Käännä pelkosi palvelemaan sinua

Kaikki tuntevat pelkoa. Jossain kohtaa pelot voivat kuitenkin estää sinua saavuttamasta sinulle tärkeitä asioita.

Et kasva etkä kehity, jos teet pelkästään asioita, jotka ovat sinulle helppoja ja mukavuusalueellasi. Poistuessasi epämukavuusalueellesi joudut kohtaamaan myös pelkosi.

Pelko on evoluutiossa vahvistunut, erittäin hyödyllinen tunne, jonka avulla pysymme hengissä pidempään. Opimme nopeasti varomaan vaarallisia asioita, myös muiden pelkäämiä. Nyky-yhteiskunnassakin on usein järkevää pelätä vaikkapa nopeasti kohti ajavaa autoa, kuten ennen pelättiin kohti juoksevaa sapelihammastiikeriä. Mutta pelko, joka jumittaa ja estää kasvusi, ei palvele sinua.

Kaikki pelkäävät, vasta-alkajista konkareihin. Se on normaalia. Kyse onkin siitä,

annatko pelkosi lamauttaa sinut.

Sinuun on tarttunut monenlaisia pelkoja elämäsi varrelta, lapsuuden kammoista teini-iän nöyryytyksiin ja aikuisuuden epäonnistumisiin. Perheen, suvun, yhteiskunnan ja kulttuuriset pelot tarttuvat. Pelkäät, ettet ole riittävän hyvä. Ettei sinua hyväksytä mukaan ryhmään tai rakasteta. Tiedostamattomat asenteet tarttuvat tiukimmin: kuka huipulle haluaisikaan, kun siellä tuulee ja on yksinäistä?

Pelko tulee eri muodoissa, hikisistä käsistä ja pamppailevasta sydämestä painajaisiin ja kurkkuun nousevaan sydämeen. Perhosina vatsassa tai jännitysoksennuksena. Tai vain lamautumisena, kun pitäisi kyetä toimimaan. Pelko on monimutkainen ja monipuolinen tunne.

Pelon käsittelystä

Erilaiset lähestymistavat toimivat eri ihmisille ja eri tilanteissa. Testaa allaolevia ja kokeile, mikä toimii juuri sinulle juuri nyt parhaiten.

Ensimmäinen askel on kuitenkin aina pelon tiedostaminen. Et voi muuttaa jotain, minkä et tiedä tai tunnista olevan olemassa. Tarkkaile itseäsi. Miltä pelko sinussa tuntuu? Minkälaisissa tilanteissa se tuntuu? Minkälaisia kehollisia, mielen ja sosiaalisia tapoja pelkosi on rakentanut itseilmaisuunsa?

Toinen askel on myös melkoinen harppaus. Pystyessäsi tarkastelemaan pelkoasi tästä näkökulmasta, olet muuttanut huomattavasti elämäsi viitekehystä:

Pelko ei ole vihollisesi. Se palvelee sinua.

Pelko on yksi merkittävimpiä kehosi keinoja viestiä sinulle tärkeistä asioista. Kuuntele ja arvosta sen tuomaa viestiä. Se paitsi suojelee sinua hengenvaarallisilta asioilta, myös ohjaa sinua hyödyllisempään suuntaan.

Kun tunnet pelkoa, pystytkö kysymään itseltäsi: mitä muuta tämä voisi tarkoittaa? Usein merkittävä muutos elämässäsi, josta seuraa pitkällä tähtäimellä hyviä ja toivomiasi asioita, pelottaa sinua. Mutta koska olemme tottuneet pysähtymään tuntiessamme pelkoa, saatamme tulkita pelko-signaalin uuden edessä merkkinä vaarasta: älä etene! Jolloin mielemme rupeaa tuottamaan (teko)syitä, miksi me emme onnistuisi kuitenkaan, miksi ei kannata. Emmekä poistu mukavuusalueeltamme, emmekä kasva tai kehity.

Mitä enemmän kutsumuksemme pelottaa meitä, sitä varmempia voimme olla siitä että meidän täytyy toteuttaa se. -Steven Pressfield

Löydä itsellesi vahvistava voimalause

Onneksi kielessämme on paljon myös kannustavia sanontoja ja lausahduksia. Esimerkiksi ”asioilla on tapana järjestyä” on, vaikka kuulostaakin kovin naiivilta, usein paitsi (ainakin jälkikäteen tarkasteltuna) paikkansapitävä, myös lohdullinen. Vaikka et juuri tässä tilanteessa tietäisi miten asiat järjestyvät, ne järjestyvät kyllä.

Mitä muita, juuri sinulle luontevilta tuntuvia ja tuttuja sanontoja keksit, joita voit sanoa itsellesi pelkosi vallatessa mielesi, sydämesi ja kehosi?

Toiminta on pelon vastalääke

Älä jää odottamaan päivää, jolloin et enää pelkää. Toiminta on pelon vastalääke. Salli itsesi tarttua toimeen pelosta huolimatta.

Puhu, vaikka kätesi hikoilevat ja äänesi tuntuu tarttuvan kurkkuun. Paina julkaise-nappia, vaikka tuskanhiki kohoaa otsallesi. Tartu puhelimeen, vaikka kätesi vapisevat.

Varsinkin kun kaivelet pelkojasi hieman syvemmin, saatat tunnistaa, mikä perimmäinen pelko taustalla jyllää. Jos pelkäät vaikkapa puhua tuntemattomien kanssa, perimmäinen pelkosi saattaa olla torjutuksi tulemisen pelko.

Aloita pienesti. Päätä vaikka, että tänään tervehdit tuntematonta kaupan kassahenkilöä. Kun olet saanut moikattua kassajonossa vuorosi tullessa pelostasi huolimatta, ole ylpeä itsestäsi ja etenemisestäsi.

Seuratessasi omaa kehitystäsi saat itsevarmuutta, joka perustuu todellisiin saavutuksiin. Ensin sinun vain tulee tietää lähtötilanteesi – näin pystyt näkemään oman edistymisesi tarkemmin.

Kohtaa pelkosi – paperilla

Unelmia kohti kulkeminen nostattaa paljon pelkoja pintaan. Epämukavuusalueen välttelyyn löytyy paljon pelkojen siivittämiä perusteita. Usein pelot ovat epämääräisiä, joko hahmottomia yleisiä ahdistavuuden tunteita tai valtavia uhkakuvia. Et pääse niistä eroon välttelemällä. Tartu toimeen ja kynään.

  1. Kirjoita ylös, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua pelkäämässäsi tai välttelemässäsi asiassa. Jos pahimmat pelkosi kävisivät toteen, mitä voisi tapahtua? Mitä siitä seuraisi? Kirjoita kaikkein hirvittävimmät ja pelottavimmat seuraukset. Kuvaile henkiset, fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset. Kuvaile tilanne sekä tunnetasolla että konkreettisesti. Ajanhukkaa? Arvostuksen kadottaminen? Henkilökohtainen konkurssi? Avioero? Kaiva esiin äärimmäiset, syvimmät pelkosi. Näin ainakin teet pelkosi itsellesi tietoisiksi epämääräisinä häilyvien ahdistavien tunteitten sijaan.
  2. Arvioi tämän uhkakuvan toteutumisen todennäköisyys vaikkapa asteikolla yhdestä viiteen, jossa 1=hyvin epätodennäköinen ja 5=takuuvarma. Usein ajattelemme kauhukuvien olevan todennäköisempiä kuin ne ovatkaan. Ja jos pelkojen toteutuminen on hyvin todennäköistä, voit toteuttaa suunnitelmasi hieman loivempina, ainakin aluksi. Vaikkapa ulkomaille kolmeksi vuodeksi muuttamisen sijaan voit testata, miten homma sujuisi kolmen viikon ajan.
  3. Kirjoita itsellesi toimintasuunnitelma, miten pääsisit takaisin jaloillesi, jos pahin mahdollinen skenaario (kohta 1) toteutuisi. Jo pelkästään tällaisen suunnitelman olemassaolo vähentää pahimpien vaihtoehtojen toteutumista – osaat huomioida aivan eri tavalla mahdollisia vaihtoehtoja. Lisäksi sinullahan on jo suunnitelma, miten päästä jaloillesi pahimmankin vaihtoehdon toteutuessa, eikö?
  4. Sitten kirjoita itsellesi ylös kaikki mahdolliset hyödyt, mitä voisit saada, jos unelmasi toteutuisikin. Listaa jälleen kaikki mahdolliset edut ja hyödyt, niin tunnetasolla kuin konkreettisestikin. Ilo ja merkityksellinen tekeminen? Taloudellinen vapaus? Voisit tukea itsellesi tärkeitä asioita ja toteuttaa omia ja läheistesi unelmia? Ei enää tarvitsisi jahkailla tai katua kuolinvuoteellaan, kun ei uskaltanutkaan kokeilla ja elää?

Todennäköisesti tämän vertailun jälkeen huomaat, että todennäköisesti saamasi hyödyt peittoavat mennen tullen mahdolliset haitat ja riskit. Ja ainakin sinulla on jo luotuna toimimismalli, jos pahin toteutuukin.

Entä jos pelko ei olekaan pahasta?

”Mikään ei ole hyvää tai pahaa, ellemme sitä siksi ajattele.”
-William Shakespeare

Tunne itsessään ei ole koskaan hyvä tai paha. Tunteet ovat energiaa, jotka vahvistavat ajatuksiamme. Vasta se, miten suuntaamme voimistuneet tunteemme teoiksi, määrittää, minkälaisia tuloksia ajatuksemme ja tunteemme tuottavat.

Tulostenkin suhteen joko onnistumme tai opimme. Epäonnistuminen on vain tulos, joka ei vastaa toivomaamme lopputulosta. Opimme ja teemme jatkossa toisin.

Ja sitäpaitsi: SINÄ et ole koskaan epäonnistuja. Tekosi voivat tuottaa toisenlaisia tuloksia kuin mitä toivoit, mutta entä sitten? Opit ja kehityt. Saatat jopa löytää entistä parempia toimintatapoja, hieman vahingossakin.

Entäpä jos et tunnekaan pelkoa?

Kädet hikoilevat ja tärisevät. Vatsanpohjassa tuntuu kummalliselta. Päässä humisee ja korvissa soi. Hengitys on tiheää ja pinnallista.

Kuvailenko innostusta, rakastumista, pelkoa tai kenties jotain lääketieteellistä vaivaa?

Sinä teet itse tulkintasi kehosi toiminnasta. Entäpä jos päätätkin, että kuvatut oireet kertovat vain sinun olevan todella innoissasi tulevasta tapahtumasta ja valmis tekemään huippuvaikutelman? Suositukseni: valitse tulkinta, joka palvelee sinua.

Sinulla on valta suunnata havainnointisi sinua palveleviin asioihin ja valita, mille asioille annat minkäkin merkityksen. Kivi voi olla maa-aines, paperipaino, raaka-aine, lyömäase tai taide-esine (tai melkein mitä tahansa muuta – vain mielikuvitus on rajana). Tuntemuksesi voivat olla merkki mistä tahansa, mistä haluat niiden olevan merkki.

Hyvä pelko

Vaikka jokin asia ihan todella, syvästi ja isosti, pelottaisikin sinua, eikä olisi joksikin muuksi tulkittavissa, sekin voi olla hyvä.

Jos pelko rakkaittesi menettämisestä saa sinut olemaan heidän kanssaan enemmän, arvostamaan heitä syvemmin, osoittamaan rakkautesi useammin ja pitämään itsestäsi parempaa huolta, voit kiittää menettämisen pelkoasi.

Jos pelko siltojen alle joutumisesta saa sinut lopettamaan holtittoman rahankäytön, säästämään enemmän, tekemään viisaampia sijoituspäätöksiä ja kerryttämään kannattavia omaisuus- ja tulovirtoja, kiitä pelkoasi.

Kun todella kohtaat jotain pelottavaa ja asiat menevät isosti vikaan, osaat myös paremmin arvostaa elämässäsi olevia hyviä asioita. Usein elämän dualismi korostaa meille kaikkea hyvää: pienikin valonpilkahdus loistaa kauas pimeydessä.

Kun keskityt arvostamaan edes sitä pientä valonpilkahdusta, se poikii usein lisää hyvää ja toivomiasi asioita.

Anna pelollesi pöljä tai söpö nimi

Usein pelot vetävät meidät vakavaksi. Entä jos et kutsuisikaan sitä peloksi, vaan vaikkapa kisumisuksi tai törriäiseksi? ”Minun pitää soittaa tänään se yksi puhelu. Kylläpä minua kisumisuttaa.” ”Tänään aion julkaista tämän ilmoituksen. Törriäinen sentään!” (Keksit itse taatusti vielä mojovampia.) Sano asiasi vielä mahdollisimman nopeasti, monta kertaa peilin edessä ja leikkaat tehokkaasti peloiltasi siivet. Saatat jopa nauraa. Hyvä! Sillä

Nauru karkottaa pelon.

Et voi olla peloissasi ja nauraa samaan aikaan. Kehosi ei pysty tuottamaan niin ristiriitaisia hormoneja tai tunteita, se on joko tai. Tekonaurukin riittää, se vaikuttaa kuin aito nauru – ja yleensä muuttuu aidoksi matkan varrella, jo pelkästään oman naurettavuutensa vuoksi. (Koitapa katsoa vakavalla naamalla Jean-Pierre Cuselaa laulamassa nauravaa kulkuria. Tepsii ainakin näin lähinnä 1980-luvulla lapsuutensa viettäneeseen erinomaisesti.)

Pelko ja intuitio

Toisinaan pelko voi olla muutakin kuin vain tutinaa jonkin suuren, uuden ja mahtavan äärellä. Se voi olla myös varoittava viesti intuitioltasi, joka tulkitsee miljardeja signaaleja siinä ajassa kun tietoinen mielesi vasta käsittelee ensimmäistä.

Hienovaraiset, syvällä sisimmässä tuntuvat tunteet menevät helposti ohi hälyisässä maailmassamme. Saat selvitettyä kummasta on kyse, vaikkapa seuraavasti:

  1. Asetu mukavasti istumaan tai seisomaan. Sulje silmäsi ja hengitä syvään sisään ja ulos useamman kerran. Anna kehosi rauhoittua ja ole läsnä.
  2. Kysy itseltäsi ja kiinnitä tarkkaan huomiota ensimmäiseen mieleesi tulevaan vastaukseen: jos sanon tälle asialle kyllä, koenko laajentumista vai supistumista?
  3. Tunnetko kysymyksen jälkeen iloa, innostusta, avoimuutta ja edistymisen tunnetta? Vai tuntuuko raskaalta, sulkeutuneelta, kiristyneeltä, vaikka kieltäytyminen ei tuntuisikaan loogisesti järkevältä?

Tässä harjoituksessa vastaajana ei ole mielemme vaan kehomme ja sydämemme. Saamme vastauksen ei-sanalliselta, jopa esi-sanalliselta minältämme.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole ajaa sinua ojasta allikkoon vaan auttaa kääntämään ei-palvelevat pelot sinua palveleviksi.


Miten tämä liittyy mökkivuokraukseen tai muuhun lyhytaikaiseen majoittamiseen?

Pelot voivat pilata kaiken jo ajatuksen tasolla. Yrittäessäsi rakentaa toimintaasi tiedostamattomien pelkojen riivaamana voisit yhtä hyvin rakentaa imperiumia juoksuhiekalle. Kaikki menestys lähtee korvien välistä.

Jos vasta pohdit mökkivuokrauksen tai muun majoittamisen aloittamista, tutustu vaikkapa ilmaiseen Mökkivuokraajan Minioppaaseen. Siinä käsitellään viisi yleisintä mökkivuokrauksen aloittamisen estettä, pelkoja kaikki tyynni, ainakin taustalla.

Jos haluat sukeltaa syvemmälle pelkojen karkottamisen maailmaan, sekä Mökkivuokrauksen aloituskurssi että Supermajoittajan Tehokurssi alkavat perinpohjaisesta ajatusten, tunteiden ja tekojen asettamisesta linjaan unelmiesi ja tavoitteittesi kanssa. Myös pelot pengotaan ja käännetään palveleviksi, tottakai.

Mikäli haluat räätälöityä mentorointia, otahan yhteyttä. Voidaan valjastaa Mökkivuokraajan konsultointi palvelemaan tilannettasi tai rakentaa sinulle ihka oma mentorointikokonaisuus. Juuri sinua ja tilannettasi varten optimoitu.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: