Oletko kuluttaja vai investoija?

Ihmisen tulevaisuuden rahavirrat määräytyvät sen perusteella, käyttäytyykö hän kuin kuluttaja vai investoija.

Lause tuli vastaan sosiaalisen median virrassa. Ehkä provosoiva, mutta sisältää hippusen totuutta, kuten niin usein tunteita herättävät asiat tekevät.

Samantyyppinen jako pätee mökinomistajiin. Kuluttaja ehkä hankkii mökilleen kaikenlaista, remontoikin, hoitaa ja laittaa ajatellen näin hoitavansa investointiaan. Se on suuri harha.

Niin kauan kun mökkisi tuottaa vain laskuja, se on vain kuluerä. Investoinniksi se muuttuu vasta, jos realisoit eli myyt sen. Silloin selviää, oliko kyseessä hyvä vai huono investointi: saatko myyntihinnalla katettua ostohinnan ja kaikki ne rahat, jotka olet vuosien saatossa mökkiisi syytänyt.

Näin siis pelkästään rahavirtaa tarkastellen. Mökin tunnearvoa ei aina voi rahassa mitatakaan. Tuntuu todella karulta ajatella mökin olevan pelkkä taloudellinen taakka kunnes se myydään – eikä välttämättä auta sekään. Ei ole ollenkaan itsestään selvää että myymällä mökin saisit kuitattua kaikki siitä koituneet kulut.

Investoija ymmärtää mökin olevan pelkkä kuluerä, ellei asialle tee jotain. Hän tiedostaa mökin olevan suuren osan ajasta tyhjillään ja hyödynnettävissä myös taloudellisesti järkevästi. Investoija käsittää, että mökin ei tarvitse olla pelkkä pohjaton rahanahne kuilu ja työleiri.

Investoijallakin voi olla tunneside mökkiin. Mutta hän näkee metsän puilta: hänen ei tarvitse ylläpitää käänteistä rahasampoa, vaikka se olisi hänelle kuinka rakas. Mökki voi työskennellä omien kulujensa kattamiseksi ja muuttua investoinniksi ilman, että siitä tarvitsee luopua.

Viisas taloudellinen toiminta kannattaa. Voit laskea, kuinka paljon vuotuisia kuluja mökistäsi on. Huomioi sekä kiinteät, juoksevat että kertaluontoiset erät. Jos olet todella rohkea, jyvitä myös hankintahinta jollain kohtuullisella vuositasolla mukaan laskelmaan. Melkoinen summa, eikö?

Sitten laske, kuinka pitkän aikaa mökkisi oli aidosti käytössä viime vuonna. Todennäköisesti ei kovin montaa kuukautta. Jaa aiempi summa tällä kuukausien määrällä ja saat mökkilomailullesi kuukausitason hinnan. Todennäköisesti aika monta rahaa. Haluaisitko, että tuo lomahinta alenisi?

Mökkiäsi vuokraamalla voit syödä ja säästää kakun. Saat tuloja, joilla kattaa mökistä aiheutuneita kuluja. Sinun ei tarvitse luopua mökistäsi voidaksesi tituleerata sitä investoinniksi kuluerän asemesta.

Mökkivuokraus on mahdollista toteuttaa erittäin onnistuneesti. Olen itse Lillanin kanssa siitä elävä esimerkki. Lisää erinomaisen toimivia tapauksia löytyy esimerkiksi Mökkivuokraajien sisäpiiristä.

Haluatko sinä olla kuluttaja vai investoija?


Facebook Comments Box

4 vastausta artikkeliin “Oletko kuluttaja vai investoija?”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: