Lemmikit vuokramökillä

Lemmikkien pääsy vuokramökille on monisyinen kysymys. Lemmikit ovat usein kuin perheenjäseniä, toisaalta allergikoille mökki, jossa on kerrankin ollut lemmikkejä, voi olla mahdoton kohde. Yleisimmin haluttaisiin mukana tuoda koira. Miten toimia; tulisiko lemmikit sallia vuokramökille ja mitä kaikkea tulisi huomioida?

Puolesta: Koko perhe mukaan

Monille vuokramökeille lemmikit ovat sallittuja. Luonnollisesti kaikki voivat tulla! Lämmin ja vastaanottava ilmapiiri voi olla jopa myyntivaltti:

”meille olette kaikki tervetulleita, myös karvaiset perheenjäsenet.”

Usein mökillä on ollut tai mökinomistajalla itsellään on lemmikkejä, ja salliva suhtautuminen juontaa juurensa omista kokemuksista ja varmuudesta eläinten kanssa.

Tällöin ymmärretään myös, että eläin itse ei tee asioita ilkeyttään ja omistajan vastuulla on pitää lemmikin touhu hyväksytyissä rajoissa. Luontevuus ja lämmin suhtautuminen eläimiin on tärkeää, kun lemmikit sallitaan vuokramökille.

Lemmikkien mukanaan tuoma kuluma ymmärretään tällöin normaaliksi kulutuksesta aiheutuvaksi, eikä sitä koeta sen ihmeellisemmäksi kuin ihmistenkään tuottamaa kulumaa. Satunnaiset mahdolliset tuhot ovat pientä verrattuna iloon, jossa kaikki voivat osallistua lomailuun.

Mökin pohjapiirustus vaikuttaa siihen, onko lemmikeille mahdollista varata vaikka oma tilansa ja alueensa. Myös irrotettavat suojakankaat huonekalujen päällä ovat näppärä keino pitää kalusteet siistimpinä.

Lemmikkieläinkohteissa on hyvä myös varata lemmikeille omia varusteita. Kun lemmikeille löytyvät ruoka- ja juomakulhot, ei leivonta- tai salaattikulhoa tarvitse käyttää eläimille. Lemmikeille on hyvä varata myös omia leluja ja vilttejä. Sekä tietysti ne kakkapussit. Kokoa nämä ohjeiksi, niin ne on helpompi muistaa.

Hoitopaikan järjestämisen sijaan lemmikin mukaan ottaminen lomalle voi olla merkittävä, myönteinen tekijä lomakohdetta valitessa. Suurin osa lemmikkien omistajista on ajattelevaisia ja ennakoivia.

Laadi tarvittavat säännöt ja kerro ne myönteiseen sävyyn jo mökkisi tiedoissa:

 • haluatko tiedon etukäteen, jos vierailla on lemmikki mukana?
 • voiko lemmikin pitää vapaana vai tuleeko se pitää kiinni?
 • miten ohjeistat jätösten keräämisessä?
 • saako lemmikki mennä sohville tai sängyille?
 • saako koira kaivaa kuoppia?
 • onko lemmikeille varattu jotain erityisen hienoa mökillä?
 • mitä muuta erityistä toivot vieraittesi huomioivan?

Tee lemmikkiystävällisyydestä mökkisi myyntivaltti! Korosta ja panosta, miten hyvin lemmikkien asiat ovat mökilläsi. Esimerkiksi Koirasuomi kerää listaa koiraystävällisistä vuokramökeistä ja leirintäalueista.

Lemmikin omistajalle:

Vieras ympäristö, äänet ja elementit voivat olla stressaavia kiltimmällekin lemmikille. Huomioi tämä ja ennakoi. Olet vastuussa lemmikistäsi ja  sen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista niin mökissä kuin pihapiirissäkin. Todennäköisesti kaikki menee kuitenkin hyvin.

Muista huolehtia perusasioistakin: poista lemmikin karvat mökistä ja kalusteista, siivoa erityisen huolellisesti. Voit käyttää myös kangassuojia esimerkiksi istuimille, ettei kynsistä tule raapaumia. Myös karvat on helpompi siivota niiden avulla. Varmista vielä, ettei kakkoja ole unohtunut pihamaalle, siivoa ne heti pois.

Tee siistiksi jättämälläsi mökillä myönteinen vaikutus, kaikkien lemmikinomistajien puolesta. Ihanaa lomaa!

Vastaan: Vain ihmisille

Koska eläinten ihohilse (siis normaali ihon kulumalla poistuva osa, ei mistään sairaudesta johtuva hilseily) on pääasiallinen eläinallergioiden allergeeni, eläin itsessään voi tuoda allergiaoireita. Tämä on yksi pääasiallinen peruste olla sallimatta lemmikkejä mökille. Allergiat ovat yhä yleisempiä.

Toinen merkittävä peruste pitää vuokramökki vain ihmisten kohteena on eläinten aiheuttama erilainen kuluma. Kynnet tekevät kuoppia lautalattiaan ja kiihdytyksessä ne vasta mäntyyn uppoavatkin, maalikin kuopsuu pois. Hampaat uppoavat syvälle huonekaluun tai irtaimistoon leikin tiimellyksessä. Kissa kiipeää korkealle verhoja pitkin ja jättää samalla jälkensä silmukkapakoina. Anturoissa kulkeutuu likaa kaikkialle, koska niitä ei riisuta eteisessä.

Eivätkä kaikki pidä eläimistä. Tai niiden ajattelemattomista omistajista. Vaikka eläin itsessään olisi kuinka hurmaava tahansa, omistaja ei aina välttämättä osaa ottaa huomioon ei-niin-eläinystäviä.

Monet lemmikkien aiheuttamista sotkuista ja tuhoista on torjuttavissa lemmikin omistajien oikeanlaisella toiminnalla. Tassut putsataan ennen sisälle tuloa, koira harjataan ulkona, kakat korjataan pussiin ja heitetään pois eikä jätetä pihamaalle. Ruoat ja juomat tarjotaan lemmikkien kulhoista eivätkä eläimet tule sängyille tai sohville. Mutta kaikki lemmikkieläinten omistajat eivät toimi näin.

Kun viemäri on tukossa perheen karvaisimman jäsenen pesusta ja putsauksesta suihkussa, mökinomistajaa saattaa sapettaa. Tai kun uusi, kallis untuvatäkki on rikki ja pöllyttänyt sisältönsä pitkin mökkiä sen oltua lemmikin petinä ja leluna, ei tule välttämättä mieleen kuin puuttuva terva.

Jos mökkisi tiedoissa on ”ei lemmikeille”, varaudu silti pyyntöihin saada tuoda lemmikki mukana. Vakioperusteluita lemmikin mukaanottamiseksi ovat

 • siitä ei lähde karvaa
 • se on lyhytkarvainen
 • se on ihan pieni
 • se on tosi kiltti
 • emme tule jos lemmikkimme ei saa tulla mukaan.

Mikään näistä ei velvoita sinua hyväksymään mökillesi lemmikkejä.

Lukijan kysymys:

Lemmikkieläimien pääsy mökille – huonoja kokemuksia tai riskejä? Olisiko myyntivaltti?

-Tuire

Hienoa, että pohdit asiaa jo etukäteen, Tuire.

Lemmikit tuovat erilaista kulumaa ja siivottavaa kuin ihmiset. Toisaalta suurin osa eläinten tuomista pulmista olisi torjuttavissa oikeanlaisella omistajan toiminnalla. Ja myös vieraat voivat tehdä tuhojaan ja sotkua.

On omasta valinnastasi kiinni, haluatko mökillesi tuotavan lemmikkejä. Mieti, oletko itse luonteva eläinten kanssa ja miten unelmavieraasi suhtautuvat lemmikkeihin.

Huomioithan, että jos itselläsi on lemmikkejä tai osalle mökeistä saa tulla lemmikkejä, mökkiä on kyseenalaista markkinoida allergiamökkinä, vaikka sinne ei saisikaan tuoda lemmikkejä. Eläinpöly kulkeutuu huomaamatta mukana, vaikka karvoja ei tulisikaan.

Tee päätöksesi, perustele se itsellesi ja vieraillesi ja kerro siitä jo mökkisi perustiedoissa. Ja huomioi alla oleva viiden kohdan lista.

Lemmikkikohde tai ei, huomioi nämä

 1. Kerro, saako mökillesi tulla lemmikkejä tai onko siellä ollut eläimiä. Tämä on erityisen tärkeä tieto monelle allergikolle.
 2. Kerro, onko lemmikkien määrässä, koossa tai lajissa jotain rajoituksia.
 3. Lemmikkien kohdalla tee selkeä ohjeistus: onko tiettyjä alueita tai huonekaluja, joita varoa ja mistä löytyvät lemmikeille varatut tarvikkeet.
 4. Kerro, jos lemmikkien tuomisesta mökille tarvitaan etukäteisilmoitus, mahdollinen pantti tai vakuusmaksu ja ohjeista näiden käsittelyssä.
 5. Mökkisi on omasi. Päätät itse siellä rajasi ja sääntösi. Vieraiden tulee kunnioittaa ja noudattaa niitä. Muista noudattaa kaikessa viestinnässäsi myönteistä sävyä. Uhkailu tai kovistelu ei koskaan kanna pitkälle.

#mökkivuokraus #vuokramökki #ohje #lemmikit


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: