Lukijan kysymys: Muistilista vieraiden vastaanottoon

Olen suunnittelemassa mökkini vuokrausta ja yritän miettiä juttuja etukäteen. Mitä kaikkea minun pitäisi huomioida ja tehdä vieraita vastaanottaessani?
– Tanja, Mökkivuokraajan uutiskirjeen lukija

Onnea erinomaisesta valinnasta ryhtyä mökkivuokraajaksi. Hienoa, että suunnittelet asiat mahdollisimman tarkasti etukäteen.

Kun mökkisi on vuokrausvalmis ja sinne on saapumassa vieraita, huomioi nämä:

1. Saapumisohjeet

Varmista, että vieraat osaavat perille mökillesi. Kerro, millä osoitteella mökkisi löytyy navigaattoreista ja karttaohjelmista. Lähetä tarvittaessa tarkempi ajo-ohje hyvissä ajoin.

2. Mökin varustelu

Varmista, että käytössä kuluvia varusteita on riittävästi.

  • Mausteista on hyvä löytyä ainakin suola ja pippuri.
  • Vessaan telineessä olevan vessapaperirullan lisäksi ainakin yksi vararulla.
  • Henkilöhygieniaan vessaan käsisaippuaa, suihkuun shampoo ja vartalonpesuaine.
  • Pesuaineita riittävästi (tiskien pesuun, mökin puhdistukseen).
  • Varasulakkeita, kynttilöitä, tulitikkuja.
  • Roskapusseja.

Voit varata paljon muutakin riippuen siitä, minkälaista varustelutasoa haluat pitää mökissäsi. Varsinkin jos kaupalle on pitkä matka, huomioi lisäksi ainakin leivinpaperit, talouspaperit, tee, kahvi ja suodatinpaperit, ketsuppi, grillaustarvikkeet.

Mikäli mökkisi vuokraan sisältyvät liinavaatteet, varmista niiden oikea määrä ja mielellään petaa vuoteet valmiiksi. Huolehdi mukaan myös kylpy- ja käsipyyhe. Muista keittiöön keittiöpyyhkeet ja rätit, vessaan oma rättinsä ja lisäksi puhdas käsipyyhe.

3. Mökin siisteys

Kulje vielä kerran tarkasti mökki läpi. Varmista, että kaikkialla on siistiä ja tahratonta. Katso eri kulmista. Entä jos olisit 20 senttiä pidempi tai lyhyempi? Olisiko näkymä edelleen putipuhdas? Tarkista, että lamput toimivat.

4. Tervetuliaislahja

On mukava saapua mökille, jossa on jokin pieni tervetulleeksitoivotus odottamassa. Mikä sopisi mökkisi tyyliin? Kukkakimppu? Jotain pientä makeaa tai suolaista? Kulhollinen hedelmiä? Jokin paikallisen käsityöläisen tekemä muisto?

5. Matkustajailmoitus

Matkustajailmoituksen täyttö on lakisääteinen velvollisuutesi majoittajana. Täältä pystyt tulostamaan sen valmiiksi. Jos et käytä valmiiksi täytettyä pohjaa, muista täyttää omat tietosi jo etukäteen.

Varsinkin pidemmistä vierailuista on syytä tehdä myös vuokrasopimus. Tulosta ja esitäytä myös vuokrasopimus ennen vieraiden vastaanottoa.

Muista varmistaa vieraasi henkilöllisyys hänen täyttäessään matkustajailmoitusta.

 

6. Talomappi

Talomappi on hyvä paikka pitää ylhäällä sekä sinun yhteystietosi, josta sinut saa kiinni vierailun aikana, että esimerkiksi hälytysnumero 112 ja lähialueen terveydenhoitoon liittyvät yhteystiedot. Lisäksi mökkisi osoite, koordinaatit ja ajo-ohjeet tulee säilyttää samassa yhteydessä.

Varmista, että Talomappiin on koottuna kaikki olennaiset tiedot ja toimintatavat mökistäsi ja esimerkiksi laitteista käyttöohjeet.

Huolehdi, että Talomapissa tai muualla mökissäsi on Talon säännöt ja Turvakortti.

Talomappiin on hyvä koota etukäteen myös nähtävyyksien ja tehtävyyksien esitteitä ja yhteystietoja.

Tarkista, että Talomapin sisältö on siisti ja selkeä. Käyt sen läpi ainakin pääosin vielä vieraidesi kanssa, jotta he tietävät, mitä tietoa sieltä löytyy ja osaavat halutessaan tutustua niihin tarkemmin.

 

7. Avain

Varmista, että sinulla on mökistäsi 1-2 avainta, jotka luovutat vieraille heidän vierailunsa ajaksi. Jos teette vuokrasopimuksen, siihen on hyvä mainita luovutettujen avainten määrä.

Mieti etukäteen avainten palautuskuvio. Tuletko itse paikan päälle vieraiden lähtiessä ja vastaanotat myös avaimet silloin? Tai onko jokin mielellään lukollinen paikka, minne vieraat voivat jättää avaimen lähtiessään? Kenties ovessa on postiluukku, josta he voivat tiputtaa avaimen lukittuaan ulko-oven perässään?

8. Oma asenne kohdalleen

Sinun asenteesi ja asiakaspalveluhalukkuutesi ratkaisee suurelta osin vieraidesi sopeutumisen ja viihtyvyyden. Mieti käytännön asiat etukäteen, osaa ne riittävän hyvin että voit olla tarpeeksi varma. Ole aito ja lämmin.

Hymyile, ole ystävällinen. Tarkoita, mitä sanot, kun toivotat vieraat tervetulleeksi. Ajattele myönteisesti. Ole luottavainen (ei tarkoita samaa kuin sinisilmäinen). Oleta parasta.

Tyytyväinen asiakas on kannattava asiakas. Ja itsellesikin jää parempi mieli.


Tanja, onnea mökkivuokrauksen aloitukseesi. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Jos sinulle tulee vielä kysyttävää, muistathan, että voit aina laittaa lisää viestejä.


Haluatko oppia asiakaspalvelun taituriksi?

Tule mukaan ilmaiselle asiakaspalvelun opintopolulle!

Asiakaspalvelun opintopolku


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d