Mökki kesän jälkeen

Kesä on auttamattomasti takana. Lämpö ja valo ovat kadonneet luonnosta, samoin melkein kaikki vehreä. Kesän mökkeilykausi on ohi.

Valmistautuminen talveen

Syystoimiin vaikuttaa niin mökin varustelutaso kuin esimerkiksi sekin, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämmölle. Muista ainakin nämä:

1. Vesiputkien tyhjentäminen

Tyhjennä vesiputket. Vesivahinkojen riskiä lisää merkittävästi se, ettei vettä käytetä säännöllisesti. Jos putkistot jäätyvät, putkien kunto tulee tarkistaa ennen käyttöönottoa. Jos mökki on pidempään ilman käyttöä, kannattaa käyttövesipumppu kytkeä pois käytöstä.

2. Sähköt

Jos jätät peruslämmön päälle (noin 12°C), vesiputkien pitäisi pysyä suojassa jäätymiseltä. Lisäksi riittävä peruslämpö suojelee mökin sähkölaitteita ja estää kosteuden aiheuttamia oikosulkuja. Myös homevaara on pienempi.

Huomioi, että jos katkaiset sähköt pääkytkimestä, laskutus muuttuu arviolaskutukseksi.

3. Hormien kunnon varmistaminen

Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Vapaa-ajan asunnon tulisijat hormeineen tulisi tarkistaa ja nuohota kerran vuodessa, jos mökkiä käytetään ympärivuotisesti ja vähintään kolmen vuoden välein, mikäli mökki on vain omassa käytössä ja vain kesäisin.

Vuokrakäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon tulisijat hormeineen tulee tarkistaa ja nuohota vuosittain, vaikka mökki olisi käytössä vain kesäaikaan.

Jos lämmität mökkiä talvisin, varo lämmittämästä liikaa. Hormi voi vaurioitua ja esimerkiksi halkeilla liian kovan lämmittämisen seurauksena. Halkeamista kipinät pääsevät rakenteisiin aiheuttaen merkittävän tulipaloriskin. Varsinkin kylmät rakenteet ovat alttiimpia vaurioille, jolloin hormia tulee esilämmittää varovasti pienellä tulella.

Savupiipun päällä tulee olla kunnollinen piipunhattu, jotta hormi on paremmin suojattu sateelta ja lumelta. Jos käytät itse laitettavaa suojaa, varmista, että se päästää kuitenkin ilman kulkemaan hormin kautta.

Hormien pellit kannattaa jättää talveksi hieman raolleen, jotta sisäilma vaihtuu sitä kautta eikä hormi pääse kastumaan liikaa.

Muista tyhjentää myös tuhkat pesästä mökin syyssiivouksen yhteydessä.

4. Palovaroittimien kunnon tarkastus

Muista tarkistaa palovaroittimen kunto. Lämpötilojen ja kosteuden vaihtelut saattavat vaikuttaa sen toimintaan. Huomioithan myös riittävästä palovaroittimien määrästä ja oikeanlaisesta sijoittelusta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeet palovaroittimista löytyvät täältä.

Myös häkä- ja kaasuvaroittimet on hyvä löytyä mökiltä ja pitää ne kunnossa. Sammutuspeite ja käsisammutin kuuluvat myös mökin perusvarustuksiin. Niiden toimivuus tulee tarkistaa.

Etähälyttävä palovaroitin on yksi tapa tietää, mitä mökille kuuluu, vaikka itse ei olisikaan paikalla. Tällöin pitää olla sovittuna joku tapa toimia, jos hälytin hälyttää ja itse olet kaukana mökistä.

5. Varmista oikeanlainen vakuutus

Onhan mökkisi vakuutus kunnossa? Vakuutusten sisältö vaihtelee paljon. Niitä pystyy myös räätälöimään tarpeittesi mukaan. Muista neuvotella pienemmiltä tuntuvistakin yksityiskohdista – saatat kiittää itseäsi lämpimästi myöhemmin.

Talven aikana tapahtuvat palo-, vuoto- ja luonnonilmiövahingot kuuluvat vaihtelevasti vakuutuksen piiriin. Mieti, minkälaista vakuutusturvaa sinun mökkisi tarvitsee ja varmista, että vakuutus vastaa sisällöltään tarpeitasi.

6. Ikkunoiden ja ovien tiiviys

Mökin lämpötilaan ja ilmankiertoon vaikuttaa merkittävästi ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto.

Varmista tiivisteet ennen syksyn ja talven kylmiä ja kosteita kelejä. Vaihda tarvittaessa.

Huolehdi kuitenkin, että mökkiin jää ilmanvaihtoa.

7. Mökin kunto

Siisti mökki ja pihapiiri. Tarkista halkopinojen ja muiden vastaavien suojaukset.

Tarkista katon kunto ja tiivistykset. Puhdista katto ja rännit tarpeen vaatiessa.

Tyhjennä likakaivot ja ulkohuussi.

Tyhjennä saostuskaivo. Suojaa sitä jäätymiseltä eristelevyllä.

Tyhjennä vesiletkut ja painepesuri. Tyhjennä ja käännä sadevesitynnyrit.

Puhdista ja siirrä kaikki sähkökäyttöiset laitteet sisälle. Muista myös perämoottori!

Varmista ja uusi tarvittaessa jänis- ja myyräverkot.Puhdista laituri ja vedä se tarvittaessa maihin tai huolehdi, että se on kunnolla kiinnitetty.

Puhdista laituri ja vedä se tarvittaessa maihin tai huolehdi, että se on kunnolla kiinnitetty. Vedä vene korkealle. Käännä lasikuituvene ylösalaisin, peitä puuvene.

Koneet ja työkalut, myös grilli, kannattaa huoltaa ja puhdistaa jo syksyllä, samoin pihakalusteet käsitellä. Suojaa mahdollisuuksien mukaan. Näin ne talvehtivat paremmin ja keväällä voi ottaa ne suoraan käyttöön.

8. Sisätilat

WC-pyttyyn ja lattiakaivoon voi lorauttaa tilkan pakkasnestettä estämään jäätymistä.

Poista paristot taskulampuista ja muista paristovempeleistä.

Irrota ja sulje kaasupullot.

Tyhjennä, putsaa, kuivaa ja sammuta jääkaappi ja pakastin. Jätä niiden ovet raolleen homeen ja hajujen välttämiseksi.

Tyhjennä tiskikone vedestä, tarkista myös venttiilit ja säiliöt.

Muista viedä mukanasi mökiltä pois arvotavarat ja alkoholi. Turha houkutella rosmoja.

Vie pois ainakin pilaantuvat ruoat. Laita kuivaruoat tiiviisiin pelti- tai lasipurkkeihin, etteivät ne kutsu jyrsijöitä.

Vuodevaatteet ja tekstiilit on syytä säilöä ilmavasti ja nostaa patjat pystyyn.

9. Lopuksi

Muista lukita mökki huolella. Kytke mahdolliset hälytyslaitteet päälle. Sovi mökin seuranta niin, että mökin kunto käydään tarkistamassa aika ajoin.


Missä tunnelmissa jätät mökkisi kesäkauden jälkeen? Haikea vai helpottunut?


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Mökkivuokraajan käsikirja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading