Lukijan kysymys: Miten viestiä jokamiehenoikeuksista?

…jonkinlainen kooste & käännös jokamiehen oikeuksista, asia on monelle ulkomaalaiselle aivan vieras. Ja moni ei ymmärrä, että vaikka marjoja saa poimia, niin jäkäliä ei saa. Nuo asiat tuottavat parhaillaan närää täälläpäin.
– Satu, uutiskirjeen lukija

Kesän edetessä marjat kypsyvät mahtavasti. Lähiaikojen runsaiden sateiden jälkeen myös sienet tulevat esiin kuin – no, sienet sateella.

Metsästäjä-keräilijäluontomme mukaisesti tämän ilmaisen ja terveellisen sadon kerääminen talteen pimeiden ja kylmien talvipakkasten terveysruoaksi houkuttaa.

Suuri osa suomalaisista on omaksunut hyvin jokamiehenoikeuksien sisällön. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia, joille säännökset eivät välttämättä ole tuttuja.

Jokamiehenoikeuksista viestiminen palvelee niin vieraitasi kuin auttaa esimerkiksi naapurisovun ylläpitämisessäkin.

Tein avuksesi dokumentit, joiden avulla voit neutraalisti viestiä jokamiehenoikeuksista. Kertoa, mitä saa tehdä, mitä ei. Saat ILMAISEKSI kolme PDF -tiedostoa. Ensimmäisessä on tiivistelmä suomeksi ja englanniksi, toisessa vain suomeksi ja kolmannessa vain englanniksi. Anna vieraillesi tai laita Talomappiisi haluamasi versiot.

Saat tilattua dokumentit täältä.

Mitä saa kerätä, mitä ei?

Marjoja ja sieniä saa poimia samoilta alueilta, joilla liikkuminenkin on sallittua. Pihapiirille ei ole määriteltyä suojavyöhykettä, vaan pihaksi määritellään yleensä vain asunnon välitön lähiympäristö. Sen pitää selkeästi erottua pihapiiriksi muusta alueesta.

Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä, maahan pudonneita kuivia risuja ja käpyjä puolestaan saa. Hakkuutähteitä ei saa kerätä, eikä oksia ottaa tuulen kaatamasta tuoreesta rungosta.

Kääpää (ovat sieniä) saa poimia, pakurikääpää (sienen aiheuttama kasvannainen) ei koska sitä ei voi käytännössä irroittaa vahingoittamatta puuta.

Maa-aineksia, kuten kiveä, ei saa ottaa toisen maalta tai vedestä kuin vähäisessä määrin. Toisen maata ei saa kaivaa.

Sillä, mihin tarkoitukseen kerätään, ei ole merkitystä. Jokamiehenoikeudet pätevät siis myös kaupallisiin tarkoitusperiin kerättyä luonnonsatoa.

Missä saa kulkea ihminen, hevonen, moottoroitu menopeli, koira tai kissa?

Asuinrakennuksen pihapiiriin ei saa mennä. Pihassa tulee olla pihan tunnusmerkkejä, kuten hoidettua ympäristöä. Pihan laajuus on kuitenkin tulkinnanvaraista ja vaihtelee esimerkiksi maasto-olosuhteiden ja pihan käyttötarkoituksen perusteella.

Rantoja pitkin saa kävellä, jos ei mene toisen piha-alueelle. Piha-alueilla on voimassa kotirauhansuoja. Kotirauhansuoja koskee myös kesämökkejä.

Yksityistien käyttöä voi rajoittaa moottori- ja hevosajoneuvoliikenteen osalta. Kävelyä, pyöräilyä ja hiihtoa ei voi rajoittaa. Ratsastusta voi rajoittaa sellaisissa tapauksissa, jossa se nostaa huomattavasti tienpidon kustannuksia. Rajoitusliikennemerkkeihin on saatava kunnan tieviranomaisen lupa.

Tien pitäjän lupa tarvitaan, jos toiminta lisää tienpidon kustannuksia tai on kyse kuljetuksesta. Jos tiellä on käyttörajoituksia, siinä tulee olla rajoitusta koskeva liikennemerkki. Puomi tiellä ei poista jokamiehenoikeutta.

Koiraa ei saa pitää irti ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Myös maanomistajan omat koirat on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään saakka.

Kissan tulisi pysyä haltijansa kotipiirissä ja suorassa valvonnassa, muutoin se on virallisesti heitteillä. Muulla alueella irrallaan olevan kissan saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan. Useimmat toki vain häätävät kissan pihaltaan pois, jos asiantola häiritsee.

Lisätietoa jokamiehenoikeuksista esimerkiksi Ympäristöhallinnon sivuilla.


Tilaa avuksesi jokamiehenoikeuksista kertovat dokumentit ILMAISEKSI täältä.

Kiitos kysymyksestäsi, Satu. Toivottavasti vastauksesta ja dokumenteista on apua!

 

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Mökkivuokraajan käsikirja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading