Kolmas uutiskirje

Mökkivuokraajan käsikirjan 3. uutiskirje on alunperin lähetetty 18.3.2017. Aiheina muun muassa kausivaihtelu ja sen kompensointi sekä alueelliset erot sesonkihuipuissa. Haluatko saada jatkossa uutiskirjeen uunituoreena sähköpostiisi? Tilaa se itsellesi täältä.

Tässä kirjeessä kirjoitan muun muassa mökkivuokrauksen kausivaihteluista, niiden hyödyntämisestä ja kompensoinnista, alueellisista eroista sesonkihuipuissa, saan palautetta Mökkivuokraajan käsikirjasta sekä kerron uusimpia kuulumisia. Aloitetaan!
 
Mikä kausivaihtelu?
Mökkivuokrauksessa, niin kuin elämässä yleensäkään, harvoin mennään aina vain tasaista tahtia. Huippusesonkina kysyntää saattaa olla paljon enemmän kuin tilaa kalenterissa, hiljaisina kausina taas pahimmillaan mökin ainoat asukit ovat hämähäkit, joiden verkon kutomisenkin  kuulee, varauskirjan huokaillessa tyhjyyttään.
Kausien välinen vaihtelu on ymmärrettävää mutta taloudellisesti haastavaa. On kannattamatonta myydä ”ei oo tilaa” -vaihtoehtoa – käännytetty asiakas ei aina palaa eikä joka tapauksessa sillä hetkellä tuo tuottoja, jotka olisi voinut tuoda. Hiljaisten kausien (taloudellista) kannattamattomuutta tuskin tarvitsee perustellakaan.

Huippusesongit ja ylikysyntä

Muista aina pyrkiä tarjoamaan jotain muuta, mielellään parempaa, jos joudut sanomaan ei johonkin pyyntöön. Huippusesonkien ylikysyntää voi pyrkiä ohjaamaan kahteen eri suuntaan: muille ajanjaksoille tai muihin mökkeihin.
 • muille ajanjaksoille

Tarjoan seuraavalle vuodelle tehtävää varausta kuluvan vuoden hintaan. Yleensä nostan kerran vuodessa hintoja hieman, koska kustannuksetkin nousevat. Tarjoamalla ensi vuoden visiitin tämän vuoden hinnalla sekä minä että tuleva vieras hyödymme: itselleni on turvallista tietää, että ensi vuodeksikin on jo varauksia. Vieras saa edullisemman visiitin ja valita todennäköisesti juuri itselle sopivimman ajankohdan.
Kun asiakkaan tuntee riittävän hyvin, saa selville, miksi hän haluaisi vuokrata mökkisi. Jos hän kaipaa vaikkapa omaa aikaa ja rauhaa, voit perustella hänelle hänen toiveidensa täyttyvän paremmin jonakin toisena ajankohtana.
Markkinoimalla aktiivisesti hiljaisten kausien hyviä puolia sinun on helpompi perustella, miksi voisi olla varteenotettava vaihtoehto tulla huippusesongin ulkopuolella mökillesi.
 •  muihin mökkeihin

Jos sinulla on useampi mökki vuokrattavana, olet varmaankin huomannut, että joku niistä on kysytympi kuin muut. Jos joudut vastaamaan yhden mökin osalta ei, voit aina tarjota toista mökkiä tilalle.
Itse saan eniten yhteydenottoja Lillanin tiimoilta. Hoidan kuitenkin useamman muunkin mökin yhteydenpitoa ja vuokrausta, ja kun tunnen näiden kaikkien varaustilanteet, minun on helppo jo puhelimessa sanoa: ”Lillan ei valitettavasti ole vapaa juuri tuolloin, mutta kävisikö tämä toinen mökki? Se saattaisi sopia teille hyvinkin, koska —”
On tärkeää pyrkiä ymmärtämään ja tuntemaan myös potentiaaliset asiakkaat mahdollisimman nopeasti. Näin pystyt myös ratkaisemaan heidän tarpeensa sujuvasti ja teille molemmille kannattavalla tavalla!
Voit myös tehdä yhteistyötä muiden mökkivuokraajien kanssa. Voitte sopia buukkauksista tai ainakin suositella yhteystietojen kera kollegan mökkiä. Mikäli vieraiden saanti on suunnilleen tasavertaista puolin ja toisin, se itsessään usein riittää. Mikäli taas asiakasvirta on selkeästi voimakkaampaa toiseen suuntaan, voi olla aiheellista ja reilua sopia jonkinlaisesta provisiosta.
Julkinen varauskalenteri on kaksipiippuinen juttu: toisaalta on hyvä, että potentiaaliset asiakkaat näkevät varaustilanteen suoralta kädeltä. Tämä myös helpottaa konkreettista etukäteistyötä huomattavasti. Toisaalta tämä vähentää huomattavasti niitä yhteydenottoja, joita voisit ohjata muille ajanjaksoille tai muihin mökkeihin.

Hiljaiset kaudet

Hiljaiset kaudet kannattaa hyödyntää monin eri tavoin:
 • hoitaa mökkiä ja irtaimistoa. Remontoida, peruskorjata, huoltaa ja uusia. Sitten näitä pakollisia hommia ei tarvitse tehdä silloin, kun mökki voisi tuottaa vuokratuloja.
 • Isoin osa taustatyöstä, kuten mökin näkyvyyttä ja muita markkinointityön perustuksia, kannattaa rakentaa silloin, kun ehtii. Sesongin ollessa kuumimmillaan muutaman rivin päivitys silloin tällöin voi olla ainoa, mitä jossain välissä ehtii kirjoittaa.
 • Viisas mökkivuokraaja myös lomailee ja lepää parhaansa mukaan, kun siihen on mahdollisuus!
Hiljaisille sesongeille on mahdollista saada myös lisää kysyntää:
 • Uudet näkökulmat tuovat uusia vieraita. Esimerkiksi Lillanin huippusesonki on kesä, mutta syksy, talvi ja kevät meren rannalla kaikkine erityispiirteineen ovat äärimmäisen eksoottisia kokemuksia monelle ulkomaalaiselle. Olenkin voimakkaasti laajentanut Lillanin markkinointia nimenomaan ulkomaisille vieraille. Olipa mahtavaa toivottaa ensimmäiset japanilaiset vieraat tervetulleiksi Lillaniin!
 • Tapahtumat. Erilaisten tapahtumien avulla saa houkuteltua vieraita, jotka tulevat tapahtuman kutsumina.
 • Hinnanalennukset. Toisinaan on parempi saada edes vähän tuloja kuin ei tuloja lainkaan.
 • Pitkäaikaiset vuokralaiset. Voit sopia mökkisi vuokrauksesta hiljaisemmille kausille pidemmäksi aikaa samalle vieraalle – talo pysyy lämpimänä, käytössä ja tuottaa, vaikka ei välttämättä yhtä paljon kuin mitä täyteen buukatulla lyhytaikaisella vuokrauksella voisi saada.

Alueelliset erot

Kausivaihtelut sijoittuvat eri ajankohtiin eri alueilla. Kuten viime uutiskirjeessä kerroin, Lillanin huippusesonki alkaa juhannuksesta ja jatkuu elokuun loppuun.
Kesä on Suomessa mökkeilyn kulta-aikaa. Suomi jää lomalle juhannuksena, muu Eurooppa heinäkuusta liukuvasti elokuun loppuun.
Syksyn marja- ja sienisato on toiminut hyvänä täkynä muutamalle hoitamalleni mökille, jotka ovat metsän keskellä, samoin kevään huikeat kalansaaliit, varsinkin kun merenrannalla oleviin mökkeihin myös vene kuuluu vuokraan.
Esimerkiksi Lapin mökit ovat halutuimpia talvella, erityisesti joulun ja hiihtolomien aikaan. Alueella on tehty hienosti nostetta myös syksyn ruska-ajan korostamiseksi. Muitakin kausia on tuotu esille, erityisesti tapahtumien kautta.
Yksi tapa hyödyntää eroja eri alueiden välillä on toimia selkeästi eri sesonkien mökkien parissa. Joko omistaa tai tehdä yhteistyötä niin, että asiakasvirta on ”yhteensä laskien” tasainen. Tai että pystyt tarjoamaan asiakkaille ensin toivotun mökin täältä, sitten sieltä.
Mitä muuta erityistä huomioitavaa tai hyödynnettävää osaat tai keksit sesonkivaihteluista? Vastaa sähköpostiin tai tule kertomaan mielipiteesi Mökkivuokraajan käsikirjan Facebook -sivuille!

* Palautetta Mökkivuokraajan käsikirjasta! *

 • Luettu on ja vielä alleviivaustussin kanssa  🙂  
 • Kirja lähti jo kiertoon plikalle 🙂
 • Siellä oli uusia asioita, joita pitäisi nyt alkaa toteuttamaan. 
 • Vaikka on paljon matkusteltu itse, en ole tiennyt kaavakkeesta, joka pitäisi täyttää kaikkien matkustajien.
 • Sama talokirja, ei ole tullut edes pieneen mieleen  🙂 , vaikka itse olen mm. Thaimaasta vuokrannut talon ja ahkerasti siellä karttaa selannut  🙂 
 • Sitä tulee sokeaksi, kun mökki on naapurissa.
 • Oli siellä muutakin mm. petivaatteet. Pitää panostaa  🙂
Voi kuulkaa rakkaat lukijat. Kaikki tällainen palaute lämmittää mieltä aivan huikeasti! En ole tehnyt turhaa työtä: kirjoittamani on avuksi ja hyödyksi. Mahtavaa!
Kuten aina, voit kysyä, kommentoida ja antaa palautetta vastaamalla tähän viestiin. Tai huikkaamalla Facebookissa, julkisesti tai yksityisviestillä. Kaikki antamasi palaute on tärkeää! Ja jos sinulla on joku tuttu, tutuntuttu tai tutuntutuntuttu, joka saattaisi hyötyä Mökkivuokraajan käsikirjan neuvoista, auta häntä. Vinkkaa, linkkaa, kutsu tykkäämään tai tilaamaan vaikkapa tämä maanmainio ja informatiivinen uutiskirje.
Kiitos, että kuljet kanssani! Ihanaa viikonloppua sinulle ja rakkaillesi toivottaa
 pian Lillaniin tutustumaan tulevaa kesän hääparia tervetulleeksi toivottamaan lähtevä
Sari/Mökkivuokraajan käsikirja
PS. Mökkivuokraajan käsikirjan blogi on auennut ja sieltä löytyy jo useampi kirjoitus. Ei kuitenkaan samoja tekstejä kuin uutiskirjeessä – näissä on AINA syvemmin itse asiaa!  Mitä siellä blogissa sitten on? Käy kurkkaamassa!
PPS. Mökkivuokraajan käsikirjasta saat kattavasti tietoa ja osaamista niin mökkivuokrauksen käynnistämiseen kuin pyörittämiseenkin. Konkarillekin uutta, kuten palautteesta huomasit! Mökkivuokraajan eKäsikirja kulkee mukanasi kaikkialle vaikka puhelimessasi. Kirjan omistajana pääset tietysti myös mittaamattoman arvokkaan vertaistuen pariin suljetussa Mökkivuokraajat -facebookryhmässä. Tilaa omasi nyt ja tule mukaan! Täältä saat kirjan HETI itsellesi.
Kuka luki tänne asti? Ihan mahtavaa! HYVÄ SINÄ! 🙂

 

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Kolmas uutiskirje”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d