Hyvä mökkivuokraustapa

Vieraat joutuvat pitkän matkan jälkeen vihdoin vuokramökille perille päästyään ensin siivoamaan tuntitolkulla tai pahimmassa tapauksessa toteamaan, että koko mökkiä ei ollutkaan. Omistaja tulee tarkistamaan mökkiä vierailun jälkeen ja toteaa kauhukseen paikkoja ja irtaimistoa hajotetun, näkee ja haistaa eritteitä ja muuta sotkua kattohirsiä myöten ja toteaa suuren osan rahanarvoisesta tavarasta kadonneen.

Kauhukuvia, jotka monen mökkivuokrausta pohtivan mielessä väikkyy edelleenkin, eikä vähiten keltaisen lehdistön ansiosta.

Näinhän tämän ei tarvitse olla.

Kaikessa opettamassani tähtään erinomaiseen asiakaselämykseen. Ehdottoman myönteiseen vieraan saamaan kokemukseen. Että mökin omistaja on ylpeä mökistään ja palvelustaan, omasta ammattitaidostaan ja kyvystään luoda kaunista ja hyvää. Halutaan näyttää, miten mahtavan puhdasta ja ihanaa onkaan. Kerrassaan paukutellaan henkseleitä sillä, miten huikean upean elämyksen vieras saa. Kilvoitellaan yhä paremmaksi omassa ammattitaidossa ja osaamisessa, mökkivuokrauksessa.

Ja entäs vieraat sitten? Hällä väliä kun ei ole oma? Ei näin. Metsä vastaa kuten sinne huutaa. Ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja puhtaus kutsuvat myös vierasta toimimaan talon tavoilla. Kun tuntee olevansa toivottu ja odotettu vieras, myös toimii sen mukaisesti. Ei ystävän luona hajoteta tai varasteta. Pikemminkin halutaan osoittaa, miten hyviä vieraita osataan olla, huolehditaan ja välitetään vielä paremmin kuin omasta.

Tämä kaikki yllä kirjoitettu on toki varsin subjektiivista. Se, mikä on yhden mielestä siistiä ja kaunista, ei sitä välttämättä toisen mielestä olekaan. Jopa toimivaksi määrittelyyn riittää jonkun mielestä paljon vähemmän kuin toisen arvion mukaan.

Mistä hyvä mökkivuokraustapa koostuu?


Kunnioitus

Kunnioitetaan omaa ja toisen omaisuutta. Huolehditaan ja pidetään kaikki kunnossa. Arvostetaan vaivannäköä, molemminpuolisesti.

Mökin omistaja kunnioittaa vieraitaan. Arvostaa vieraiden aikaa, läsnäoloa ja maksettua korvausta. Osoittaa vieraiden ja mökkinsä arvostuksen varmistamalla kaiken olevan kunnossa, toimivaa, puhdasta ja hyvää. Ystävällinen ja ripeä asiakaspalvelu on myös tärkeä osa vieraan kunnioittamista.

Vieras kunnioittaa mökin omistajaa ja mökkiä niin, että varmistaa olevansa unelmavieras. Pitää kiinteistöstä ja irtaimistosta hyvää huolta ja varmistaa myös muun seurueen toimivan samoin. Kunnioittaa nähtyä vaivaa ja työtä ja tekee parhaansa tukeakseen mökin omistajaa mökin hyvänäpidossa. Maksaa sovitun summan sovittuun aikaan. Antaa rakentavaa ja myönteistä palautetta toiminnan kehittämiseksi ja kannustukseksi.

Luottamus

Luotetaan vieraaseen, tämän hyväntahtoisuuteen ja hyvää tarkoittavaan toimintaan. Osoitetaan luottamus monella tavoin: luovuttamalla mökki irtaimistoineen vieraan käyttöön. Neuvotaan ja opastetaan, jotta vieras osaa käyttää kuin omaansa. Annetaan vierailurauha. Ollaan luottamuksen arvoisia ensimmäisestä yhteydenotosta loppukiitoksiin.

Vieras luottaa mökin omistajaan maksamalla sovitun osuuden vuokrasta etukäteen. Luottaa mökin olevan kuvatunlainen. Luottaa annettuihin ohjeisiin uskoen niiden olevan perusteltuja ja harkittuja. Luottaa vuokraajaan uskoen osan ajastaan, rahastaan – osan omasta ja rakkaidensa elämästä – mökin omistajan käsiin.

Osaaminen

Mökkivuokraaja sitoutuu riittävään tieto- ja taitotasoon ja pyrkii kehittymään tässä jatkuvasti. Mökin vuokrauksessa on valtavasti asioita, joita tulee ottaa huomioon. Sekä lakisääteiset että hyvän toimintatavan mukaiset huomioitavat yksityiskohdat ja kokonaisuudet. Osaamista ei tarvitse kartuttaa vain kantapään kautta – se on pitkä, kivinen ja kallis tie. Mökkivuokraajan käsikirja palvelee.

Hyvä mökkivuokraustapa edellyttää osaamista myös vieraalta. Osataan toimia kunnioittavasti, arvostavasti, luotettavasti. Osataan olla hyviä vieraita, mökkipaikan haaveilusta loppupalautteen antamiseen asti.


Miten varmistua, että vieraalla on odottamassa unelmien mökki ja mökkivuokraajalla unelmien vieras? Artikkelikuvasta saat vihiä koko Suomen kattavasta valmistelusta.

Vasta perustettu yhdistys, Suomen Mökkivuokraajat ry, palvelee sekä mökkiään vuokraavia että vieraita edistäen hyvää mökkivuokraustapaa ja korkealaatuista mökkivuokraustoimintaa koko Suomessa. Pelon ilmapiiri ja epätarkoituksenmukainen toiminta pois Suomen mökkivuokraustoiminnasta. Tilalle molemminpuolista kunnioitusta, luottamusta ja osaamista.

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Hyvä mökkivuokraustapa”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: