Nyt kesän mentyä juttelin mieheni kanssa meidän mökistä laskupinon äärellä. Tuntuu että kaikki mökin maksut kasaantuu samaan aikaan: mökin jätekulut, sähkölaskut, tienhoitomaksut, vakuutuslasku. Kiinteistöyhtymän verotuspäätöskin on vinossa pinossa, päällimmäisenä.
Luin uudelleen kirjoittamasi jutun Kuluttaja vai investoija, tällä kertaa ihan ääneen miehelleni. Olimme mökillä vain muutaman viikon kesällä. Emme edes uskalla laskea päivähintaa tuolle meidän mökillä viettämälle ajalle, summa olisi ihan järkyttävä kun ottaa huomioon vielä kaikki matkakulut ja muut.
Kaiken kaikkiaan kun tässä alkaa ikää karttumaan mittariin, sitä haluaisi toimia juttuusi viitaten enemmän kuin investoija eikä niinkuin kuluttaja. Olisi varmasti tosi järkevää laittaa meidänkin mökki vuokralle. Ainakin niille ajoille, kun me ei olla itse siellä. Saisi edes vähän omiaan takaisin.
Onko mökin vuokrallelaitossa ihan hirveä homma? Kiinnostaisi mutta samaan aikaan kyllä se vähän pelottaakin.
– Raija ja Jarmo, Mökkivuokraajan kirjeen lukijat
Kiitos viestistänne, Raija ja Jarmo. Ette ole yksin tilanteessanne. Suomessa on 600 000 mökkiä ja ne ovat tyhjillään suurimman osan vuotta. Silti kustannukset juoksevat koko ajan.
On hienoa, että pohditte vastuullisuutta omissa talousasioissanne. Ei ole itsestäänselvää pysähtyä miettimään omaa tilannetta. Monet vain porskuttavat tuskastuneena läpi elämänsä miettimättä, että asioille voisi oikeasti tehdäkin jotakin muuta kuin vain ruikuttaa.
Oletko kuluttaja vai investoija -kirjoitusta on jaettu paljon Facebookissa. Kysymys askarruttaa monia. Mökin kulut voivat olla isot varsinkin koettuun hyötyyn nähden. Ja vaikka mökki olisi kuinka rakas (tai vihattu), voi sen tuottamista laskuista olla vaikeaa selvitä. Mökkiin nimittäin liittyy monia tunnepuolen kysymyksiä, eikä laskupinon yhteenlaskettu euromäärä ole ainoa määrittävä tekijä päätöksissä.
Tosiasia on, että mökistä, kuten mistä tahansa omaisuudesta, on vaivaa ja vastuuta. Sitä pitää huoltaa ja hoitaa. Silti mökki on käytössä vähemmän kuin vuoden jokaisena päivänä ja usein tyhjilläänolokaudet ovat pitkiäkin.
Mökkivuokrauksen kauneus piilee juuri siinä, että sen avulla voi säästää ja syödä kakun.
Mökin voi pitää omassa ja perheen käytössä, voi valita ne ajat, jolloin itse haluaa olla mökillä. Ja muun ajan voi vuokrata muille. Tai vuokrata mökin kokonaan, ulkoistaa mökkivuokrauksen käytännön asiatkin. Kuten itse haluaa, jaksaa ja pystyy.
Vuokratuloilla pystyy kattamaan osan tai kaiken mökin juoksevista kuluista. Ja enemmänkin. Moni päättää esimerkiksi tietyt remonttibudjetit, joihin kerää tuloja mökkivuokrauksella. Tai jopa kustantaa mökin hankintalainan sen (osittaisella) vuokrauksella. Tai vain saa enemmän rahaa normaaliin elämiseen mökin tuottamilla vuokratuloilla.
Tottakai mökkivuokrauksen aloittaminen, kuten mikä tahansa
uusi juttu, pelottaa. Ja vaatii työtä.
Mökkivuokraus yleistyy koko ajan. Yhä useampi uskalikko tohtii kokeilla – ja onnistua. Ylipäätään omaisuuden vuokrauskulttuuri tulee yhä lähemmäs. Vuokrataan mökkejä, autoa, hiomakonetta ja jopa kotia. Lyhyeksi aikaa, niiksi hetkiksi kun ei itse tarvitse. Win-win.
Mökkivuokraus ei ole itsestäänselvyys. Huomioitavia asioita on paljon, jo ennen aloitusta. Ei ihme, että mökkivuokrauksesta kaivataan tietoa. Mökkivuokraajan käsikirja ja sen ympärille rakentunut palvelu on syntynyt todelliseen tarpeeseen. Osaamista tarvitaan lisää.
Blogi, viikottainen kirje ja muut ilmaiset, mökkivuokraajan osaamista kasvattavat materiaalit tuovat paljon kaivattua osaamista. Mutta kynnys aloittamiseen on silti suuri ilman juuri mökkivuokrauksen aloittamiseen kohdistettua opetusta. Siksi olen aloittanut verkkokurssien rakentamisen kaikkein kysytyimmästä kurssista, mökkivuokrauksen aloittamiseen liittyvistä askelista.
Raija ja Jarmo, en aio valehdella teille.
Kyllähän siinä aloittamisessa hommaa on.
Mutta se on silti täysin tehtävissä.
Riippuen mökin kunnosta se on todennäköisesti helpompaa kuin uskottekaan. Jos siis osaatte tai olette halukkaita oppimaan. Koska missään koulussa tätä ei opeteta ja harva saa tarvittavaa osaamista äidinmaidossakaan.
Itse opettelin homman tyhjästä ja kantapään kautta. Yksin (tai, no, vauva kantoliinassa). Se oli haasteellista. Se vei aikaa, rahaa ja hermoja. Enkä halunnut, että muut joutuisivat kokemaan samaa, kun ei ole kerran pakko. Kirjoitin ylös osaamiseni ja päätin auttaa muita. Kokosin mökkivuokrauksen aloituksen onnistumisen oikopoluksi, jolla ei tarvitse haparoida pimeässä ja ottaa toimimattomia harha-askelia. Kerron kurssin sisällöstä täällä.
Seitsemän askelta onnistumiseen mökkivuokrauksen aloituksessa.
Oikopolkusi testatuilla, toimivaksi havaituilla askelmerkeillä.
Opiskelu tapahtuu verkkokurssimuotoisesti niin, että voitte koska tahansa opetella asioita, kunhan teillä vain on nettiyhteys ja älypuhelin, tabletti tai tietokone. Kurssimateriaalit säilyvät käytössänne, eikä toteutus ole johonkin tiettyyn kalenterin ajanjaksoon sidottu.
Lisäksi pääsette Mökkivuokraajan Sisäpiiriin, jossa saatte tukea ja kannustusta muilta kurssilaisilta ja mökkivuokraajilta. Olen myös itse siellä päivittäin vastailemassa, kommentoimassa ja kertomassa mökkivuokraukseen kuulemiani asioita ja ideoita. Kuukauden kyselytunnilla perehdytään syvemmin ajankohtaisiin aiheisiin ja vastataan isompiin kysymyksiin. Ja kysyä saa aina, eikä tyhmiä kysymyksiä olekaan. Teidän ei tarvitse olla yksin.
Kirjeenne alun laskupinon kanssa tuskailuun liittyen: voi vaikuttaa ihan pöljältä, että ehdotan lisää maksettavaa kurssimaksun myötä. Kurssin kannattavuuteen liittyen eräät yleisimmät kysymykset vastauksineen:
Lämpimästi tervetuloa mukaan kurssille, Raija ja Jarmo. Saatte osaamista, joka kannattaa, aidosti.
Ja kaikki muutkin, jotka haluavat mökiltään muutakin kuin tuskastuttavan laskupinon kahlattavaksi.
Olen apunanne. Rakensin tämän kurssin teitä varten <3
Yksi vastaus artikkeliin “Lukijan kysymys (laskupinon ääreltä): Onko mökkivuokrauksen aloituksessa hirveä homma?”