Lukijan kysymys: Miten hinnoittelen mökin oikein?

Mökin oikeanlainen hinnoittelu on ratkaiseva tekijä mökkivuokrauksen onnistumisessa. Liian korkea hinta karkoittaa potentiaaliset vieraat, liian alhainen taas muun muassa saattaa tehdä koko mökkivuokraustoiminnasta kannattamatonta. Ei ihme, että se askarruttaa monia lukijoita.

Paljonko voi laittaa vuokrahinnaksi?
– Leena, Minioppaan lukija

Miten mökin varustelutaso vaikuttaa hintaan?
– Johanna, Mökkivuokraajat -sisäpiiriläinen

Miten hinnoittelen mökin oikein?
– Anne, Uutiskirjeen lukija


Mökkivuokraajan käsikirjassa hinnoittelu käydään tarkalla tasolla läpi.

  • Mitkä asiat ovat ratkaisevia tekijöitä vuokran määräytymisessä?
  • Miten vuokra-ajan kesto vaikuttaa vuokran suuruuteen?
  • Miten laskea ja määrittää mökille sopiva vuokra?
  • Minkälaisia hinnoittelumalleja on olemassa ja mitä niistä kannattaisi käyttää
  • Miten sesongit vaikuttavat hintaan?
  • Miten laskea vuokra kuluperusteisesti?
  • Miten saada lisämyyntiä?
  • Entäpä hinnankorotukset?

Näihin kaikkiin kysymyksiin saat vastaukset Mökkivuokraajan käsikirjasta.

img_2521-3


Mökin hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä

Mökin koko

Neliöperusteisessa hinnoittelussa pienemmille mökeille tulee yleensä korkeampi neliöhinta. Lähtökohtaisesti mitä pienempi mökki, sitä pienempi vuokra. Isompi mökki ei kuitenkaan takaa automaattisesti isompaa vuokraa.

Voit myös lähteä miettimään vuokraa perusteenasi vuodepaikkojen määrä. Kuinka monta henkilöä mökkiisi majoittuu mukavasti? Mitä useampi vuodepaikka löytyy, sitä korkeampaa vuokraa voit lähtökohtaisesti pyytää. On kuitenkin hyvä järjestää nukkumarauha esimerkiksi useampana erillisenä makuuhuoneena, harva haluaa nukkua siskonpedissä.

Mökin varustelutaso

Onko mökissäsi sähkö? Entä vesi? Nettiyhteys? Ympärivuotiseen käyttöön sopivista, kodinomaisen varustelutason mökeistä maksetaan merkittävästi enemmän. Sisävessa, vaikkapa kuivakäymälä, nostaa vuokraa verrattuna huussivertaiseensa.

Sauna on lähes välttämättömyys suomalaisessa mökkeilyssä. Sen puuttuminen alentaa hintaa. Puusauna on suosituin vaihtoehto, sähkösauna toki hyvä helppoudessaan. Savusauna on elämys mutta vaatii lämmittäjältään enemmän. Moni kaipaa helppoutta lomailultaan.

Mökin sijainti

Unelmamökki sijaitsee yleensä rannassa, mielellään etelään päin. Kirkasvetinen järvi tai merenranta nostavat vuokraa selkeästi.

Talvisin kaivataan erityisesti joko laskettelukeskusten aktiviteetteja tai hoidettuja latuja. Mitä varmemmin mökillä on talvisin lunta, sitä suositumpi talvikohde se on.

Mikäli mökin läheisyydessä on palveluita, erityisesti ruokakauppa, nostaa se vuokraa. Muita kaivattuja palveluita ovat hyvät ulkoilumaastot ja kalastusvedet, tekemistä erityisesti lapsille ja terveyskeskuksen palvelut.

Mökin pihaan asti halutaan päästä autolla. Mikäli se ei onnistu, laskee se vuokraa.

Mökin kunto

Huonokuntoinen mökki alentaa vuokraa ja heikentää merkittävästi lomailuelämystä. Kannattaa varmistaa, että mökin peruskunto ja turvallisuusasiat ovat kunnossa. Myös ulkonäöllä on väliä. Valoisa, avara ja kaunis mökki on tuottoisampi.

Myös piha-alueiden kunnolla on iso merkitys. Terassit ja muut istuskelualueet, tiet, ranta ja puutarha on hyvä olla siistit, helppohoitoiset ja hyvässä käyttökunnossa.

Erityiset kohderyhmät

Jos mökkisi sopii poikkeuksellisen hyvin joillekin tietyille kohderyhmille, joissa on riittävästi potentiaalisia vieraita, voit hinnoitella vuokran heille sopivaksi. Kun mökkisi on erityisesti optimoitu tiettyä tarkoitusta varten, voit pyytää siitä kiinnostuneilta enemmän vuokraa.

Lapsiperheet, lemmikkieläinten omistajat ja kalastusharrastajat ovat esimerkkejä ryhmistä, joille voit markkinoida kohdennetusti mökkiäsi ryhmiä kiinnostavissa kanavissa.

Tästä kirjoituksesta voit lukea tarkemmin unelmamökistä, mitä vieraat mökiltä toivovat.


Mökkivuokrauksen aloittamiseen keskittyvällä kurssilla käydään hinnoittelu kohta kohdalta kädestä pitäen läpi.

Mitä valintoja tehdä, mikä kannattaa ja mikä ei? Mikä toimintatapa ja hinnoittelumalli sopivat juuri sinulle?

Saat kurssilla myös suunnittelu- ja laskenta-avuksesi

Hinnoittelulaskurin

johon syöttämällä mökkisi neliöt ja vuodepaikat saat suoraan keskimääräisen viikkohinnan ja näet myös kunnon ja sijainnin vaikutukset hintaan.

Näin pystyt laskemaan, miten erilaiset muutokset mökissäsi vaikuttavat siitä saatavaan vuokraan ja ennakoimaan, minkälaista vuokraa voit odottaa saavasi mökistäsi.

Tutustu oikopolkuusi. Oletko valmis onnistumaan mökkivuokrauksen aloituksessa?

MVKK_Aloitus


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Facebook Comments Box

Yksi vastaus artikkeliin “Lukijan kysymys: Miten hinnoittelen mökin oikein?”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: