Lukijan kysymys: kelpaako vieraille mökki vähillä mukavuuksilla?

Mökki ei aina ole huipputeknologisesti varusteltu. Siellä ei välttämättä ole edes perusmukavuuksiksi luettavia varustuksia. Mitä tehdä, jos on mökki vähillä mukavuuksilla? Kiinnostaako tällainen mökki ketään? Voiko mökkivuokraus tällöin onnistua?

Meidän mökillä ei ole juoksevaa vettä. Sähköt sentään on mutta vessakin on vain kuivakäymälä (onneksi ei ihan ulkohuussia enää, päivitettiin pari vuotta sitten). Meille mökissä oli ihanaa juuri se mökkimäisyys, lämmitettiin lähinnä puilla (tuvassa hella ja leivinuuni, kammarissa kamiina). Me ei kuitenkaan itse enää juurikaan siellä käydä ja ollaan mietitty mökin vuokrausta. Mutta kelpaako kenellekään tällainen mökki, missä on vain vähän mukavuuksia?
– Asta, Mökkivuokraajan kirjeen lukija

Kiitos kysymyksestäsi, Asta. Lyhyt vastaus on: kyllä. Käytännössä joka mökistä löytyy hyviä puolia, jotka houkuttelevat omanlaisiaan vieraita. Nämä täytyy vain löytää.

Pitkä vastaus alla:

Erilaiset vieraat erilaisille mökeille

Vuokramökkejä on monenlaisia. Vaikka kenties kysytyin mökkityyppi on korkeatasoisesti kodinomaisin mukavuuksin varusteltu mökki, on myös muunlaisille mökeille kysyntää.

On toki tilanteita, joissa nimenomaan haetaan helppoutta mökkeilyltä. Mutta usein myöskin haetaan nimenomaan aitoutta, perinteisen mökkeilyn tuntua. Tällöin kantovesi voikin olla juuri se juttu, minkä vuoksi mökillesi tullaan.

Mieti, minkälaisissa elämäntilanteissa mökilläsi olisi ihana olla. Ainakaan kovasti ei pidä kavahtaa käsillä tekemistä tai sitä, että täytyy vaivautua saadakseen mukavuuksia.

Voisi ensimmäiseksi ajatella, että lapsiperhe esimerkiksi ei välttämättä olisi todennäköisesti sopiva vieraaksi, varsinkin jo kouluikäisille lapsille on kiehtovaa nähdä vaikkapa, mistä vesi ja lämpö oikeasti tulevat.

Ylipäänsä tämän tyyppinen paluu elämän tosiasioiden äärelle voi kutsua monenlaisiakin vieraita. Vähäiset mukavuudet voivatkin olla juuri se juttu.

Mitkä ovat mökkisi valtit?

Kaikissa mökeissä on jotain hyvää. Onko sinun mökilläsi vaikkapa rikkumaton erämaaluonnon rauha, upeat vaellusmaastot tai huikeat sieni-, marja- ja kalastussaaliit?

Tai onko mökkisaunassa maailman parhaat löylyt ja kaunein maisema pukuhuoneen pikkuikkunasta? Onko kammarissa hyvä hengittää hirsiseinien ansiosta? Kenties kirkasvetinen pikkulampi on ihana pulahduspaikka?

Mitkä ovat ne asiat, joista nautit eniten mökilläsi? Tai joita muut kehuvat ja ihailevat? Tartu niihin ja mieti vielä lisää. Muista että esimerkiksi ulkomaalaisille meidän itsestäänselvyytenä pitämämme asiat voivat olla poikkeuksellista, omanlaistaan luksusta.

Vähäinen varustelu voi tarkoittaa myös minimalistin paratiisia. Kun kaikkea ei ole, on helpompi kiinnittää huomio siihen, mitä on.

Kohdennettu markkinointi

Kun olet miettinyt, mitkä ovat mökkisi valttikortit, mieti, miten muotoilet ne kerrottavaksi.

Rauhoittuminen hektisestä arjesta.
Hengenvetoa suorittamisesta.
Käsillä tekemisen tuntua.
Aitoa elämää.

Esimerkiksi näin. Sitten mieti, mistä tavoitat ne, jotka voisivat olla kiinnostuneita mökistäsi. Mieti, mistä heidät löydät. Mistä Facebook -ryhmistä he etsivät tietoa tai kirjoittavat ajatuksiaan? Mitä sivustoja he lukevat?

Varmista, että mökkisi valttikortit on hyvin tuotu esiin mökkisi nettisivuilla ja blogissa sekä valitsemissasi välityskanavissa. Aktiivisella ja aidolla mökistäsi kertomisella saat mökkisi vieraaksi juuri siitä innostuneet.

Anna tunteen näkyä. Kerro, mitä erityisesti ihailet mökissäsi. Mitä siellä on ihaninta tehdä ja miksi.

Kerro aina realistisesti mökistäsi

Ole aito ja rehellinen. Sinun ei pidä alkaa väittää mökistäsi löytyvän jotain, mitä siellä ei ole. Tämä palvelee pitkällä tähtäimellä monella tapaa.

Et saa siis antaa vieraan luulla mökkireissullaan lilluvansa porealtaassa laajakulmaterkkaria katsellen, jos varustelutaso on vati ja ikkuna.

Kun kerrot realistisesti mökistäsi, sinne löytävät juuri ne vieraat, jotka hakevat juuri mökkisi kaltaista paikkaa. He viihtyvät ja mökin varustelutaso vastaa heidän odotuksiaan ja toiveitaan. Et saa tarpeettomasti pettyneitä vieraita, huonoa palautetta tai negatiivista viestiä puskaradiosta.

Tyytyväiset vieraat myös pitävät mökistäsi parempaa huolta. He osaavat arvostaa juuri sinun mökkisi ominaisuuksia – ovathan he tienneet niistä jo mökkiä varatessasi. He myös osaavat kertoa mökistäsi hyvää eteenpäin juuri sellaisille potentiaalisille vieraille, jotka myös ovat kiinnostuneet mökistäsi.

Huolehdi ainakin näistä

 

Mökin vähät mukavuudet eivät ole synonyymi huonolle kunnolle. Varmista, että mökilläsi on turvallista ja puhdasta. Viimeisteltyä ja huoliteltua.

Kuivakäymälä on erinomainen valinta. Se on mahdollista pitää puhtaana ja mukavana eikä ole niin eksoottinen kokemus kuin puucee saattaa joillekin olla.

Erinomainen palvelukokemus on aina hyvä myyntivaltti ja asiakkaan sitouttaja. Mitä voisit tehdä palvellaksesi vieraita todella hyvin? Miten voisit ylittää vieraan odotukset hänen mökkielämyksestään?


Monenlaisia mökkejä voi vaalia ja arvostaa. Tärkeintä on mökin arvostaminen ja juuri sille sopivien vieraiden löytäminen.

 

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Lukijan kysymys: kelpaako vieraille mökki vähillä mukavuuksilla?”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: