Tärkeät liinavaatteet

Liinavaatteet eivät aina kuulu vuokraan. Mökkivuokraajan käsikirjassa kerron, miksi kenties kannattaisi. Minkä vuoksi vieraiden mukanaan tuomat (tai pahimmillaan unohtuneet) lakanat eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Vuoteisiin liittyy myös paljon tunnetta ja mielipidettä, eikä se ole porua tyhjästä. Nukkumiseen käytetään usein kolmannes elämästä. Ei ole yhdentekevää, missä puitteissa uni nautitaan.

Parhaimmat liinavaatteet ovat laadukkaita, kauniita ja tuntuvat hyviltä iholla. Aluslakanoiksi itse suosin valkoisia, ei-muotoonommeltuja (muotoonommeltujen tai valmiiksi laskosommeltujen mankeliin viikkaaminen vie pidempään) ja laadukkaita, mahdollisimman tiiviiksi kudottuja kankaita.

Laadukas materiaali kestää käyttöä ja pesua ja ennen kaikkea tuntuu hyvältä ihoa vasten. Hyviksi havaittuja materiaaleja ovat puuvillasatiini, egyptiläinen puuvilla, percale tai pellava. Egyptinpuuvilla on usein varsin hintavaa, percale taas keveydessään toisinaan haastava. Pellava pehmenee vasta ajan kanssa eikä tunnu kaikkien mielestä varsinkaan aluksi miellyttävältä. Toimivin itse testaamani vaihtoehto on puuvillasatiini.

Nopeinta ja helpointa on pitää koko valikoima yhdenvärisenä, yleensä valkoisena. Valkoinen aluslakana, valkoiset tyynyliina ja pussilakana. Yleensä jälkimmäisiin kankaaseen itseensä kudottu koristekuvio, esimerkiksi pystyraidat.

Nyt kun kiirekausi mökkivuokrauksessa todella teolla on alkanut, kaikki helpottavat ja nopeuttavat vinkit ja keinot ovat tarpeeseen. Yhdenmukainen väri on eräs keino: kaikki voi pestä samalla koneellisella.

Mankelointi ja silittäminen sekä tekevät materiaaleista siistimmät, myös vähentävät huomattavasti niiden levittämän tekstiilipölyn määrää tiivistäessään pinnan. Kankaan viimeistely näillä keinoin kannattaa.

Koska itse pidän sisustuksen täydentämisestä myös muilla kuin niillä ihanilla, valkoisilla puuvillasatiinisilla ”hotelli”lakanoilla, käytän myös kuvioituja ja erivärisiä lakanoita. Tämän vuoksi tyynyliinojen ja pussilakanoiden kanssa oli alkuvaiheessa haastetta. Kaveri ei aina meinannut löytyä, kunnes keksin niputtaa ne yhteen. Pidä saman setin tyynyliina ja pussilakana yhdessä. Esimerkiksi näin:Koska hoidan itse sekä mökin että omien lakanapyykkien pesun, toinen amatöörimokanani oli (alus)lakanoiden sekoittuminen. Mökille kyllä riitti lakanoita enemmän kuin tarpeeksi, mutta kotiin ei meinannut jäädä yhtään. Nykyisin Lillanin aluslakanoissa on helmassa pieni ’L’ -kirjain auttamassa tunnistamisessa. Pussilakanat sentään tunnistan. Jos käytät samanlaisia lakanoita mökillä ja kotona, voi olla tarpeeseen merkitä liinavaatteet mökkitunnuksella. Varmista, ettei merkistä lähde väriä pesussa tai käytössä liinavaatteeseen.

Lakanarumba voi olla sesonkiaikoina melkoinen. Esimerkiksi Lillanissa vierailee jopa 10 hengen seurueita, jotka yöpyvät lyhimmillään vain yhden yön. Lähtevät aamupäivällä ja iltapäivällä tulevat jo uudet vieraat. Tuona muutamana tuntina pitää ehtiä ottaa aiemmat lakanat ja pyyhkeet pois, varmistaa talon siisteys ja laittaa uudet lakanat valmiiksi, jotta ihanat, kauniit ja puhtaat pedit ovat valmiina vastaanottamassa vieraat heidän saapuessaan. Ja vieraiden lomaillessa pestä, kuivata, silittää, mankeloida ja pakata valmiiksi, jotta valmistelutyöt ovat sitten noina muutamana kriittisenä tuntina mahdollisimman sujuvat.

Mikään ei ole ilahduttavampaa kuin nähdä mankeloidut lakanat valmiiksi sijatussa vuoteessa. Se viestii monesta asiasta, eikä vähiten mökkivuokrauksen tasokkuudesta. On ihana elämys sujahtaa sileiden, raikkaalta ulkoilmalta tuoksuvien liinavaatteiden väliin pitkän, puuhakkaan, tapahtumia ja elämyksiä täynnä olleen lomapäivän jälkeen. Tämän elämyksen haluan vierailleni tarjota. Monien muiden perustelujen lisäksi tämän vuoksi Lillanissa on aina valmiina pedatut vuoteet vieraille jo heidän saapuessaan.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: