Mökki kesän jälkeen

Kesä on auttamattomasti takana. Lämpö ja valo ovat kadonneet luonnosta, samoin melkein kaikki vehreä. Kesän mökkeilykausi on ohi.

Valmistautuminen talveen

Syystoimiin vaikuttaa niin mökin varustelutaso kuin esimerkiksi sekin, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämmölle. Muista ainakin nämä:

1. Vesiputkien tyhjentäminen

Tyhjennä vesiputket. Vesivahinkojen riskiä lisää merkittävästi se, ettei vettä käytetä säännöllisesti. Jos putkistot jäätyvät, putkien kunto tulee tarkistaa ennen käyttöönottoa. Jos mökki on pidempään ilman käyttöä, kannattaa käyttövesipumppu kytkeä pois käytöstä.

2. Hormien kunnon varmistaminen

Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Vapaa-ajan asunnon tulisijat hormeineen tulisi tarkistaa ja nuohota kerran vuodessa, jos mökkiä käytetään ympärivuotisesti ja vähintään kolmen vuoden välein, mikäli mökki on vain omassa käytössä ja vain kesäisin.

Vuokrakäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon tulisijat hormeineen tulee tarkistaa ja nuohota vuosittain, vaikka mökki olisi käytössä vain kesäaikaan.

Jos lämmität mökkiä talvisin, varo lämmittämästä liikaa. Hormi voi vaurioitua ja esimerkiksi halkeilla liian kovan lämmittämisen seurauksena. Halkeamista kipinät pääsevät rakenteisiin aiheuttaen merkittävän tulipaloriskin. Varsinkin kylmät rakenteet ovat alttiimpia vaurioille, jolloin hormia tulee esilämmittää varovasti pienellä tulella.

Savupiipun päällä tulee olla kunnollinen piipunhattu, jotta hormi on paremmin suojattu sateelta ja lumelta.

Hormien pellit kannattaa jättää talveksi hieman raolleen, jotta sisäilma vaihtuu sitä kautta eikä hormi pääse kastumaan liikaa.

Muista tyhjentää myös tuhkat pesästä mökin syyssiivouksen yhteydessä.

3. Palovaroittimien kunnon tarkastus

Muista tarkistaa palovaroittimen kunto. Lämpötilojen ja kosteuden vaihtelut saattavat vaikuttaa sen toimintaan. Huomioithan myös riittävästä palovaroittimien määrästä ja oikeanlaisesta sijoittelusta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeet palovaroittimista löytyvät täältä.

Myös häkä- ja kaasuvaroittimet on hyvä löytyä mökiltä ja pitää ne kunnossa. Sammutuspeite ja käsisammutin kuuluvat myös mökin perusvarustuksiin. Niiden toimivuus tulee tarkistaa.

Etähälyttävä palovaroitin on yksi tapa tietää, mitä mökille kuuluu, vaikka itse ei olisikaan paikalla. Tällöin pitää olla sovittuna joku tapa toimia, jos hälytin hälyttää ja itse olet kaukana mökistä.

4. Varmista oikeanlainen vakuutus

Onhan mökkisi vakuutus kunnossa? Vakuutusten sisältö vaihtelee paljon. Niitä pystyy myös räätälöimään tarpeittesi mukaan. Muista neuvotella pienemmiltä tuntuvistakin yksityiskohdista – saatat kiittää itseäsi lämpimästi myöhemmin.

Talven aikana tapahtuvat palo-, vuoto- ja luonnonilmiövahingot kuuluvat vaihtelevasti vakuutuksen piiriin. Mieti, minkälaista vakuutusturvaa sinun mökkisi tarvitsee ja varmista, että vakuutus vastaa sisällöltään tarpeitasi.

5. Ikkunoiden ja ovien tiiviys

Mökin lämpötilaan ja ilmankiertoon vaikuttaa merkittävästi ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto.

Jos mökkisi on sähkölämmitteinen, mökissä on hyvä ylläpitää pientä peruslämpöä. Se ehkäisee vesiputkien jäätymistä ja suojelee sähkölaitteita. Myös homevaara on tällöin pienempi.

Varmista tiivisteet ennen syksyn ja talven kylmiä ja kosteita kelejä. Vaihda tarvittaessa.

6. Mökin kunto

Tarkista katon kunto. Puhdista katto ja rännit tarpeen vaatiessa.

Siisti mökki ja pihapiiri.

Puhdista laituri ja vedä se tarvittaessa maihin tai huolehdi, että se on kunnolla kiinnitetty.

Koneet ja työkalut kannattaa huoltaa ja puhdistaa jo syksyllä, samoin pihakalusteet käsitellä. Näin ne talvehtivat paremmin ja keväällä voi ottaa ne suoraan käyttöön.

Muista viedä mukanasi mökiltä pois arvotavarat ja alkoholi. Turha houkutella rosmoja.

Vie pois ainakin pilaantuvat ruoat. Laita kuivaruoat tiiviisiin pelti- tai lasipurkkeihin, etteivät ne kutsu jyrsijöitä.

Vuodevaatteet ja tekstiilit on syytä säilöä ilmavasti ja nostaa patjat pystyyn.

7. Lopuksi

Muista lukita mökki huolella. Sovi mökin seuranta niin, että mökin kunto käydään tarkistamassa aika ajoin.


Missä tunnelmissa jätät mökkisi kesäkauden jälkeen? Haikea vai helpottunut?

Seuraavassa blogipostauksessa pohditaan vastauksena lukijan kysymykseen mökin rahalogiikkaa kesän jälkeen. Kesä meni, laskut tuli. Mitä voi oppia ja jatkossa tehdä toisin?

Kesän jälkeisiä, mökkiin liittyviä puuhia käsitellään myös tämän viikon kirjeessä. Varmista, että saat sen itsellesi ja tilaa kirje täältä.

Facebook Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.