Lukijan kysymys: Pitääkö levästä mainita? 

Meitä askarruttaa asia, että kun pieneen järveemme tulee jossain vaiheessa kuitenkin levää, niin pitäisikö siitä jotenkin mainita ilmoituksessa?
– Malla, Mökkivuokraajan kirjeen lukija

Lyhyesti: kyllä.

Pidemmin: Kaikesta olennaisesta ja vuokrauksen kannalta merkittävästä on hyvä ja syytä mainita. Varsinkin lukijan kohdalla, kun kyse on viehättävästä pienestä mökistä aivan kiinni järven rannassa, on järven veden kunnolla suuri merkitys vuokraukseen.

Asiasta ei kuitenkaan tarvitse tehdä mörköä mökin tietoihin. Riittää, kun mainitsee ”Järven vedessä esiintyy usein sinilevää heinäkuun puolestavälistä lähtien”.

Kun levää ilmaantuu, asiasta on hyvä kertoa jo mökkiä varanneille.

Jos sinilevää esiintyy runsaasti, ei vedessä saa uida eikä muutenkaan käyttää. Varsinkin pikkulapsille sinilevävesi voi olla jopa hengenvaarallista. Sinilevään liittyvän potilasohjeen voit lukea täältä.

Mökin omistajan on siis hyvä

  • pitää lääkehiiltä kaiken varalta mökissä vieraille varattuna
  • seurata järven sinilevätilannetta aktiivisesti
  • huolehtia riittävästä puhtaasta vedestä mökille (juoma- ja ruoanvalmistusvesi, pesu- ja löylyvesi)

Sinilevän voi tunnistaa kahdella erilaisella jokamiehen sinilevätestillä. Myös yleistä sinilevätilannetta voi seurata. Muun muassa Suomen ympäristökeskus tiedottaa aktiivisesti sinilevätilanteesta. Myös Järvi-meriwikin kartalla näkyvät kaikki karttaan tallennetut, korkeintaan viikon takaiset sinilevähavainnot. Sinne kannattaa myös merkitä omat havaintonsa.

On syytä siis kyseisen maininnan lisäksi tuoda esille puhtaan veden saantimahdollisuudet (tuodaanko paikalle, onko kaivo, tuleeko vieraan itse huolehtia).

Mikäli uintimahdollisuus on järjestetty jollain toisella tavalla (palju, uima-allas ym.), on se hienoa ja kompensoi erinomaisesti sinileväpulmaa – ja on luonnollisesti mainitsemisen arvoinen seikka mökin tiedoissa.

Lisäksi voi olla hyvä muistuttaa muista tekemisen mahdollisuuksista mökillä. Järvenrantamökkiin liitetään usein nimenomaan uinti olennaisena puuhana. Mitä muuta juuri teidän mökillänne voi tehdä sinileväkauden alettua?

  • Metsä- ja muut ulkoilumaastot
  • Marjastus ja sienestys
  • Kalastus ja metsästys
  • Erilaiset tapahtumat
  • Muut virkistysmahdollisuudet
  • …Mitä kaikkea keksit?

Kannattaa pyrkiä miettimään tilanne niin, että mökki ajanvietto- ja yöpymispaikkana säilyttää viehätyksensä, vaikka uintimahdollisuus ei olisikaan käytettävissä.

Kiitos kysymyksestäsi, Malla. Toivottavasti tämä vastasi siihen!


Zwerver

Artikkeli sai heti julkaisunsa jälkeen Mökkivuokraajan käsikirjan Facebook -sivuilla myönteistä todelliselta aiheen syväosaajalta.


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

4 vastausta artikkeliin “Lukijan kysymys: Pitääkö levästä mainita? ”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d