Muista turvallisuuteen liittyvät asiat mökillä

Mökin turvallisuus on sen tärkein ominaisuus.

Mökissä täytyy kaiken olla ehjää ja turvallista. Lue palo- ja muusta turvallisuudesta tarkemmin. Varmista, että mökissäsi on kaikki kuten pitääkin. Huomioi myös ajankohtaiset muutokset muun muassa nuohouksessa.

Palohälytin – halpa henkivakuutus

Palohälyttimiä tulee olla vähintään yksi jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliötä kohti. Suositellut sijainnit niille ovat eteisen, olohuoneen ja keittiön muodostaman kokonaisuuden lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen.

Varmista palohälyttimen asennus asennusohjeiden mukaisesti, yleensä kattoon.

Varmista palohälyttimen toimintakunto testinapista jokaisen vierailun välissä. Palohälyttimien uusintaväli on suositusten mukaan 5-10 vuotta.

Häkävaroitin ei ole pakollinen mutta suositeltava. Asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Häkävaroittimen toiminta tulee tarkistaa kuukausittain.

Ensisammutuskalusto

Mökin sammutusvälineenä on oltava vähintään sammutuspeite näkyvälle paikalle sijoitettuna. Myös käsisammutin on suositeltava. Sen kunto ja toimivuus tulee tarkistuttaa vähintään kahden vuoden välein sammutinhuoltoliikkeessä (tai jos se on alttiina säänvaihteluille kuten talvisin kylmillään olevassa mökissä, vuosittain).

Osoite, koordinaatit ja ohjeistus

Mökin osoite ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Varmista, että vieraasi tietävät mökkisi osoitteen ja myös sen koordinaatit. Huolehdi, että talonumero on ulkoseinässä näkyvällä paikalla. Jos mökki ei näy tielle, talonumeron on näyttävä myös liittymässä.

Mökin koordinaatit saat selville esimerkiksi karttapalvelusta.

Hätätilanteita varten mökistä ON LÖYDYTTÄVÄ toimintaohje, vähintään suomeksi ja englanniksi. Vieraiden on löydettävä ohje helposti. Siinä on mainittava ainakin

  • yleinen hätänumero 112
  • mökin osoite (ja mahdollinen nimi)
  • mökin omistajan tai yhteyshenkilön tiedot.

Kerro mökkisi osoite ja koordinaatit myös mökkisi Turvakortissa.

Pääkatkaisijat

Näytä vieraillesi ja kerro mökkisi turvakortissa pääkatkaisijat niin vedelle, sähkölle kuin mahdolliselle kaasullekin.

Ensiapuvälineet

Ainakin pieni ensiapulaukku on hyvä löytyä sidontatarvikkeineen. Huomioi, että mökillä EI SAA säilyttää lääkkeitä. Ei särky- tai edes kyynpureman vasta-ainelääkettä.

Usein vieraat vähintään kertovat, jos ovat käyttäneet ensiapulaukun sisältöä. Varmista silti sen varustelutaso aika ajoin.

Huomioi poistumistiet

Ulko-ovet ovat yleensä varsinaisia uloskäyntejä, tarvittaessa pitää huolehtia myös muista uloskäynneistä. Toisen kerroksen, parven tai muun vastaavan varatienä voi olla ovi parvekkeelle tai kiinteällä avauspainikkeella varustettu ikkuna. Varatietiekkaat tulee olla viimeistään, jos pudottautumiskorkeus on yli 3,5 metriä.

Kaikkien uloskäyntien ja varateiden tulee avautua helposti ja olla esteettömästi käytössä. Huomioi tämä muun muassa mökin varustelussa ja sisustuksessa. Muista myös talven pakkaset ja lumivallit: ne eivät saa olla esteenä poistumiselle!

Poistumisteistä on hyvä kertoa vieraille ainakin mökkisi Turvakortissa.

Varsinkin vanhemmissa rakennuksissa nykyiset rakennusmääräykset harvoin täyttyvät sellaisenaan. Sitä tärkeämpää on huolehtia, että poistumistiet on varmistettu, merkitty ja informoitu etukäteen. -Miten viestiä turvallisuusasioista vieraille

Tulisijojen ja muiden vempeleiden käyttö

Vaikka tällaiset tunnelmalliset saunan käyttöohjeet voivat olla tarpeen, myös käytännön ohjeet ovat olennaisia. Varmista siis, että vieraasi oikeasti osaavat käyttää oikein saunaa (niin sähkö- kuin puukiukaallakin varustettua) sekä tietysti muita mökin tulisijoja, grilliä, paljua, sähkölaitteita… Sisällä ja ulkona. Kokoa Talomappiin tarkat käyttöohjeet.

Kerro myös, miten tuhkan kanssa toimitaan (tuhkalle oma, palamaton, kannellinen astiansa sekä minne sen saa tyhjentää ja milloin).

(Joskus on tarpeen ohjeistaa jopa kynttilöiden käytöstä. Käytä tilannetajuasi.)

Vastuullasi on huolehtia nuohouksesta – vuosittain.

Lyhytaikaisessa vuokrauskäytössä olevat vapaa-ajan asunnot tulee nuohota vuoden välein (omassa käytössä olevat vapaa-ajan asunnot kolmen vuoden välein).

Nuohousta koskeva sääntely uudistui vuoden 2019 alussa. Pelastuslaitoksilta poistui velvoite huolehtia nuohouspalveluiden järjestämisestä alueellaan. Käytännössä piirinuohousjärjestelmä loppui.

Rakennuksen omistajan ja haltijan velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta säilyi kuitenkin ennallaan, samoin nuohouksen määrävälit.

Nuohooja on siis tilattava paikalle itse.

Täältä voit etsiä ammattitaitoisen nuohousalan yrittäjän alueeltasi.

Tulisijojen ja hormien nuohouksen lisäksi niiden rakenteellinen kunto ja turvaetäisyydet on hyvä tarkistaa vuosittain esimerkiksi nuohouksen yhteydessä. Ammattitaitoinen nuohooja yleensä tekee tämän pyytämättäkin.


Lue tarpeellisesta ja henkiä pelastavasta
Turvakortista ja tilaa se itsellesi ilmaiseksi täältä!

Varmista siis joka vierailun välissä

  • Mökin osoitenumeron näkyvyys
  • Turvakortin tiedot
  • Palohälyttimien toimivuus
  • Ensisammutusvälineiden sijainti
  • Poistumisteiden toimivuus
  • Käyttöohjeiden ajantasaisuus
  • Muu silmäiltävissä oleva (sähkölaitteet ym. turvallisuus ja toimivuus).

Muista säilyttää muun muassa nuohous-, vakuutus- ja huoltoasiakirjat omassa arkistossasi tai esimerkiksi kiinteistön omassa huoltokirjassa. Näin voit aina tarvittaessa tarkistaa tiedot ja tarvittaessa osoittaa hoitotoimenpiteet.


Huomioi, että ammattimaisessa majoitustoiminnassa paloturvallisuusvaatimukset ovat laajemmat. Yleensä edellytetään muun muassa palo-osastointia, tarkastettuja poistumisteitä ja verkkovirtaan kytkettyjä palohälyttimiä tässä lueteltujen lisäksi.

Ole yhteydessä alueesi pelastuslaitokseen toimintasi vaatimuksia ja paloturvallisuustarkastusta varten.


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Mökkivuokraajan käsikirja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading