Käyttöaste

Käyttöaste on yksi merkittävimmistä, vertailukelpoisimmista ja helpoiten seurattavista luvuista, joita mökkivuokrauksessa on. Mistä on kyse?


Käyttöaste on luku, joka usein esitetään prosentteina. Se kertoo, kuinka tarkkaan hyödynnät mökkisi tai muun kohteesi potentiaalin. Mitä suurempi mökkisi käyttöaste on, sitä tehokkaampaa vuokraustoimintasi on, ainakin tietyllä näkökulmalla.

Tarkasteluaikavälinä käytetään yleensä vuotta, 365 päivää.

Käyttöasteen kaava on seuraava:

Käyttöaste kaava

Esimerkiksi jos mökkisi on vuokrattuna 183 päivää vuodessa, käyttöasteesi on
183/365 x 100% = 50,1%.

Jos vuokraat vain tasaviikkoja, voit laskea vuokratut viikot / 52 .
Jos olet vasta aloittanut toiminnan, laske käyttöaste verrattuna toiminnan päiviin. Esimerkiksi jos aloitit viime vuoden lokakuussa ja sinulla oli loppuvuoden aikana vieraita 42 päivänä, käyttöasteesi on

42/(31+30+31)x100%= 45,6 %. Oikein kelpo käyttöaste aloittavalle mökkivuokraajalle! 

Luku itsessään ei tuo sinulle tuloja mutta se on varsin helppo ja informatiivinen läpileikkaus nykyisestä mökkivuokraustilanteestasi.

Yleisesti ottaen yli 50 prosentin käyttöastetta pidetään mökkivuokrauksessa jo varsin hyvänä.

Seuraa käyttöasteen muutoksia

Käyttöasteen kehitystä kannattaa seurata.

Ensimmäiseksi, laske käyttöasteesi. Jos seuraat toimintasi numeroita, tämän pitäisi olla sinulle helppo tehtävä. Jos et ole tähän mennessä seurannut lukujasi, suosittelen lämpimästi muuttamaan tämän.

Luvut antavat objektiivista tietoa toiminnastasi. Sinun kannattaa seurata käyttöasteeseen liittyviä lukuja ja niiden kehitystä, niin näet pitkän tähtäimen kehityssuunnan.

Varsinkin laskevan käyttöasteen pitäisi havahduttaa tekoihin. Mutta toimeen on hyvä tarttua myös, jos mökkisi tai muun vuokrakohteesi käyttöaste ei nouse niin nopeasti kuin haluaisit tai on jämähtänyt tasolle, joka ei ole sinulle riittävä.

 Miten nostat mökkisi käyttöastetta? Mieti, mitä keinoja olet tähän asti käyttänyt. Listaa ne ylös. Mieti, minkälaisia tuloksia mikäkin on tuonut. Toista parhaiten toimineita, älä toista käyttöastetta alentaneita.

Saitko kirjattua itsellesi kattavan käyttöasteen kasvatussetin? Jos tuntuu, että kaipaisit vielä välineitä käyttöasteen kasvattamiseen, saatat ilahtua tiedosta, että 

Käyttöasteen nostosta on pidetty webinaari, jonka tallenteen pääset katsomaan tästä.

Webinaarissa kerron konkreettisia välineitä ja toimintatapoja, miten pystyt nostamaan käyttöastettasi.  Autan sinua selkeyden, strategian ja sitoumuksesi tiellä saavuttaessasi haluamasi. 


Sen lisäksi että lasket, mikä on käyttöasteesi nyt, päätä, mikä on tavoitteesi. On kannattavaa määritellä tavoitteet niin sanotun SMART -mallin mukaisesti.

Smart, fiksu, tulee sanoista Specific (tarkka), Measurable (mitattavissa), Achievable (saavutettavissa), Relevant (merkityksellinen) ja Time-bound (aikaan sidottu).

Käyttöaste on eräs mökkivuokrauksen luvuista, jolle voi asettaa tällaisia tavoitteita. Se on tarkka, mitattavissa ja merkityksellinen toiminnan kehityksen mittari. Kun mietit, kuinka suureksi haluat luvun kasvavan ja mihin mennessä, määrittyvät myös kohdat saavutettavissa ja aikaan sidottu.   Tee itsellesi palvelus. Tunne numerosi. Ne kertovat sinulle objektiivista tarinaa siitä, miten bisnekselläsi menee. Ne eivät perustu tunteisiin tai nenän asentoon (vaikka saattavatkin olla seurausta jommastakummasta). Kun haluat lisää välineitä käyttöasteen työkalupakkiisi, katso webinaari-tallenne.

Käyttöasteen nosto -webinaarissa käsitellään muun muassa

  • käyttöaste käsitteenä
  • omien lukujesi ja tavoitteittesi laskeminen esimerkkien avulla
  • kolme ”ässää”, jotka tarvitset käyttöasteen nostamiseksi
  • miten nostat käyttöastetta ja saat yhä enemmän unelmavieraita
  • miten löydät aidosti win-win -ratkaisuja tilanteisiin.

Jos siis olet valmis oppimaan, kehittymään ja kehittämään bisnestäsi, katso webinaaritallenne täältä:

Käyttöaste webinaari kuva

Webinaaritallenne on tunnin mittainen. Voit laittaa sen paussille ja jatkaa, kun sinulle sopii. Varaa itsellesi kynä ja paperia muistiinpanoja varten sekä laskin, jos todella haluat saada omat lukusi kohdilleen!

Muista myös avoin, oppimaan halukas mieli: tuohon tuntiin tulet saamaan paljon lukuja ja tärkeää asiaa, jotka auttavat sinua oman käyttöasteesi nostossa. Ja monessa muussa itsesi ja bisneksesi kehitykseen liittyvässä asiassa.

Tervetuloa katsomaan webinaari täältä!

Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: