Lukijan kysymys: mikä on ideaali vuokra-ajan pituus?

Kiitos kaikista kysymyksistänne, ihanat mökkivuokrauksen polulla kanssakulkijani. Olen luvannut vastata niistä ihan jokaiseen ja sen myös tulen tekemään.

Ritva: ideaali vuokra-ajan pituus riippuu tavoitteistasi, tilanteestasi ja toiveistasi.Sopiiko mökkisi ympärivuotiseen käyttöön?

Jos mökki on vain kesäasuttava, se itsessään rajoittaa vuokra-aikaa. Mikäli mökkisi sopii ympärivuotiseen asumiseen, sinulla on laajempi vaihtoehtojen kirjo.

Haluatko käyttää mökkiä itse? Kuinka paljon ja mihin aikaan vuodesta?
Jos haluat pitää mökkisi omassa käytössäsi esimerkiksi juhannuksesta heinäkuun loppuun, jouluna ja hiihtolomalla, varaudu olemaan joustava vapaiden ajankohtien kanssa. Jos taas itse voit tinkiä mökillä viettämistäsi ajankodista, voit neuvotella helpommin vieraiden kanssa haluamasi mittaisen sopimuksen.

Onko sinun helppo hoitaa vieraiden vastaanotto ja lopputarkastus siivouksineen?
Jos pystyt hoitamaan helposti mökkiemännöinnin, voit huoleti vuokrata mökkiäsi lyhyiksikin ajanjaksoiksi kerrallaan. Jos taas mökki on hankalan etäisyyden päässä tai muuten mökkiemännöinti ei passaa pirtaasi, sinulla on kaksi loogista vaihtoehtoa. Joko vuokraat mökkiäsi hyvinkin pitkäksi ajanjaksoiksi kerrallaan, esimerkiksi neuvottelet vähintään vuoden mittaisia sopimuksia. Tai sitten värväät mökkiäsi hoitamaan ehdan mökkiemännän.

Haluatko maksimoida tuotot vai vakaan, helpon vuokrasuhteen?
Tuottojen maksimointi tapahtuu yleensä lyhentämällä vuokra-aikaa ja samalla pitämällä yökohtainen vuokra per henkilö suhteellisen korkeana. Näin saat kulut katettua ja tuloja hilattua mukavasti ylöspäin. Työmäärä kuitenkin lisääntyy, mutta vain sinä itse tiedät, kuinka paljon. Työmäärälle laskettu hinta nostaa muuttuvia kustannuksia, jonkin verran tulee lisää esimerkiksi sähkö- ja vesimaksujen muodossa, mutta kiinteiden kustannusten pysyessä vakiona vuokratulojen nosto kannattaa. Helpoin vuokrasuhde on pitkäaikainen, vakaa ja pysyvä. Voit luottaa vuokralaisen toimintaan ja kapeaan mutta jatkuvaan vuokratuloon. Helppous ja turvallisuus korostuvat.

Haluatko kasvattaa asiakaskuntaa ja näkyvyyttä vai toimia suppeasti?
Jos sinulle riittää jokunen vakioasiakas, joiden toivot ja parhaassa tapauksessa tiedät palaavan vuodesta toiseen mökillesi, helpointa on pitää heistä kiinni ja siten vuokra-aika ja vuokran suuruus heille sopivina. Asiakaskunta puolestaan kasvaa paremmin laajalla näkyvyydellä ja mahdollisuudella joustaviin, varsin lyhyisiinkin majoittumisiin. Voit myös toimia strategialla, jossa ensin rakennat ja kasvatat mökkisi asiakaskuntaa lyhyemmillä vuokra-ajoilla ja sitten neuvottelet heistä parhaimpien kanssa pysyvät, pidemmät vuokrasuhteet.

Onko lähistöllä muita palveluita tai tekemistä, joka toisi vieraita paikalle?
Mikäli jokin muu vetää vieraita mökkisi lähettyville, voit valita vapaammin, huolehtimatta vuokra-ajan pituuden vaikutuksesta vieraiden saapumiselle. Esimerkiksi huvipuiston naapurissa voit olla melko varma lyhytaikaisesta majoittumisesta kiinnostuneiden lapsiperheiden saapumisesta tykösi ja voit melko vapaasti sanella sinulle sopivat ajankohdat – tässä tapauksessa huvipuiston aukioloaikojen puitteissa tietysti.


Ideaali vuokra-aika siis riippuu sinusta, toiveistasi ja siitä, mitä itse haluat. Jonkin verran myös mökistäsi ja mökkisi sijainnista.

Toivottavasti tämä auttoi ja tukee pohdintaasi, Ritva. Jos haluat lähettää minulle palautetta vastauksestani tai tarkentavia kysymyksiä, luen mielelläni viestisi.

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Lukijan kysymys: mikä on ideaali vuokra-ajan pituus?”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d