Mökin luokitus

Mökin varustelutaso ja kunto vaikuttavat mökkeilykokemukseen ja osaltaan merkittävästi myös vuokran suuruuteen. Mökin luokitus voi kuitenkin olla haastavaa, sillä kokonaisuuteen vaikuttaa moni asia. Arvio on helposti subjektiivinen.

Miten mökkien varustelutaso määritellään?
-Mirja, Mökkivuokraajan kirjeen lukija

Varsinaista standardoitua laatu-, varustelu- tai kuntoluokitusjärjestelmää ei Suomen mökkivuokrausalalla ole (tähän asti ollut). Monilla mökkien vuokrausta ja välitystä tarjoavilla toimijoilla on omat luokituksensa ja vaihtelevat perustelut niihin. Niissä kriteereinä ovat yleensä neliöt, makuuhuoneet, vuodepaikat ja sijainti. Ne eivät ole yleensä keskenään vertailukelpoisia.

Maaseutumatkailuyrityksille on ollut oma Malo-luokituksensa, joka ei kuitenkaan kaikilta osin vastaa sitä, mitä nykyään vuokramökeiltä kaivataan. Voit siis vapaasti hyödyntää tätä luokitusta.

Ensimmäiseksi: tarkista, että kaikki mökilläsi on

  • turvallista
  • ehjää
  • toimivaa.

Sen jälkeen voit alkaa määrittelemään tarkemmin mökkisi tasoa. Apunasi on

Mökkivuokraajan luokitus™

Huomioithan, että mökin lisäksi kokonaisarvioon vaikuttavat

  • pihapiiri
  • ympäristö
  • lähialueen palvelut.

Mökin luokitus

Joka mökissä tulee olla esimerkiksi käyttöastioita varattuna vähintään niin monelle hengelle, kuin mökki on tarkoitettu. Huomioi lisäksi erikseen muun muassa ruoanlaittoon ja esillepanoon tarvittavat astiat.

Makuuhuone tarkoittaa erillistä, ovella suljettavaa tilaa, mielellään vähintään 7-10 neliötä. Yhden hengen vuoteen koko on vähintään 80x200cm. Tätä pienempi vuode täytyy mainita ja luokitellaan yleensä varavuoteeksi.

Vuodevaatteiden (lakanat, peitot, tyynyt, patjat) tulee olla siistit, puhtaat ja ehjät.

Varustelutasolla tarkoitetaan kaikkea sitä, minkä silmä näkee ja keho kokee.

Materiaalien laadusta kahvikuppien korvien muotoiluun. Onko käytössä paperiset kertakäyttölakanat (toivottavasti ei!) vai egyptinpuuvillaa olevat tiukkaankudotut unelmat?  Minkälainen kahvinkeitin, jääkaappi ja muu arjen apuvälineistö mökistä löytyy?

Vaatimaton, mutta kuitenkin siisti, puhdas, ehjä ja turvallinen. WC saattaakin olla puucee. Ei välttämättä juoksevaa vettä. Sähkö saatetaan saada ainakin osittain generaattorilla tai aurinkopaneelin avulla. Ruokien säilytys varmistettu esimerkiksi maakellarin avulla.

Enemmän mukavuuksia. Tilavampi. Sähkö pysyvästi käytettävissä. Vähintään kylmä vesi juoksevana. Korkeatasoisempi varustelu. Kaikin puolin siisti, puhdas ja ehjä.

Sisäwc (voi olla myös kuivakäymälä). Juokseva kylmä ja lämmin vesi. Siisti, puhdas ja ehjä. Kaikki perusmukavuudet. Hyvälaatuinen varustelu. Tilat ovat mukavat vähintään perusmäärälle vieraita.

Hohtavan puhdas, uusi tai uusittu tai muuten erityislaatuinen. Korkealaatuinen varustelu. Perusmukavuuksien lisäksi jotain erityistä ihanaa. Tilat ovat mukavat myös maksimimäärälle vieraita.

Todeksi tullut unelma. Erittäin korkealaatuinen varustelu. Ei vain perusmukavuuksia vaan huikeaa luksusta tai jotain juuri kohderyhmän kannalta aivan erityistä. Tilat ovat väljät ja avarat myös maksimimäärälle vieraita.


Muista kertoa, mihin arviosi mökin luokituksesta perustuu. Kerro mieluummin hyvin tarkasti kuin liian laveasti mökkisi ominaisuuksista ja varustelutasosta. Jos tietty taso ei toteudu, pyöristä alaspäin.

Voit käyttää luokitusta myös mökkisi ja toimintasi kehittämisen kannustimena. ”Tänä vuonna olen tässä luokituksessa. Kun toteutan nämä toimenpiteet, pääsen seuraavalle luokitustasolle.”


Haluatko nämä kuvat itsellesi kätevänä PDF -tiedostona?

Saat ne heti käyttöösi TÄSTÄ.

Kuntoluokitus_logo


Koitko mökin kuntoluokituksen hyödylliseksi? Kerrothan ajatuksesi alla olevissa kommenteissa. Jos tuttavasi, ystäväsi tai läheisesi saattaisi hyötyä tästä luokituksesta, muistathan myös vinkata hänelle tästä kirjoituksesta!

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: