Shinrin-yoku – metsäkylpy vuokramökillä

Ihminen on osa luontoa, vaikka olemmekin pitkään loitontuneet siitä. Siksi metsän äänet, luonnon tuoksut, auringonvalo joka siivilöityy oksien läpi, vaihteleva maaperä jalkojemme alla ja raikas, puhdas ilma tuntuvat monella tapaa hyvältä.

Metsäkylpy on noussut viime aikoina yhä enemmän yleiseen tietoisuuteen. Sitä on tutkittu ja sen hyödyt tieteellisesti todistettu. Metsäkylpyyn, japanilaiselta nimeltään shinrin-yoku, on törmännyt mitä yllättävimmissä yhteyksissä, kuten Marie Kondon KonMari-blogissa.

Vaikka termi shinrin-yoku, metsäkylpy, kehitettiinkin Japanissa, on siinä paljon tuttua suomalaisuuden kanssa. Vai mitä tuumit metsäkylpytutkijan Qing Lin kirjassaan ’Shinrin-yoku’ kirjoittamasta metsäkylvyn synnyn kuvauksesta: [japanilaiset] ”ovat metsäkansaa. Heidän kulttuurinsa, filosofiansa ja uskontonsa ovat syntyneet metsäisestä maasta – puhumattakaan siitä, että puusta on tehty myös arjen esineitä taloista pyhäkköihin ja kävelykepeistä lusikoihin.”

Shintolaisuudessa ja buddhalaisuudessa metsää todella pidetään arvossa. Shintolaisuudessa henget ovat osa metsää. Vaan kyllä moni suomalainenkin kokee luonnon jollain tapaa pyhäksi ja kutsuu vaikkapa ylvästä honkametsää luonnon katedraaliksi.

Luontoyhteys näkyy monella tapaa myös arjessamme. Japanissa tämä tunnetaan nimellä Shizen, joka on yksi zen-estetiikan periaatteista. Sillä viitataan ihmisen yhteyteen luontoon niin tunnetasolla kuin henkisesti ja fyysisestikin. Siksi luonnonmukaiset esineet tuntuvat miellyttävämmiltä, oli kyse sitten lusikasta tai kodin sisustuksesta.

Metsäkylvyn tutkitut hyödyt

Metsä lievittää stressiä ja kirkastaa ajatuksia. Saamme voimaa ja energiaa luonnosta. Vasta tällä vuosituhannella metsän ja ihmisen hyvinvoinnin yhteyttä on kuitenkin tieteellisesti tutkittu. Qing Li kertoo kirjassaan Shinrin-yoku tutkimustuloksista, joiden mukaan metsäkylpy

 • tehostaa vastustuskykyä
 • laskea verenpainetta
 • poistaa stressiä
 • parantaa sydämen ja verenkierron toimintaa sekä aineenvaihduntaa
 • alentaa verensokeria
 • parantaa keskittymiskykyä ja muistia
 • helpottaa masennusta
 • parantaa kivunsietokykyä
 • lisää energiaa
 • auttaa painonhallinnassa.

Tärkeitä tuloksia. Ei ihme, että olemme viime aikoina kaivanneet metsään aivan erityisesti.


Metsäkylpyä voi hyödyntää erinomaisesti monen suomalaisen vuokramökin markkinoinnissa. Iso osa mökeistämme sijaitsee kauniiden metsien kupeessa tai ympäröimänä.

Perinteinen kuivan maan mökki onkin, oikein tarkasteltuna, erinomainen tukikohta vaikkapa oman metsäyhteyden rakentamiseen ja parantumiseen monella tasolla!

Miten toteutat metsäkylvyn

Luonto toimii sopusoinnussa kanssamme. Metsäkylvyssä luodaan yhteys luontoon aistiemme avulla.

Ohjeita metsäkylvyn toteuttamiseen:

 1. Jätä puhelin, kamera, musiikki ja muut häiriötekijät huomiotta. (Alkuperäisessä ohjeessa ne tulisi olla ottamatta mukaan mutta puhelin on isoissa metsissä eksyessämme niin olennainen turvallisuustekijä, etten suosittele jättämään sitä kokonaan pois matkasta.)
 2. Mene metsään avoimin mielin.
 3. Hidasta tahtia ja unohda ajankulu.
 4. Ole läsnä nykyhetkessä.
 5. Kulje hitaasti, käy istumaan tai makuulle. Anna kehosi ohjata. Lepää aina kun siltä tuntuu.
 6. Nauti vettä tai teetä, jos tunnet olosi janoiseksi.
 7. Huomioi haistamasi, näkemäsi, kuulemasi ja tuntemasi. Hengitä metsää sisääsi, maista raikas ilma. Metsän voima avautuu kaikkien aistien kautta.
 8. Kuulostele tunteitasi. Nauti täysin siemauksin yhteydestä luontoon.
 9. Pysy luonnossa mieluiten kaksi tuntia (tuloksia huomaa tosin jo 20 minuutissa).

Kukin kulkee luonnossa kuten itselle hyvältä tuntuu. Ylläoleva on yksi esimerkki, johon on koottu olennaisimmat tekijät.

Lisää ideoita ja ohjeita metsäkylvyn toteuttamiseksi ja muihin metsäharjoituksiin sekä syvemmin shinrin-yokun tutkimuksista, historiasta ja filosofiasta tarkemmin Metsäkylpytutkijan kirjassa.

Ohjeista vieraita

Monelle suomalaiselle metsässä samoaminen on tuttua. Silti mekin saatamme tarvita muistutusta rauhoittumisesta ja läsnäolosta. Metsään meno itsessään on riittävää, meidän ei tarvitse suorittaa siellä muuta.

Ulkomaalaisten kanssa asia voi olla toisin. Metsä voi tuntua pelottavalta ja vieraalta. Jos metsä on omaa, voi olla hyvä idea merkitä näkyvin merkein sopiva metsäkylpypolku ja miksei toteuttaa esimerkiksi istuskelupaikkoja mukaville kohdin.

Ohjeista sopivista varusteista ja varmista, että tarvittaessa esimerkiksi kartat löytyvät mökiltä selkeine merkintöineen. Muistuta ottamaan mukaan puhelin, juotavaa ja vaikka jotain pientä naposteltavaa. Jokamiehenoikeuksiakin voi tarvittaessa kerrata.


Japanin luontoyhteydestä voi poimia myös muita tapahtuma- ja palveluideoita. Hanami, kirsikkapuiden kukkimisen alkamisen juhla, tunnetaankin jo melko hyvin Suomessa, mutta voihan täällä ihailla yhtä hyvin vaikka omenapuiden kukintaa.

Miltä kuulostaisi vaikkapa tsukimi eli kuun katselu? Syksyisin japanilaiset kerääntyvät ulos kunnioittamaan syksyistä kuuta. Ystävät ja sukulaiset viettävät tsukimi -juhlaa paikoissa, minne kuu näkyy hyvin. Juhlien koristeluun käytetään perinteisesti syksyn kukkia ja pampaheinää.

Myös suomalaisesta kulttuurista ja sen historiallisesta luontoyhteydestä voi hakea inspiraatiota. Edelleenkin juhlitaan vuoden ollessa pimeimmillään (talvipäivänseisaus, joulun aika) ja valoisimmillaan (kesäpäivänseisaus, keskikesän juhla, juhannus). Mutta miltä kuulostaisivat tapahtumina kevätpäiväntasaus, jolloin vihdoin valon määrä pääsee tasoihin pimeyden kanssa? Kevään istutusjuhlat ja vaikka valkovuokkojuhla äitienpäivän aikoihin? Elonkorjuujuhlat ja Syyspäiväntasauksen juhla, jolloin voidaan laskeutua ihan ajatuksen kanssa hämärän hyssyyn lämpimiin viltteihin kietoutuneina?


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Shinrin-yoku
Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Shinrin-yoku – metsäkylpy vuokramökillä”

 1. Paluuviite: Luo omat sesonkisi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d