Lukijan kysymys: avainten luovutus ja palautus

Onko fiksua tapaa luovuttaa avainta vuokraajalle? Entä palautus?
– Carola, Mökkivuokraajan käsikirjan viikkokirjeen lukija

Kiitos kysymyksestäsi, Carola. Kysymyksesi koskettaa jokaista vuokranantajaa, niin mökkivuokraajaa kuin muitakin.

Kiinteistössä on yleensä vähintään yksi lukko, johon tarvitaan avain. Avaimia voidaan kuitenkin tarvita melkoinen nippu: tontille johtavan tien porttiin, piharakennuksiin, mökin vuokraan kuuluvaan veneeseen… Huolehdi, että sinulla on itselläsi vara-avain näistä jokaiseen. Säilytä niitä muualla kuin kiinteistössä, hyvässä turvassa mutta helposti saatavilla. Nimetysti ja ainakin sinun itsesi tunnistettavissa.

Kiinteistön muille avaimille kannattaa olla sisällä jokin säilytyspaikka, esimerkiksi avainkaappi, jossa on nimetyt koukut jokaiselle eri avaimelle, ja avaimissa itsessään selkeät merkinnät, minkä lukon mikäkin avaa. Näin niiden käyttö on sujuvaa ja on helppoa tarkistaa, että kaikki avaimet ovat tallessa.

Varsinaiset mökin avaimet kannattaisi aina luovuttaa henkilökohtaisesti. Omistajalta vieraalle. Vuokrasopimuksessa on hyvä olla maininta, kuinka monta avainta luovutetaan vieraan käyttöön. Vieras sopimuksen allekirjoittaessaan vahvistaa saaneensa sopimuksessa mainitun määrän kohteen avaimia käyttöönsä ja myös sitoutuu palauttamaan samaiset avaimet.

Mikäli varsinaista vuokrasopimusta ei tehdä, on vierailun pääkohdat syytä silti vahvistaa esimerkiksi sähköpostilla. Näin molemmille osapuolille jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu. Tällöin esimerkiksi matkustajailmoituksen täytön yhteydessä on luontevaa luovuttaa avaimet ja korostaa käyttöön luovutettavien avainten määrää.

Suosittelen aina vahvasti ottamaan vieraat vastaan henkilökohtaisesti. Ellet pääse itse paikalle, sinulla tulisi olla joku luottohenkilö, joka varmistaa mökkisi kunnon olevan priimaa ja valmis mukavaan vierailuun. Esimerkiksi Mökkikummi tai muu, joka tuntee mökkisi, huolehtii että kaikki on kunnossa ja toivottaa vieraat tervetulleeksi. Hän myös vastaa henkilöllisyyden tarkistamisesta matkustajailmoituksen täyttämisen yhteydessä. Ja luovuttaa sovitun määrän mökin avaimia vieraiden käyttöön.

On olemassa myös monenlaisia koodilla aukeavia avainkaappeja. Ulkokäyttöön tarkoitettu, tunnusluvulla aukeava avainkaappi saattaa tuntua helpolta vaihtoehdolta. Kerrot vain varausvahvistuksen yhteydessä kaapin tunnuskoodin ja seuraavan kerran kuulet vieraasta vuokrarahojen tupsahtaessa tilillesi. Myös jotkut mökkivälitysfirmat suosittelevat käyttämään sellaista. Mökkisi turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi minä en suosittele.

On merkittävästi todennäköisempää, että mökkiisi kohdistuu ilkivaltaa tai ainakin välinpitämättömyyttä, jos tervetulleeksi on toivottamassa vain pömpeli. Jos sinä et viitsi nähdä vaivaa vieraittesi eteen edes henkilökohtaisen näyttäytymisen verran, miksi he näkisivät vaivaa sinun mökistäsi huolehtimiseen?

Henkilökohtainen vastaanotto, mökistä ja sen erityispiirteistä kertominen, yksityiskohtien varmistus ja muistutus omasta tuesta tarvittaessa vierailun aikana tekevät vuokra-ajasta vierailun. Ei ystävänkään kotia kohdella kaltoin, päinvastoin. Ole vieraidesi ystävä ja he ovat sinun ja mökkisi ystäviä.

Vierailun päättyessä muut mahdollisesti kiinteistöön kuuluvat avaimet tulee palauttaa omille paikoilleen. Mikäli pääset paikalle itse vieraiden lähtiessä, erinomaista. Tällöin he voivat luovuttaa avaimet suoraan sinulle ja kertoa kasvotusten vierailun tunnelmistaan.

Lähdön hetkellä läsnäolo ei kuitenkaan ole aivan niin kriittistä kuin saapumisessa. (On kuitenkin tärkeää mahdollisimman pian tehdä mökin lopputarkastus ja kerätä asiakaspalautetta mökkikokemuksesta.) Jos mökin oven saa lukkoon ilman avainta, avaimen voi ohjeistaa jättämään samaan avainkaappiin muiden avainten kanssa ja vielä varmistamaan lähtiessään, että ovi on lukossa.

Jos mökkisi ovi menee ulkopuolelta lukkoon vain avaimen avulla, sinulla tarvitsee olla ulkopuolella jokin turvallinen säilytyspaikka, jonne vieras voi jättää avaimen oven lukittuaan. Mikäli mökin ovessa on postiluukku, voi avaimen tiputtaa siitä. Jos taas postilaatikko on lukollinen, on se hyvä palautuspaikka. Mieti juuri sinun mökilläsi jokin hyvä, turvallinen paikka, jonne vieras voi laittaa avaimen talteen siksi aikaa, kunnes pääset tekemään lopputarkastuksen ja ottamaan avaimen seuraavia vieraita varten.

Kiitos vielä kysymyksestäsi, Carola. Toivottavasti tämä vastasi siihen.


Haluatko oppia asiakaspalvelun taituriksi?

Tule mukaan ilmaiselle asiakaspalvelun opintopolulle!

Asiakaspalvelun opintopolku


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.