verosuunnittelu kannattaa. Ja jos mökki on joka tapauksessa kuluerä, eikö siitä kannattaisi hankkia myös tuottoja?

Vuokraajien tulee huolehtia kiinteistöstä ja irtaimistosta asianmukaisesti. Vieraat ovat korvausvelvollisia aiheuttamistaan vahingoista.

Kommentti7

Kuulostaapa mukavalta mökiltä! Myös vieraiden tulee sitoutua hyvään mökkivuokraustapaan ja esimerkiksi siivota huolellisesti lähtiessään tai hankkia maksullinen loppusiivous. Asiallinen ja rakentava palaute antaa ja kantaa. Maksettavista veroista kannattaa huomioida tehtävät vähennykset, ks. yllä. Vieraiden kohderyhmää voi rajata tai laajentaa omien mieltymysten ja tavoitteiden mukaan. Mökkivuokraus ei ole pakollista mutta järkevästi toteutettuna yleensä kannattavampaa kuin pitää mökkiä tyhjillään.

Kommentti8

Hyvät, kiinteistöstä ja irtaimistosta huolehtivat vieraat ovat aina lämpimästi tervetulleita. Porukalla, viikkovuokra jaettaessa ei kovin montaa lanttia jää yhden osuudeksi, toki kohteesta ja vuokrasta riippuen. Olisiko kulutustottumuksissa jotain, josta voisi karsia pitkin matkaa niin, että lomakassaan kertyisi esimerkiksi vuoden aikana jo mukava summa? Viisi euroa viikossa tekee 260€ vuodessa. Viiden hengen kimpassa sillä maksaa jo 1300€ vuokran.

Kommentti9

On aivan totta, että jos mökkeilee vain muutaman viikon vuodessa, kannattaa suosia vuokramökkejä. Tämä onkin yksi syy mökkivuokrauksen yleistymiseen.

Mökkejä löytyy joka mieltymyksiin ja hintaluokkiin. Vanhakaan ei välttämättä tarkoita alkeellista tai laadutonta. Onneksi tarjonta on laajaa ja kasvaa koko ajan.

Kommentti10

Mökin irtaimistoa ja sen kuntoa käsittelen syvällisesti Minioppaan kolmannessa kysymyksessä. Kaiken tulisi olla ehjää, toimivaa ja palvella jotakin tarkoitusta, sisustusmaku on sitten asia erikseen.

Kommentti11

Taivahan totinen tosi. Nasevasti kiteytetty.

Kommentti14

Liian halvalla ei kannata vuokrata, se on mökin ja itsen aliarvostamista. Jos mökissä haluaa säilyttää tavaroita, joihin ei toivo kajottavan, voi ne laittaa lukkojen taakse. Irtaimiston käsittelystä tarkemmin Minioppaassa. Talon säännöissä kannattaa korostaa loppusiivouksen olevan vieraan vastuulla tai hankittavissa ostopalveluina. Koskaan on pitkä aika.

Kommentti15

Ihana lukea myönteisistä kokemuksista mökkivuokrauksesta! Suurin osa mökkivuokrauksesta sujuu aivan mainiosti, molempien osapuolten kannalta. Valitettavasti kielteiset kokemukset saavat suurimman huomion ja säilyvät mielen päällä pisimpään, vaikka niitä on vain murto-osa. Erinomainen ote ja asenne vastauksen kirjoittaneella mökkivuokraukseen, muuten. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Jos olettaa kaiken menevän hyvin, se todennäköisesti menee hyvin.

Kommentti16

Riippuu mökin osto- ja myyntihinnasta sekä mahdollisesta vuokratuotosta. Saattaa olla joissakin tapauksissa juuri näinkin. Fakta on, että mökki on vain kuluerä kunnes siitä saa joko vuokra- tai myyntituloja. Käsittelin tätä jaottelua muun muassa täällä.

Kommentti17

Kommentti18

Hyvä mökkivuokraustapa sitoo myös vierasta. Vuokra kuuluu maksaa, mökki ja irtaimisto säilyttää kunnossa ja korvata mahdolliset vahingot. Vahinkoihin ja vahingontekoon varautumisesta ja turvautumisesta kirjoitan tarkemmin Minioppaan neljännessä kysymyksessä. Vakuutusten, turvallisuusasioiden, vuokrasopimuksen ja matkustajailmoituksen tulee olla kunnossa. Verokäsittelystä tarkemmin yllä toisen kommentin yhteydessä.

Kommentti19

Onko mökillä kaikki irtaimisto niin huonokuntoista, että se vaatii uusimista? Kenties kannattaisi priorisoida: uusia esimerkiksi patjat ja vuodevaatteet, jos ne ovat huonossa kunnossa. Tärkeintä on, että kaikki on puhdasta ja ehjää. Laatuun kannattaa toki panostaa sitten, kun uusimisen aika on. Investoinnit kannattaa priorisoida ja toteuttaa suunnitellusti, pitkällä aikajänteellä. Kaikkea ei tarvitse toteuttaa heti. Toiminnan kannattavuus on yksi tärkeimpiä asioita mökkivuokrauksessa. Kerron tästä tarkemmin neljännessä uutiskirjeessä. Siksi toiminnan taloudellinen suunnittelu on tärkeää.

Kommentti20

Selkeän henkilökohtaisia tavaroita ovat vaatteet ja hygieniatavarat. Näitä ei tulekaan jättää esille mökkiä vuokrattaessa. Jos niitä ehdottomasti haluaa säilyttää mökillä, niille löytynee jokin laatikko, jonne ne voi pakata vuokralaisten ajaksi. Muun irtaimiston osalta kannattaa miettiä, mikä siitä tekee henkilökohtaisen. Myös henkilökohtaisiksi koettujen tavaroiden ja mökkiin muodostuneen läheisen tunnesiteen käsittelystä tarkemmin Minioppaassa.

Kommentti21

On sääli, että Suomessa on niin valtavasti tyhjillään olevia, käyttämättömyyttään rapistuvia kiinteistöjä. Soisin, että niihin kaikkiin tulisi elämää. Mökkivuokraus on yksi erinomainen keino. (En silti suosisi valtion pakkolunastusta vaan omistajien omaehtoista toimintaa.)

Kommentti22

Rasvatahran saa pois tiilen pinnasta seuraavasti: kaavi mahdollisimman tarkkaan kaikki irtoava aines. Kyllästä tiilipinta vedellä. Poista rasvatahra liuottimella, esimerkiksi sieneen imeytettynä tärpätillä tai petrolilla. Huolehdi riittävästä sisätilojen tuuletuksesta. Röh.


 

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Mökkivuokraajan käsikirja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading