Rahasta ja taloudellisesta vapaudesta

Raha ei tee onnelliseksi, mutta sen puute tekee onnettomaksi, kertoo Tilastokeskuksen laaja selvitys. Hyvätuloisista suomalaisista melkein 90 prosenttia tuntee itsensä onnelliseksi lähes kaiken aikaa.

Hyvä heille, vai mitä. Kivempi itkeä mersussa kuin ladassa, sanoisi vääräleuka.

Selvitys jatkaa: toimeentulolla on selkeä yhteys koettuun hyvinvointiin. Hyvin toimeentulevista yli puolet on erittäin tyytyväisiä elämäänsä, heikosti toimeentulevista vain joka viides. Heistä neljännes on tyytymättömiä elämäänsä, kun taas kaikki hyvätuloiset ovat joko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä.

Lisää suolaa haavoihin?
Onnelliseksi kokee itsensä lähes 90% hyvätuloisista, kun heikkotuloisista vain hiukan yli puolet. Sama ero myös elämän mielekkyyden kokemisessa.
Hyvin toimeentulevat  kokevat selvästi itsensä terveemmiksi ja myös tyytyväisemmiksi ihmissuhteisiinsa.

Kun tulojen lisäksi mitattiin myös varallisuutta, erot rikkaiden ja köyhien välillä vain kärjistyivät.

Tilastokeskuksen selvityksessä kerättiin 10.000 suomalaisen tiedot tuloista ja koetusta hyvinvoinnista 10 eri mittarilla mittatuina. Eipä mikään ihan pikku otos.

Raha ei siis ole vain pinnallinen juttu, jota haviteltaisiin ulkokuoren siloittelemiseksi: se vaikuttaa voimakkaasti onnellisuuteen, hyvinvointiin, terveyteen, ihmissuhteisiin ja siihen, minkälaiseksi elämänsä kokee. Todella isoja asioita, sanoisin jopa perustavanlaatuisia.

Rahan vuoksi suurin osa meistä suunnittelee ja aloittaa mökkivuokrauksen tai muun lyhytaikaisen majoittamisen (vaikka ajan kuluessa huomataan siitä saavankin paljon monenlaista muutakin hyvää).

Mutta harva meistä saa äidinmaidossa rahaosaamista. Meillä on kenties pieni eliitti, joilla saattaa olla onnistunut rahasuhde tarttunut jo lapsuuden ruokapöytäkeskusteluista. Suurin osa meistä on kuitenkin taaperotasolla rahaosaamisen suhteen ja kannamme raskaita henkisiä sukupolvisia taakkoja köyhän pienen Suomen jaloilleen saattamisesta.

Olen itse yksi näistä kitkuttavien raatajien perillisistä. Tein duunia niska limassa, pelko [takapuolessa] rahojen loppumisesta, ja yleensä ne loppuivatkin ennen kuin olisi ollut suotavaa.

Vauva kantoliinassa siivosin, otin vieraat vastaan, kirjoitin, markkinoin, hoidin puheluita, tein ruokaa isommille lapsille, lämmitin pannua ja siivosin vähän lisää. Illalla puolikuolleena imettäessäni selasin Facebookia ja törmäsin koulutukseen, joka lupasi koulutusta vaurastumisesta, ilmaiseksi. Epätoivoisena klikkasin itseni mukaan.

Raivasin vuorokaudestani aikaa (vähistä yöunista entisestään tinkien) ja katsoin koulutukset. Tein hulluna muistiinpanoja työkirjoihin, jotka sai koulutuksista mukana, nekin ilmaiseksi. Sain oivalluksia ja  ahaa-elämyksiä! Samalla kurkkua kuristi kun tajusin, miten päin prinkkalaa olin hoitanut raha-asiani.

Varovainen toivon kipinä mahdollisuudesta parempaan kuitenkin alkoi hehkua jossain syvällä sisimmässäni.

Haluatko mukaan samaan, vuosittain järjestettävään koulutukseen, jonka avulla sain itseni pois kulutusluottohelvetistä, kerättyä puolen vuoden puskurirahaston, laskettua tarkan rahamäärän, jolla olen taloudellisesti vapaa, toteutettua monia taianomaisia hetkiä perheelleni, rahoitettua uuden katon, maalämmön ja paljon muuta kotiimme sekä

sen tunteen, että rahatilanne ei enää ahdista.

Että voin olla luottavainen nykyhetken ja tulevaisuuden suhteen.

Voin hengittää vapaasti, tietäen että prosessit rullaavat kauniisti ja taloudellinen tilanteeni kehkeytyy hetki hetkeltä, suurelta osin passiivisesti, yhä paremmin minua palvelevaksi.

Kerran vuodessa sinullakin on mahdollisuus liittyä mukaan samaan koulutukseen!

Palaute FFU

Kertaan tämän koulutuksen joka vuosi. Koska… vaikka raha ei välttämättä tee itsessään onnelliseksi, se pehmentää kulmia. Ja mahdollistaa niin paljon muuta.

Haluan kannustaa sinua tekemään alkaneesta vuodesta parhaan mahdollisen. Siksi liittyessäsi nyt (29.1. asti), saat minulta lahjaksi koulutuksen Paras vuosi – Luotsaa itsesi unelmiisi. (Jos olet jo opiskellut sen, saat liittyessäsi erityislahjan <3 )

Kohti taloudellista vapautta.
Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: