Mökkivuokrauksen valtakunnallinen merkitys

Mökkivuokrauksella on valtakunnallisesti iso merkitys ja vielä isompi potentiaali nousta vahvaksi vaikuttajaksi. Kierto- ja jakamistalouden kasvaessa mökkivuokraus tulee yhä yleisemmäksi.

Suomessa on yli 600 000 mökkiä (viimeisin Maa- ja metsätalousministeriön Mökkibarometri). Valtava määrä kiinteistöjä, jotka ovat keskimäärin 286 vuorokautta vuodessa tyhjillään. Yhteensä 171,6 miljoonaa tyhjilläänolovuorokautta vuodessa.

Kiertotalouden näkökulmasta hurjaa haaskuuta.

Jakamistalous globaalina trendinä, Airbnb- ja muut vastaavat toimijat näkyvät myös mökkivuokrauksen yleistymisessä. Toimintamalli tulee yhä tutummaksi.

Vuokramökkeily yleistyy

Sekä suomalaiset että ulkomaalaiset haluavat mökkeillä Suomessa, mutta yhä harvemmin mökkiä halutaan omistaa itse. Pikemminkin halutaan viettää vain lyhyt aika lomasta vuokramökillä, nauttien, ei työsavotassa.

 Oppia on mahdollista saada

Mökkivuokraajan palvelussa opetetaan mökinomistajia aloittamaan ja kehittämään mökkivuokrausta.

Hyödyntämällä jo olemassaolevaa kiinteistökantaa mökkivuokraukseen KAIKKI hyötyvät.

 1. Mökin omistaja

saamalla vuokratuloja, turvaamalla mökin (rosmot, hiiret, home ja yksinäisyys) ja mikäli haluaa toteuttaa vuokrausta itse, oppien monipuolisesti verkostoitumista, markkinointia ja muita tarpeellisia taitoja.

 2. Vieraat

saavat rennon mökkilomailukokemuksen (ja suomalaiset lomaillessaan Suomessa tekevät isänmaallisen ekoteon).

 3. Paikalliset (usein pien)tuottajat

saavat merkittäviä palvelu- ja jälleenmyyntimarkkinoita ja tuloja.

 4. Kunnat ja valtio

Kuntien kiinteistökanta paranee ja verotulot kasvavat. Valtionkin tasolla silkkaa voittoa.

 Yleinen mielikuva kohenee

Valtakunnallisella tasolla laadukasta mökkivuokrausta edistää, myös mielikuvatasolla, Suomen Mökkivuokraajat ry. Voittoatavoittelematon yhdistys palvelee niin vieraita kuin mökinomistajiakin lisäämällä osaamista molemmissa rooleissa sekä kohentaa mökkivuokrauksen imagoa Suomessa.

Apua myös konkretiaan

Koska usein mökinomistaja asuu liian kaukana mökistä pyörittääkseen (tai muuten ei ole kiinnostunut tai ehtiväinen hoitamaan) mökkivuokrausta itse, Mökkikummipalvelu täyttää syntyvän palvelukuilun. Standardoitua osaamista, jossa hoidetaan mökkivuokrauksen konkretia. Ja jälleen paikallisen toimijan avulla.

EU-näkökulma


” Entistä enemmän tarvitaan tällaisia kokonaispalvelukonsepteja. Mökkien suhteen niiden huolto, siivous ja vuokraus muodostavat hyvän kokonaispaketin. Samalla kasvava digitaalinen palvelualustatalous antaa työkaluja verkottumiseen ja palveluiden tarjoamiseen. Joillekin tämä tarjoaa myös joustavamman työympäristön ja työajat, koska hyvän nettiyhteyden päässä mainontaa yms voi hoitaa mistä tahansa.”

Sirpa Pietikäinen, Europarlamentaarikko

Kaikki hyötyvät

Palvelu kokonaisuudessaan on todellinen win-win, joka suuntaan. Sillä on mahdollisuuksia nousta auttamaan suomalaista kansantaloutta, potentiaalia jopa ehkä eurooppalaiseksi tai globaaliksi vientituotteeksi asti. Merkitystä kerrakseen.

Miten sinä omalta osaltasi tuet mökkivuokraustoimintaa?


Mitä ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herätti? Kerro ne kommenteissa! Ja jos siltä tuntuu, muista hyödyntää kirjoituksen jakomahdollisuuksia.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: