Toisenlaiset ratkaisut

Epätyypilliset toteutukset vaativat uusia ajatusmalleja, oivalluksia, uskallusta ja hieman valtavirtaa vastaan pyristelyäkin. Mutta niistä saatavat hyödyt ylittävät nämä haasteet mennen tullen.

Lisääntynyt tulovirta, mielekkäät kohtaamiset ja merkityksellinen tekeminen sekä oma kasvu, sen tiedostaminen ja tästä kaikesta seurannut itsevarmuuden kohoaminen kannustavat haastamaan omia rajoja ja ajattelun viitekehyksiä.


Moni haaveilee mökistä, johon ei näyttäisi ihan heti löytyvän lompakosta katetta. Tai ehkä olisi aika laajentaa nykyistä bisnestä?

Niin tai näin, uudenlainen katsantokanta kokonaistilanteeseen on virkistävä idea- ja inspiraatiogeneraattori.

Tässäpä tusina ideoita, miten mökin syrjään pääsee ilmaiseksi tai pienemmällä investoinnilla kiinni:

Tutun, ystävän, sukulaisen tai muun vastaavan mökki.
• Sovi mökin käyttöoikeus sen kunnostusta ja ylläpitoa vastaan.
• Sovi mökin käyttöoikeus niin, että huolehdit sen vuokrauksesta, jaatte vuokratuotot sopimallanne tavalla ja voit käyttää itse mökkiä sen tyhjilläänoloaikoina.

Hyödynnä nykyistä kotiasi.
• myy nykyinen kotisi, maksa pois velat ja osta mökki. Vuokraa mökistä osaa (huonetta/piharakennusta) ja asu itse loppuosassa.
• vaihda pienempään kotiin, (maksa pois ainakin osa veloista) ja osta mökki. Vuokraa mökistä osaa (huonetta/piharakennusta) ja asu itse loppuosassa.
• järjestä uudelleen asuintilat (ajattele tila neliöiden lisäksi myös korkeussuunnassa, karsi tarpeettomat tavarat ja mieti aidosti tarvittava käyttötila) ja vuokraa vapautunutta huonetta tai muuta tilaa. Saamillasi vuokratuloilla osta mökki.
• kunnosta/järjestä piharakennus: autotalli, pihavaja, saunarakennus ja vuokraa sitä (ainakin kesäisin). Saamillasi vuokratuloilla osta mökki.


Tästä jälkimmäisestä vaihtoehdosta erinomaisena esimerkkinä toimikoon tämä Helsingin Sanomien artikkelissakin noteerattu koirankoppi.

Vaikka vuokran suuruus ei häkellytä, kuinka paljon koirankoppi tuottaisi tyhjillään? Ja miten mahtava oivallus ja inspiraationlähde. Mitä muita ideoita tästä kumpuaakaan, vuokraajalle itselleen, vieraalle, joka yöpyy koirankopissa (!), naapureille (ainakin niille jotka malttavat olla paheksumatta ja näkevät ideassa piilevän potentiaalin), ihan kaikille niille, jotka lukevat kyseisen Hesarin artikkelin?


Kaikista eniten tässä esimerkissä itseäni miellyttää kohteen toteuttajan uskallus.

Asumisen adaptaatio.

Siitä, että Suomessa, ja vieläpä Espoon Tapiolassa, uskalletaan tehdä jotain täysin erilaista. (Hyvinkin poikkeuksellisten tilojen tarjoaminen maailmalla erityisesti Airbnb:n kautta on jo melko yleistä.)

Sovelletaan, muokataan. Nähdään epätyypillisiä ratkaisuja siellä, missä moni näkisi vain toimimattomia ratkaisuja tai hankalia toteutuksia tyypillisiin tilanteisiin.

”Kuinka sä kehtaat tarjota koirankoppia vuokralle?” Rehellinen, mahdollisuudet ja myönteiset puolet näkevä ja avoimesti kertova katsantokanta kääntyykin voitoksi. Itse asiassa juurikin se, että yöpymiskohteena onkin nimenomaan entinen koirankoppi, on se juttu, joka saa vieraat tulemaan! Eikä kenelläkään ole mitään harhakäsityksiä kohteesta. Vieraat eivät siis pety vaan saavat juuri sitä, mitä tulivatkin hakemaan. Ja pääsevät keulimaan sillä, että ovat yöpyneet koirankopissa 😀 (Vai mitä tuumit kohteen saamista asiakaspalautteista?)Uusi mökki.
• osta yhdessä toisten kanssa isompi tontti jossa riittävästi rakennuslupaa. Rakentakaa samaan aikaan ja hyödyntäkää samoja tavarantoimittajia, koneita ja tekijöitä. Yhteisrakentamisessa säästää pitkän pennin.
• osta jokin muu kuin mökki: vanha navetta, pihavaja, aitta, kontti, vesitorni tai vene ja muokkaa se mökkikäyttöön.
• sovi uuden talotyypin toimittajan kanssa yhteistyöstä: saat rakennuksen edullisemmin ja toimittaja saa hyödyntää mökkiäsi ja mielipidettäsi siitä markkinointiin ja mediayhteistyöhön.
• osta isompi tontti. Myy osa tontista rahoittaaksesi mökkisi rakentamisen.
• osta isompi tontti. Rakenna sille kaksi mökkiä ja myy toinen mökki tontteineen.
• päätä alusta alkaen, että tulet vuokraamaan mökkiäsi ainakin osittain. Tee laskelmat ennakoitavista vuokratuotoista ja -kustannuksista. Varmista niiden paikkansapitävyys mökkivuokrauksen asiantuntijalla. Kun haet pankista lainaa mökkiä varten, nämä laskelmat auttavat sinua saamaan kohtuullisemmat lainaehdot.

Soveltamalla jotain näistä ideoista sellaisenaan tai yhdistelemällä niitä olet jo melkoisen paljon lähempänä unelmaasi mökistä tai useammasta.

Osuiko joku ehdotuksista erityisen hyvin juuri sinun tilanteeseesi? Mitä näistä, suoraan tai soveltaen, voisit hyödyntää?


Maailmalla vuokrataan lyhytaikaiseen asumiseen mitä persoonallisimpia soppeja. Ullakkohuonetta, minne kiivetään keittiön tasolta lähteviltä tikkailta. Telttoja ja jurttia. Siistittyjä pihavajoja. Linnoja ja raunioita. Auton katolla olevaa, koottavaa telttavuodetta. Ja jokaiselle niistä löytyy halukkaita tulijoita.

Outo ja poikkeuksellinen voikin olla jopa uuden trendin käynnistäjä. Uskallan väittää, että jokaisella meistä löytyisi useampikin vuokrattava kohde ihan suorilta, jos tohtisi ajatella tarpeeksi laveasti ja venyttää mielikuvitustaan.

Se, että majoituskohde ei ole tyypillinen ja helppo perhekohde, ei tarkoita, etteikö se voisi toimia. Kun kerrot kohteesta rehellisesti, ei kenelläkään ole vääriä mielikuvia siitä, minne on saapumassa ja saat vieraiksesi juuri sellaisia henkilöitä, jotka haluavatkin majoittua kokeellisessa kohteessasi. (Tai sitten siinä perinteisemmässä.)


Ainoat rajamme ovat mielikuvitus ja rohkeus. Mitä aiot uskaltaa seuraavaksi? Mihin suuntaan laajentaa ajatuksiasi ja toimintaasi? Kun keksit ja päätät tarttua toimeen, laita kohteesi ainakin Airbnb:hen muiden persoonallisten tai tyypillisempien ratkaisujen valikoimaan. Käyttämällä tätä linkkiä tullessasi mukaan majoittujaksi saat rahaa majoittaessasi ensimmäisen vieraasi (minä myös). Ja ennen kaikkea, pystyn auttamaan sinua systeemin sisällä majoitustoiminnassasi <3


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Kuvakrediitit Tommy Lisbin/Unsplash @tlisbin

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Toisenlaiset ratkaisut”

  1. Meillä ”käyttämätöntä”metsää kahden mökin tontilla. Rupesin miettimään, että soveltuisi hyvin (isoja puita) hammok yöpymiseen😉

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: