Lukijan kysymys: polttopuiden käyttö

”Miten määrittelen saunapuiden käytön per vuokraus, niin että vuokralainen ei esim koko ajan polta saunassa tulta ja näin ollen kuluta kohtuuttomasti polttopuita?”
– Pirjo, Uutiskirjeen tilaaja

Rajaa yhtä vierailukertaa varten tarkoitettu puumäärä jollakin selkeällä tavalla. Arvioi, minkä verran menisi kohtuukäytöllä polttopuuta yhden vierailun ajanjakson aikana (ja lisää siihen vielä jonkin verran puita). Vaikkapa oma välinsä puuliiterissä, rullakko tai muu erottuva säilytyspaikka. Kerro vieraillesi tämän määrän sisältyvän vuokraan.

Varaa myös mahdollisuus käyttää enemmän puita lisähintaa vastaan. Mieti valmiiksi tämän hinnoittelu ja käytetyn määrän seuranta. Loputkin polttopuut siis kannattaa olla jollakin tavalla jaoteltu ja eroteltu. Kerro etukäteen myös tämä menettely vieraillesi.

Jos haluat rajoittaa polttopuun käyttöä, pidä vain käytettävissä oleva määrä vieraiden saatavilla. Muista viestiä tämä (rakentavaan sävyyn!) vieraillesi, etteivät he hassaa kaikkea ensimmäisenä saunomisiltana vaan osaavat säännöstellä. Älä kuitenkaan ole liian itara: elävä tuli muodostaa merkittävän osan mökkeilyelämystä. Käytettävää määrää voi myös olla vaikea hahmottaa varsinkin jos on kokematon.

Omalla vuokrattavalla mökilläni puuta kuluu vain takan ja Porinmatin lämmittämiseen. Silti jotkut vieraat käyttävät yllättävänkin paljon polttopuita. Teen valmiiksi nippuja (reilu sylyksellinen), jotka täyttävät komeasti sisällä olevan puutelineen. Hinta määräytyy per käytetty puunippu. Kerron hinnoittelun sekä mökkini virallisten tietojen sivulla että avaan tarkemmin blogipostauksessa (johon linkki virallisten sivujen polttopuumaininnasta).

Erityisesti, kun vierailla on käytettävissään elävä tuli, tulee sinun mökinomistajana olla varautunut ja huolehtia varsinkin paloa ennaltaehkäisevistä toimista.

Kiitos kysymyksestäsi, Pirjo.

 

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d