Digikurssin sanasto

Digikurssin Sanasto

Alapalkki

Alapalkki tarkoittaa sivustosi alhaalla olevaa tilaa, jonne voit lisätä esimerkiksi yrityksesi nimen tai linkin rekisteriselosteeseen.

Asetukset

Asetuksia muuttamalla voit muuttaa kotisivujesi toimintaa. Asetuksista voit esimerkiksi hallinnoida blogitekstien kommentointia ja sosiaalisen median jakopainikkeita.

Demo

Demo tarkoittaa testiversiota. WordPressissä demo-sanaa käytetään esimerkiksi teemojen yhteydessä. Etsiessäsi itsellesi sopivaa teemaa, voit katsella jokaisen teeman demoja ja valita siten mieleisesi teeman.

Esikatselu

Esikatelua voit hyödyntää blogitekstiä kirjoittaessa tai sivua muokatessa. Esikatsellessa voit nähdä, miltä valmis sivu tai blogiteksti tulee näyttämään oikeasti. WordPressissä voit myös vaihtaa esikatselun asetuksia ja tarkastella miltä sivusi näyttävät kännykässä tai tabletissa.

Gmail

Gmail eli google mail on sähköpostiohjelma, jota tarvitaan kalenterin haltuunottoon. Gmail on Googlen omistama, joten luot samalla Googlen tunnukset itsellesi. Samoilla tunnuksilla saat monia hyödyllisiä palveluja mm. Drive, kalenteri. Driveen voit luoda esityksiä, asiakirjoja ja taulukkoja ja jakaa niitä kätevästi muille Googlen käyttäjille.

Identiteetti

Identiteetti tarkoittaa WordPressissä kotisivujesi identiteettiä. Eli sivun otsikkoa, alaotsikkoa ja logoa. Joissakin teemoissa identiteetissä voit myös määritellä alatunnisteen tietoja.

Kategoria

Kategoriat ovat aihealueita. Kun kirjoitat blogia, lukijoillasi on helpompi selata kirjoituksiasi kun tietävät mistä kirjoitat.

Käyttäjätunnus

Käyttäjätunnus on tunnus, jolla sivuston käyttäjä kirjautuu sivuille.

Linkki

Linkki on osoite, joka johdattaa toiselle sivulle tai sivustolle. Linkkiä klikkaamalla voit johdattaa lukijasi vaikka yhteystiedot-sivulle.

Lisäosat

WordPressille on olemassa erilaisia lisäosia, joiden avulla voit tehdä esimerkiksi sivustostasi verkkokaupan, foorumin tai vaikka verkkokurssialustan. WordPressin lisäosat ovat käytössä vain maksullisissa versioissa.

Live

Live tarkoittaa tällä hetkellä tapahtuvaa toimintaa. Kotisivujen teossa se tarkoittaa kaikkea sitä, mikä on julkaistu ja näkyy kaikille. Jos kirjoitat blogitekstejä, voit tallentaa ne luonnoksiksi. Tällöin blogiteksti ei ole vielä “livenä” näkyvillä.

Live voi tarkoittaa myös Facebookissa olevaa live-videolähetystä. Tällöin katselija näkee reaaliajassa mitä videolla tapahtuu ja voi kommentoida.

Logo

Logo on yrityksesi logo.

Mukautettu linkki

Mukautettu linkki tarkoittaa WordPressin valikoissa linkkiä, joka johdattaa jollekin muulle sivuille kuin sinun kotisivullesi.

Esim. Facebook-sivusi on mukautettu linkki, mutta yhteystiedot-sivusi eivät ole.

www.facebook.com/yrityksesiosoite → mukautettu linkki

http://yrityksesiosoite.wordpress.com/ → ei mukautettu

http://yrityksesiosoite.wordpress.com/yhteystiedot → ei mukautettu

Nettiosoite

Nettiosoite on osoite, joka johdattaa sinun sivuillesi. Nettiosoitteita ovat esim.

http://yrityksesiosoite.wordpress.com

www.facebook.com

www.iltalehti.fi

jne.

Oletuspohja

Oletuspohja on teemasi mukana tuleva pohja. Se voi olla joko koko levyinen tai siinä voi olla sivupalkki. 

Oletuspohjan löydät kun kirjoitat blogitekstiä tai muokkaat sivuja. Voit vaihtaa oletuspohjan teemasi sallimissa rajoissa esimerkiksi koko levyiseen sivuun tai sivuun, jossa on sivupalkki.

Polkutunnus

Polkutunnus määrittelee uuden blogitekstin tai sivun osoitteen. Luodessasi uutta blogitekstiä tai sivua, voit vielä muuttaa tätä.

Jos sinulla on yhteystiedot-sivu, sen polkutunnus on oletuksena: yhteystiedot

Ja sen osoite on: http://yrityksesiosoite.wordpress.com/yhteystiedot 

Salasana

Salasana on merkkijono eli jokin monimutkainen sana, jota käytät kun kirjaudut erilaisiin sivustoihin.

Salasanan ei kannata olla joka paikassa sama vaan sitä kannattaa muuttaa.

Kannattaa käyttää erilaisia merkkejä salasanan yhteydessä esim. Jhu866VBo8/h#

Seuraajat

WordPressissä saatat saada seuraajia. Nämä tarkoittaa henkilöitä, jotka haluavat seurata sinun blogiasi ja sivustoasi. WordPressissä on lukija, jonne seuraajasi saa ilmoituksen kun julkaiset uuden blogitekstin.

Sivupalkki

Sivupalkki tarkoittaa WordPressin sivustolla sivun oikealla tai vasemmalla laidalla olevaa palkkia. Sivupalkkiin voit lisätä omia vimpaimia tai poistaa niitä. Näitä voivat olla esim. blogitekstien arkisto, hakukenttä tai vaikka yhteydenottolomake.

Skaalautuva

Skaalautuva tarkoittaa sivustoa, joka automaattisesti tunnistaa laitteen koon ja sivusto näyttää myös pienellä kännykällä hyvältä.

Teema

Teema on sivujesi ulkoasu, jota voit mukauttaa teeman sallimissa rajoissa. Sinun kannattaa valita teema, jota tarvitsee muokata mahdollisimman vähän. Ilmaisissa teemoissa ei pysty kaikkia muokkaamaan, joten valitse teemasi huolella. Jos kuitenkin haluat muuttaa jossain vaiheessa teemaa, sekin onnistuu! Testaile, kokeile, tutki ja ota paras teema käyttöön.

Tilastot

Tilastoista löydät tietoja kävijöistä ja mistä päin maailmaa sivustossasi vieraillaan.

Verkkotunnus

Verkkotunnus on sivustosi osoite. Ilmaisessa versiossa verkkotunnuksesi on: http://yrityksesiosoite.wordpress.com/ 

Mutta maksullisessa versiossa voit ostaa itsellesi domainin, jolloin sivustosi verkkotunnus on helpompi muistaa: http://yrityksesiosoite.com

WordPress

WordPress on julkaisujärjestelmä, jonka avulla voit luoda blogin, kotisivut yrityksellesi, verkkokaupan tai vaikka keskustelufoorumin.

WordPress tarjoaa käyttöliittymän, jonka avulla sinun ei tarvitse koodata itse vaan näet sivustosi niin kuin tekstinkäsittelyohjelman.

Facebook Comments Box
%d bloggaajaa tykkää tästä: