Tunteet mökkivuokrauksessa

Minun mökkini. Tämä on minun. Ei muille. Se voi mennä rikki ja pilalle. Tunteet ohjaavat valintoja. Tietoisesti tai tiedostamatta.

Monella erityisesti vanhemman sukupolven edustajalla on vankka ennakkoasenne mökin tai minkä tahansa muun omaisuuden vuokraamisesta. Tunteet saattavat estää järkevänkin toiminnan.

Ennakkoasennetta ei suinkaan hälvennä se, että varsinkin keltainen lehdistö ruokkii kauhukokemuksia. ”Kriittisyys on journalismin elinehto – ja kahle.” Klikkauksia myydään tunteilla, erityisesti pelolla.

Kuinka moni klikkaa myönteisiä tunteita herättäviä otsikoita? Kuka haluaa lukea onnistuneista mökkivuokrauskokemuksista? Ylittääkö uutiskynnyksen kosinta vuokramökillä? Kiinnostaako oikeasti mökkivierailuista annettu palaute, jos se ei olekaan kielteistä? Entä jos vieraskirjaan tuleekin kehuja ja myönteistä palautetta?

Pelko lamauttaa. Ja kiehtoo. Siksi se on hyvä tiedostaa.

Tunne perustelusi

Mökkivuokrauksessakin on suurelta osin kyse tunteista. Jännittää. Pelottaa. Kelpaisiko mökkini edes. Kelpaanko minä. Paljastanko suuren sisimmän salaisuuteni, jos näytän muille, millaista mökissäni on? En uskalla. Pelkään.

Mökki on usein rakas paikka. Monien naurujen ja ilojen tukikohta, läheisten hetkien tyyssija. Tai vaikka se olisi vain työleiri ja riippakivi, jokainen sen eteen tuskalla vuodatettu hikikarpalo nostaa kynnystä avata mökin ovet vieraille.

Onko mökkisi rakkaampi ja tärkeämpi sinulle, jos käyt siellä vain muutaman kerran vuodessa ja muun ajan se on tyhjillään? Varkaille alttiina? Jyrsijöiden nakerrettavana? Kosteuden ja kylmyyden armoilla? Odottamassa lahon ja homeen iskemistä?

Eikö todellista rakkautta ja arvostusta osoittaisi, että huolehtisit siitä? Varmistaisit, että sinulla on jatkossa(kin) varaa pitää mökistä huolta? Sen sijaan, että joutuisit luopumaan mökistäsi kokonaan, pystyisit säilyttämään sen? Tietäisit, että mökissäsi on lämpöä ja elämää myös silloin, kun et sillä pysty itse mökkiäsi täyttämään?

Olisiko sittenkin niin, että voisit tuntea olosi paremmaksi ja kantaisit vastuusi mökistäsi huolehtimalla sen hyvästä kunnosta ja tuottavuudesta? Eikö se takaisi mökkisi tulevaisuuden aivan eri tavalla?

Keinot löytyvät, jos halua on.

Voit itse tai joku lähipiiristäsi voi ottaa mökkivuokrauksen ohjat käsiinsä. Voit ostaa kaiken mökkivuokraukseen liittyvän ostopalveluna.

Ajattele, miten huikaiseva vapauden tunne. Varmuus siitä, että mökkisi on hyvissä käsissä. Hyvässä kunnossa. Rakastettuna. Se ei ole sinulta pois: se on sinulle lisää.

Voit tuntea hyvää omatuntoa. Rakas mökki tuottaa ja voi hyvin. Voit edelleenkin käydä siellä, viettää samoja onnen ja ilon hetkiä. Ilman syyllisyyttä niistä pitkistä kausista, jolloin mökkisi seisoo tyhjillään, orpona.

Suojelet mökkiäsi, perintöäsi, omaisuuttasi ja läheistesi taloudellista turvattua tulevaisuutta parhaiten pitämällä mökistäsi aidosti hyvää huolta. Melko usein se tarkoittaa ajattelu- ja toimintatavan laajentamista. Jos nykyinen tapa ei ole toimi, on aika muuttaa toimintatapaa.

Laadukas mökkivuokraustapa

Entä, jos sinun ei tarvitsisi yksin huolehtia siitä, vieraasi toimivat, kuten toivoisit? Että he pitävät huolta mökistäsi, hoitavat ja vaalivat sitä? Että he arvostavat näkemääsi vaivaa ja tekemääsi työtä? Että vieraittesi lähdettyä mökiltäsi siellä on vähintään yhtä siistiä kuin heidän sinne saapuessaan?

Suomen Mökkivuokraajat -yhdistys on perustettu ajamaan sekä mökkivieraiden että mökinomistajien etua. Yhdistys haluaa varmistaa, että mökkivuokraustoiminta tapahtuu rakentavassa hengessä. Että sekä mökinomistaja että vieras voivat luottaa toisiinsa ja tuntea molemminpuolista kunnioitusta.

Laadukasta, molemminpuolin sujuvaa mökkivuokrausta edistääkseen yhdistys jakaa liittymislahjana jokaiselle jäsenelleen oppaan siitä, mitä laadukas mökkivuokraus on. Sekä mökinomistajille että vieraille on omat huoneentaulunsa.

Kokeneet mökkivieraat tietävät jo, minkälaisia tunnesiteitä mökinomistajilla usein on mökkiinsä. Osaavat kunnioittaa ja arvostaa niitä. Huolehtivat mökistä hyvin ja kiittävät kauniisti. Maksavat ajallaan ja kertovat eteenpäin hyviä terveisiä.

Uusia vieraita voi ohjata haluttuun suuntaan vaikkapa yhdistyksen oppaan avulla. Kunhan oma tahtotila vain on oikea ja odottaa parasta, se yleensä myös tapahtuu.


Tunteita ei voi hallita mutta niitä voi ohjata. Tunteet voivat olla voimakkaana pontimena toteuttaa unelmiesi elämää.

Voita pelkosi. Se on sen arvoista.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d