Matkapaketti

Valmismatkalaki korvautui 1.7.2018 alkaen lailla matkapalveluyhdistelmistä, samoin laki valmismatkaliikkeistä korvautui uudella lailla matkapalveluyhdistelmien tarjoajista.

Mitä Matkapakettilaki tarkoittaa?

Yhä useampi matkailualalla toimiva taho kuuluu näiden uusien lakien piiriin, myös perusmatkapalveluita tarjoavat mökkivuokraajat, mikäli mökkivuokrauksen kylkiäisinä vierailijoiden on mahdollista ostaa esimerkiksi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja.

Mökkivuokraajastakin tulee jatkossa matkanjärjestäjä, kun hän myy tai markkinoi matkapaketin. Aiemmin tämä on vaatinut rekisteröitymisprosessin.

Suomen Mökkivuokraajat ry on valottanut tätä monelle epäselväksi jäänyttä prosessia kahdella kirjoituksella, niin vuokranantajan kuin vieraankin näkökulmasta.

Matkapaketti koostuu kahdesta erityyppisen matkapalvelun yhdistelmästä

Mikäli vuokraat vain mökkiä, ei uusi laki koske sinua ja voit jatkaa toimintaasi kuten ennenkin. Mikäli olet yhdistänyt mökinvuokraan esimerkiksi satunnaisia kalastus- tai melontaoppaan palveluita tai muita aktiviteetteja, sinut lasketaan uuden lain mukaan matkanjärjestäjäksi, vaikka palvelut myydään majoituksen kanssa yhteis- tai kokonaishintaan, tai palvelut ostetaan eri elinkeinonharjoittajalta.

Yhdistelmää ei kuitenkaan katsota matkapaketiksi, mikäli oheisten palveluiden arvo suhteessa mökkivuokran osuuteen on vähäinen.

Yhteistyökumppanin suosittelu johtaa yhdistettyyn matkajärjestelyyn eli matkapaketin syntyyn

Mikäli suosittelet mökkivieraallesi ohjelmapalveluita tai aktiviteetteja, ja vieraasi varaa ne suositustesi perusteella 24 tunnin sisällä mökkivarauksesta, on syntynyt yhdistetty matkajärjestely. Yhdistettyjä matkajärjestelyjä tarjoava mökkivuokraaja on velvoitettu kertomaan vieraalleen tämän oikeuksista, sekä uuden lain perusteella asettamaan oman toimintansa osalta vakuus, mikäli ottaa asiakkaaltaan ennakkomaksun.

Muodostuuko toiminnastasi Matkapaketti?

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on luonut erinomaisen työkalun selvittämään, muodostuuko toiminnastasi Matkapaketti.

Pääset Matkapakettiapuriin täältä.

Vaikka Matkapakettiapuri onkin vain suuntaa-antava, se on erinomainen apu pohtiessasi, kuuluuko toimintasi uuden matkapalveluyhdistelmälain piiriin.

Tarjoa edelleen muitakin palveluita

Oheispalvelujen tarjoaminen pelkän mökin vuokrauksen lisäksi on ehdottomasti hyvää asiakaspalvelua. Niin sanottu Matkapakettilaki tuotti joillekin mökkivuokraajille huolta tämän palvelukimaran kannattavuudesta jatkossa. Puntarissa tuntuivat olevan hyvä asiakaspalvelu ja vakuudet mielipahakorvauksineen.

Muita palveluita mökkivierailun oheen kannattaa siis ehdottomasti edelleenkin tarjota. Tekemistä, nähtävyyksiä, ruokia ja paikallista puuhaa. Ne laajentavat vierailukokemusta merkittävästi. Hyvään asiakaspalveluun kannattaa aina panostaa.

Tarvittaessa rekisteröidy ja maksa vakuusmaksu.  Muista, että vuotuiset kustannukset määrätään alemmiksi vain yrityksen pyynnöstä, ole siis omatoiminen.


Lisää tietoa uudesta matkapakettilaista löydät kootusti esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

 

 


Olipa muuten mukava saada tästä kirjoituksesta myönteistä palautetta Kilpailu- ja kuluttajavirastoa myöten!

Mukava nähdä asiantuntevaa opastusta.

Yst. Miika / Matkapakettivalvonta / KKV


Facebook Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.