Lukijan kysymys: Mistä rahaa?

Vanhemmiltani jäi minulle ja siskolleni perinnöksi mökki. Olemme molemmat perheellisiä, työssäkäyviä ja elämme ns. ruuhkavuosiamme. Mökki seisoo tällä hetkellä tyhjän panttina. Mietimme siskoni kanssa, mitä tehdä sen kanssa. Molemmille raha olisi todella tarpeen ja mökin tyhjilläänolo tuntuu ikävältä. Mutta emme haluaisi myydäkään sitä, koska mukavat lapsuusmuistot mökiltä painavat vaakakupissa ja samanlaisten muistojen rakentaminen omille lapsille olisi tosi mukavaa. Olemme miettineet, olisiko iso homma ryhtyä vuokraamaan mökkiä. Tosi mielellämme saisimme mökistä edes vähän tuloja. Ollaan molemmat rahallisesti tosi tiukilla juuri nyt, joten kovin kummoisia alkupanostuksia emme voisi satsata.
– ”Mistä rahaa” (uutiskirjeen lukijan pyynnöstä nimimerkillä)

Mistä rahaa on Googlen (suomenkielisen version) suosituin haku mistä -alkuisissa kysymyksissä. Et siis ole yksin pohdinnoissasi.

Mökin saa yleensä hyvinkin pienellä rahallisella panostuksella vuokrauskuntoiseksi.

Vinkit pienen budjetin aloitukseen

1. Varmista mökin turvallisuus.

Varmista, että mökkisi on käyttökelpoinen ja turvallinen. Että katto pitää vettä. Että lattia ja portaat kestävät astumista. Että piippu vetää ja on paloturvallinen. (Ellei ole, sitä EI saa käyttää.) Että missään ei ole hometta. Että palohälyttimiä on riittävästi ja ne toimivat.

2. Raivaa tarpeeton, rikkinäinen ja epäsiisti irtaimisto pois mökistä.

Eripariset kahvikupit eivät ole maailmanloppu, kunhan ne ovat puhtaita ja ehjiä. Usein mökille kuitenkin kertyy monestakin eri syystä kaikenlaista tarpeetonta. Kun sen karsii pois, mökistä kuoriutuu avarampi, valoisampi ja kauniimpi. Ilmaiseksi.

3. Siivoa, pese ja puhdista kaikki pinnat huolella.

Lika kertyy ajan saatossa vaivihkaa ja siihen tottuu. Huolellinen jynssäys ja kuuraus tekee aidosti ihmeitä. Koko mökin ilme kohentuu. Varmista mökin pintojen lisäksi myös irtaimiston puhtaus. Maksaa vain vaivan (ja pesuaineet). Hyötyliikunta kaupan päälle.

3. Siisti pihan yleisilme.

Raivaa pusikot, siisti pihapolut, aja nurmikko. Kaada tarvittaessa huonokuntoiset ja mökkiä voimakkaasti varjostavat puut. Jos mökkinne on vesistön läheisyydessä, huolehdi, että vesistö näkyy mökille, mikäli suinkin mahdollista.

4. Varmista välttämättömimmät mökkeilyyn kuuluvat varusteet.

Mieti, kuinka monelle mökkinne sopii. Jos sinne mahtuu mukavasti esimerkiksi neljä henkeä, varmista neljälle hengelle nukkuma-, ruokailu- ja istuskelupaikat sekä pihakalusteet. Keittiön oletuskalusteisiin kuuluvat astiasto riittävän monelle hengelle, kahvin- ja vedenkeitin sekä ruoanlaittoon tarvittava perussetti (kattilat, paistinpannut, lastat, kauhat ja muut). Usein nämä löytyvät – moninkertaisesti – mökistä. Säästä siisteimmät, uusi tarvittaessa kauhtuneimmat. Kokoa talomappi.

5. Mieti mökkisi parhaat puolet.

Jokaisessa mökissä on jotain hyvää. Mieti, mikä mökkeilyssä ilahdutti ja ilahduttaa teitä eniten. Entä mistä vieraanne pitävät kovasti? Kaunis luonto? Nähtävyyksiä, tehtävyyksiä? Hyvät ulkoilumaastot? Muista keskittyä mökkisi parhaisiin puoliin. Älä yritä piilotella huonompia mutta alleviivaa sitä, mikä on hyvää.

6. Ota valoisat, selkeät ja kauniit kuvat.

Nykyisissä puhelimissa on jo ihan kelpo kamerat. Ota valoisat ja selkeät kuvat, joiden yleisilme on siisti ja kaunis. Tämä on jo helppoa, kun mökki on raivattu, puhdas ja siistitty. Muista korostaa myös kuvissa mökin parhaita puolia.

7. Tee ilmoitus ilmaisiin tai edullisiin kanaviin. Tee ilmaiset nettisivut.

Mieti teksti huolella. Kerro realistisesti mökin ominaisuuksista. Älä ole suotta liian vaatimaton, mutta älä myöskään liioittele. Kerro, kuinka monelle mökki sopii ja sopiiko lemmikkien tulla sinne myös. Mieti valmiiksi, mitä kaikkea kuuluu vuokraan: polttopuut, sähkö, kaasu, veneen käyttö? Liinavaatteet, loppusiivous? Kerro myös lähialueen palveluista. Varmista, että annat yhteystiedot, joista sinut taatusti myös tavoittaa.


Näillä ohjeilla pääset jopa ilmaiseksi mökkivuokrauksen alkuun.

Kun pohdit: ”Mistä rahaa?”, muista siis hyödyntää näitä vinkkejä.

Toimintaa ja mökkiä voi kehittää sitä mukaa, kun resurssit antavat myöten. Ilmaiseksikin pääset jo pitkälle.

Osaamistasi voit kehittää vaikkapa ilmaisten opintopolkujen avulla.

Myös muita kohteita kuin mökkiä voi soveltaa tulonlähteeksi. Lue tarkemmin vaikkapa täältä.

Tai haluatko inspiraatiota tai ideoita, miten päästä mökin syrjään käsiksi jopa ilmaiseksi?  Tutustu toisenlaisiin ratkaisuihin!

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: