Matkapaketti


Valmismatkalaki korvautui 1.7.2018 alkaen lailla matkapalveluyhdistelmistä, samoin laki valmismatkaliikkeistä korvautui uudella lailla matkapalveluyhdistelmien tarjoajista.

Mitä Matkapakettilaki tarkoittaa?

Yhä useampi matkailualalla toimiva taho kuuluu näiden lakien piiriin, myös perusmatkapalveluita tarjoavat mökkivuokraajat, mikäli mökkivuokrauksen kylkiäisinä vierailijoiden on mahdollista ostaa esimerkiksi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja.

Matkapaketti koostuu vähintään kahdesta erityyppisen matkapalvelun yhdistelmästä.

Mikäli vuokraat vain mökkiä, ei uusi laki koske sinua ja voit jatkaa toimintaasi kuten ennenkin. Mikäli olet yhdistänyt mökinvuokraan esimerkiksi satunnaisia kalastus- tai melontaoppaan palveluita tai muita aktiviteetteja, sinut lasketaan uuden lain mukaan matkanjärjestäjäksi, vaikka palvelut myydään majoituksen kanssa yhteis- tai kokonaishintaan, tai palvelut ostetaan eri elinkeinonharjoittajalta.

Yhdistelmää ei kuitenkaan katsota matkapaketiksi, mikäli oheisten palveluiden arvo suhteessa mökkivuokran osuuteen on vähäinen.

Lisäpalvelun tulee kattaa vähintään 25% matkan kokonaisarvosta tai olla matkaan muuten olennaisesti liittyvä osa, jotta matkapaketti muodostuu.

Täältä tarkemmin EU-tasoista ohjeistusta.

Jos siis 25% sääntö ja lisäksi vähintään yksi alla olevista täyttyvät, kyseessä on matkapaketti:

Matkapaketteihin sisältyy vähintään kaksi erityyppistä matkapalvelua saman matkan tai loman ajalle. Matkapaketit varataan yhdellä sopimuksella yhdeltä palveluntarjoajalta. Niihin katsotaan kuuluviksi myös eri välittäjiltä erillisillä sopimuksilla varatut palvelut, kun yksi seuraavista edellytyksistä täyttyy:

  • Matkapalvelut ostetaan yhdestä myyntipisteestä (myymälä, puhelinpalvelu tai verkkosivusto), jossa asiakas valitsee palvelut ennen maksuun sitoutumista eli ennen kuin hän tekee ensimmäisen sopimuksen.
  • Palvelut myydään yhteishintaan.
  • Palveluja mainostetaan/myydään matkapakettina tai vastaavalla nimikkeellä.
  • Asiakkaalla on oikeus valita matkapalveluvalikoimasta esimerkiksi matkapakettilahjakortti.

Yhteistyökumppanin suosittelu johtaa yhdistettyyn matkajärjestelyyn

Mikäli suosittelet mökkivieraallesi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja, ja vieraasi varaa ne suositustesi perusteella 24 tunnin sisällä mökkivarauksesta, on syntynyt yhdistetty matkajärjestely. Yhdistettyjä matkajärjestelyjä tarjoava mökkivuokraaja on velvoitettu kertomaan vieraalleen tämän oikeuksista, sekä uuden lain perusteella asettamaan oman toimintansa osalta vakuus, mikäli ottaa asiakkaaltaan ennakkomaksun.

Yhdistetyt matkajärjestelyt ovat toisiinsa liittyviä matkapalveluja, jotka ostetaan eri palveluntarjoajilta erillisillä sopimuksilla. Matkajärjestelyt luokitellaan yhdistetyiksi, kun yksi palveluntarjoaja edesauttaa myymiinsä matkapalveluihin yhdistettävien palveluiden varaamisessa ja kun palvelukokonaisuus ostetaan samaa matkaa tai lomaa varten.

Yhdistettyjä matkajärjestelyjä ovat vain sellaiset matkapalvelujen yhdistelmät, jotka eivät muodosta matkapakettia ja joiden yhteydessä palveluntarjoaja edesauttaa

  • yhden myyntipisteessä käynnin tai myyntipistekontaktin perusteella tehtävää varausta tai
  • toisen varauksen tekemistä, joka toteutetaan kohdennetusti ja siten, että toisen palveluntarjoajan matkapalvelusta tehdään sopimus 24 tunnin kuluessa ensimmäisen matkapalvelun varauksen vahvistamisesta.

Matkapalvelun (esim. majoitus) ja muun matkailupalvelun (esim. opastettu kierros tai konserttikäynti) yhdistelmä voidaan luokitella yhdistetyksi matkajärjestelyksi vain silloin, kun lisäpalvelu kattaa vähintään 25 % matkan kokonaisarvosta tai jos se on matkaan olennaisesti kuuluva osa.

Muodostuuko toiminnastasi Matkapaketti?

Vieläkö arveluttaa? Kilpailu- ja kuluttajavirasto loi Matkapakettiapurin, erinomaisen työkalun selvittämään, muodostuuko toiminnastasi Matkapaketti.

Matkapakettiapuri poistettiin kuitenkin käytöstä matkapakettihälyn laannuttua. Suurin osa majoittajista nimittäin EI muodosta matkapakettia, vaikka mitä lisäpalvelua tuppaisi kokonaisuuteen.

Jos kuitenkin palvelusi muodostavat matkapalveluyhdistelmän, täältä voit lukea KKVn tarkempaa ohjeistusta.

Tarjoa edelleen muitakin palveluita

Oheispalvelujen tarjoaminen pelkän mökin vuokrauksen lisäksi on ehdottomasti hyvää asiakaspalvelua. Niin sanottu Matkapakettilaki tuotti julkaisuajankohtanaan joillekin mökkivuokraajille huolta tämän palvelukimaran kannattavuudesta jatkossa. Puntarissa tuntuivat olevan hyvä asiakaspalvelu ja vakuudet mielipahakorvauksineen.

Muita palveluita mökkivierailun oheen kannattaa siis ehdottomasti edelleenkin tarjota. Tekemistä, nähtävyyksiä, ruokia ja paikallista puuhaa. Ne laajentavat vierailukokemusta merkittävästi. Hyvään asiakaspalveluun kannattaa aina panostaa.

Tarvittaessa rekisteröidy ja maksa vakuusmaksu.  Muista, että vuotuiset kustannukset määrätään alemmiksi vain yrityksen pyynnöstä, ole siis omatoiminen.

Huomioithan, että jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat näille vakuusmaksulle vakuutustuotteita. Niiden vertailu kannattaa.


Lisää tietoa matkapakettilaista löydät kootusti esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Koko laki on luettavissa täällä.

Olipa muuten mukava saada tästä kirjoituksesta myönteistä palautetta Kilpailu- ja kuluttajavirastoa myöten!

Mukava nähdä asiantuntevaa opastusta.

Yst. Miika / Matkapakettivalvonta / KKV


Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d