Lukijan kysymys: Motivaatiopula

Olen pyörittänyt mökkivuokrausta nyt pian kolme vuotta. Homma sujuu jo ihan mukavasti eikä haasteita enää juuri tule. Mökkini on tosi hyvin buukattuna ja kyselyitä tulee kivasti ilman kummempaa markkinointiakaan. Ongelma on, että homma on alkanut maistua puulta. Kulunut kesä oli aika kiireinen ja nyt syksyn alettua mökkivuokraus ei nappaisi enää yhtään. En haluaisi laittaa pillejä pussiin kun olen tehnyt niin paljon töitä homman eteen ja kaikki sujuu hyvin, tuottaakin mukavasti. Mutta toisaalta ei enää jaksa kiinnostaa. Motivaatiopula vaivaa. Mitä minun pitäisi tehdä?
– Jussi, Mökkivuokraajan kirjeen lukija

Ei huolta, Jussi. On hyvin tyypillistä, että alun adrenaliinipitoisten oppikokemusten jälkeen, tasaisen arjen alettua, motivaatio nuupahtaa. Niin kauan kun toiminta on korjaavien askelien ottamista ettei tuiskahtaisi nenälleen, keskittyy selviytymiseen. Kun homma alkaa rullata omalla painollaan, on aikaa ja tilaa alkaa kuulostella muitakin tuntemuksia.

Motivaatiopula ei ole syy lopettamiselle.

Kolmea vuotta pidetään usein myös tärkeänä rajapyykkinä mille tahansa liiketoiminnalle. Juuri ennen auringonnousua on synkintä. Monet lopettavat juuri ennen kuin todellinen menestys alkaisi. Kun homma on pyörinyt kolme vuotta, ollaan vedenjakajan äärellä. Siihen asti toiminta on usein perusasioiden opettelua, siitä eteenpäin fokuksen pystyy laittamaan aidosti tuottaviin ja kiinnostaviin asioihin.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua nuupahduksessasi.

Pidä tauko.

Mökkivuokrauksessa on usein ainakin henkisesti päivystystilassa 24/7. Puheluihin ja sähköposteihin pitää vastata heti tai hyvin pian. Varmistaa, että mökissä ja vierailla on kaikki hyvin. Pitää kantaa huolta nykyhetkestä ja ennakoida tulevaa.

Pidä tauko. Päätä tietty ajanjakso, vaikkapa viikko, jolloin et ajattelekaan mökkiäsi. Laitat tämän ajanjakson etukäteen varauskalenteriin varatuksi ja tiedät, ettei sinun silloin tarvitse lotkauttaa korvaasikaan koko mökkivuokraustoimintaa kohtaan.

Kuulostele oloasi tuon tauon aikana. Ensin voi olla epätodellinenkin olo, sitten helpottaa. Usein loppupuolella mieli jo alkaa tuottamaan uusia ideoita, kehitysaskelia ja juttuja, joita voisi tai pitäisi tehdä. Tuntuuko ajatus jo hyvältä? Hyvä! Sitten vain jatkamaan. Ahdistaako? Sitten mieti, jatkatko taukoa, ulkoistatko osan tai kaiken toiminnasta vai otatko muita askelia.

Muista varata jatkossa kalenterista säännöllisesti itsellesi taukoja mökkivuokraustoiminnasta.

Ulkoista.

Varsinkin toiminnan vakiinnuttua sinun on helpompi ennakoida tulevat tuotot. Voisiko osan niistä sijoittaa ulkoistamiseen? Mökkivuokrauksessa on monia eri ”palasia”, joita voi ulkoistaa. Voit siis valita itsellesi mieluisimmat osiot ja ulkoistaa loput.

Toimintaa on hyvä tarkastella myös hieman etäämmältä: jos mökkivuokraus on vain yhden ihmisen harteilla, saattaa itse muodostua toiminnan ja sen kehityksen pullonkaulaksi. Yleensä jossain kohtaa täytyy hyväksyä, että itse ei vain ehdi, jaksa eikä osaa kaikkea tarvittavaa.

Todennäköisesti kehität mökkivuokraustoimintaasi tuottavampaan suuntaan, kun osaat ulkoistaa ainakin osittain palvelun pullonkaulakohdat ja ne osiot, jotka eivät ole lähinnä sydäntäsi.

Uusia polkuja.

Kun mikä tahansa toiminta alkaa maistua puulta, voi olla hyvä miettiä uutta sisältöä.  Vanha viidakon viisaus kuitenkin pätee: ei se vaihtamalla parane. Olet kyllääntymisen edessä ennemmin tai myöhemmin.

Mutta löytäisitkö jotain innostavia kehityshankkeita, joilla veisit mökkivuokraustoimintasi ihan uusille tasoille ja alueille? Voit miettiä esimerkiksi

  • palveluiden laajentamista
  • erikoistumista ja syväosaamista jostain tietystä aiheesta
  • yhteistyötä jollain sinua kiinnostavalla alalla
  • kumppanuutta muiden mökkivuokraajien kanssa.

Ideoi lisää. Anna mielen tuottaa villisti ideoita ja sitten ala tavoitella niitä, jotka saavat sydämesi jälleen pamppailemaan innostuksesta.

Tule mukaan Mökkivuokraajan sisäpiiriin.

Mikään ei ole tärkeämpää ja arvokkaampaa kuin vertaistuki ja liiketoimintaasi aidosti ymmärtävien sympatia ja tsemppaus. Näet minkälaisten asioiden, ajatusten ja tunteiden kanssa muut kollegasi kamppailevat. Kuulet uusia ideoita, etenemistapoja ja toimintamalleja.

Voit keskustella mistä tahansa mökkivuokraukseen liittyvästä luottamuksellisesti. Suljetussa ryhmässä. Mökkivuokraajien sisäpiirissä. Voit purkaa sydäntäsi, tilittää tuntojasi ja ihmetellä kaikkea maan ja taivaan välillä.

Saat ryhmässä ensimmäisenä tiedon uusista kehitysaskelista, tuoreista uutisista ja pienimmistäkin trendimuutoksista. Olet menestyvän markkina-alueen edelläkävijöiden kanssa toteuttamassa onnistunutta liiketoimintaa.

Pääset mukaan hankkimalla Mökkivuokraajan käsikirjan missä tahansa muodossa tai osallistumalla mille tahansa Mökkivuokraajan kurssille. Lämpimästi tervetuloa mukaan.

 


Motivaatiopula ei ole merkki epäonnistumisesta. Se on merkki siitä että olet ihminen. Seuraa sydäntäsi.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d