Helleohjeistus

Helle hellii koko Suomea, ja enemmänkin. Lämpöennätyksiä rikotaan, sääennusteet varoittavat lämpövaarasta. Uutiset kertovat poikkeuksellisen kuumasta säästä. Joka on jatkunut jo pitkään ja vaikuttaa jatkuvan vielä hyvän tovin.

Koska sinä tunnet mökkisi parhaiten, voit auttaa vieraitasi pärjäämään helteen kanssa mökilläsi neuvomalla heitä.

Kokoa vaikkapa helleohjeet:

* Mitkä ikkunat ja muut säpit kannattaa pitää auki öisin? Miten varmistaa että viileä ilma pääsee sisään mutta öttiäiset eivät?

* Miksi ikkunoita ei kannata pitää auki päivisin, ja verhotkin voi pitää kiinni? (Koska siten lämpö pysyy mökin ulkopuolella, mutta kerro se juuri sinun mökkiisi sopivalla tavalla.)

* Mitä lämpöä tuottavien juttujen käyttöä kannattaa välttää (sauna varsinkin asuintilojen kanssa saman katon alla, uuni ym.) ja miten korvata nämä (vinkkaa esimerkiksi jostain herkullisesta kylmästä ruoasta, jaa lempireseptisi tai kerro paikallisista superkokeista jotka voivat tuoda valmiit ruoat mökille).

* Muistuta veden juomisen tärkeydestä, kerro vaikka porakaivosi tarina tai jos huolehdit mökille juomavedet, varmista että sitä on runsaasti ja kerro, mistä ja miten saa haettua lisää.

* Jos mökilläsi on jotain erityisiä viilennysvälineitä, ohjeista niiden käyttöön. Ilmalämpöpumppu viilentää jo ihan pelkällä kosteudenpoistoasetuksella, eikä lämpötilaa kannata asettaa kuin korkeintaan pari astetta ulkolämpötilaa alemmas. Tuuletin ei sinänsä viilennä mutta ilmavirta haihduttaa iholta kosteutta ja tuo viilentymisen tunteen.

* Kerro parhaat siestapaikat, missä päivän kuumimmat tunnit kannattaa lekotella. Jokin vanha aitta? Riippukeinu järven rannalla koivun varjossa? Paikallinen nähtävyys missä on ilmastoidut sisätilat?

* Missä voi uida tai muuten vain nautiskella vedessä lillumisesta? Muista myös sinileväohjeistus.
 


Muista huolehtia myös omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi Lämpöhalvaus voi olla kuolemaksi, eikä lämpöuupumus tai auringonpistos mukavia ole nekään. Pyri ajoittamaan raskaimmat puuhat aamun viileisiin tunteihin. Pidä itsekin siestaa päivän kuumimpina aikoina. Varmista, että juot riittävästi, hellepäivän aikana kolme litraa kivennäisvettä on yllättävän kohtuullinen määrä. Lepää riittävästi ja ole itsellesi armollinen. Kyllä ne pakkaset sieltä taas tulevat.


Mitä ajatuksia ja tunteita kirjoitus sinussa herätti? Olisi mahtavaa, jos kertoisit niistä, vaikkapa alla olevissa kommenttikentissä! Entä arveletko, että kirjoituksesta olisi apua tai hyötyä jollekin toiselle(kin)? Välitä välittämällä.

Helle
Facebook Comments Box

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: